Thierry Wolton, în dialog cu Gabriel Liiceanu despre „Complicii”, ultimul volum al trilogiei „O istorie mondială a comunismului”


Foto: Cristian Pătrăşconiu

Thierry Wolton, autorul trilogiei O istorie mondială a comunismului, va avea miercuri, 16 decembrie, un dialog, în transmisiune directă, cu Gabriel Liiceanu despre Complicii, ultimul volum al trilogiei.

 

Humanitas s-a născut la o răscruce a istoriei noastre: februarie 1990. Nu întâmplător, «Fenomenul Pitești», cartea lui Virgil Ierunca, inaugura «Procesul comunismului», colecția ivită din cel mai apăsat act de voință editorială făcut în ultimii 30 de ani. Simbolic, această colecție se încheie cu trilogia lui Thierry Wolton, «O istorie mondială a comunismului. Este, în definitiv, procesul complet și lămuritor făcut celui mai criminal regim politic din lume: comunismul»”, declară Gabriel Liiceanu.

Trilogia O istorie mondială a comunismului. Încercare de investigație istorică, scrisă de jurnalistul francez Thierry Wolton, recompensată cu Premiul Jan Michalski (Elveția, 2017) și cu Premiul Aujourd’hui (Franța, 2018), este o amplă analiză dedicată sistemului comunist din perspectiva celor trei mari actori ai săi: Călăii (volumul I), Victimele (volumul II) și Complicii (volumul III).

Ultima parte a acestei trilogii, Complicii, este, poate, încă și mai tulburătoare decât precedentele. Întrebarea la care răspunde autorul este cum de regimurile comuniste au avut o viață atât de lungă. „După ce am analizat comunismul punând accentul pe actorii puterii (Călăii), apoi pe modul în care a fost trăit de cei care l-au îndurat (Victimele), în acest volum el este privit din exterior, din perspectiva țărilor care au avut norocul de a nu cunoaște un asemenea regim. Adeseori lumea e preocupată de cauzele pentru care s-a prăbușit comunismul, când de fapt ar trebui să ne întrebăm cum de a durat atât de mult. Răspunsul este simplu: nenumărații complici care au susținut comunismul în întreaga lume i-au asigurat longevitatea. Aceste complicități sunt discutate în cartea de față”, spune Thierry Wolton.

Lucrarea lui Thierry Wolton a apărut la Editura Humanitas în cadrul Programului de sprijin pentru publicare „Nicolae Iorga“ și a beneficiat de susținere din partea Ambasadei Franței în România.

Dialogul dintre Gabriel Liiceanu şi Thierry Wolton poate fi urmărit live miercuri, 16 decembrie, de la ora 19.30, pe Facebook sau pe canalul YouTube Humanitas. Înregistrările video și audio vor fi disponibile ulterior pe canalele YouTube Humanitas și SoundCloud Humanitas

 

Print Friendly, PDF & Email

Articole din aceeaşi categorie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.