Tactic Liviu Dragnea. Sau tic-tac?


Tactic și strategic, Liviu Dragnea este catastrofal în ceea ce face și în ceea ce spune, în ultimele săptămâni. Pe persoană fizică, vreau să spun. Pesemne că explicația cea mai puternică pentru deriva sa ține de ceea ce un personaj apropiat „lumii fotbalistice” i-a spus cândva, cu vreo două decenii în urmă, lui Miron Cozma. Formula e folclor (dar are un autor: Traian Tomescu): „Se strânge lațul!”.

 

Nu voi rezuma momentele (și nici schițele) în care, recent, Liviu Dragnea  a primit lecții amare. O să reamintesc doar că „e groasă rău” (cum se spune, de asemenea, în folclor) dacă, deși te cheamă Liviu Dragnea, a ajuns până și V. V. Dăncilă să te ia peste picior. De asemenea, o să menționez, foarte rapid, și că nu dintr-o stare de tip zen vine invitația pe care zilele trecute același Liviu Dragnea a făcut-o unui ziarist de la Antena 3, și anume, de a-l urma în toaletă pentru o neobișnuită ședință foto; dimpotrivă.

Ceva mai interesant  este ceeea ce, deocamdată pe surse, se anunță a fi săptămâna viitoare la PSD, cu Liviu Dragnea din nou în prim-plan. Pe scurt: luni ar urma să fie convocat Comitetul Executiv Național al PSD. Ocazie cu care va fi discutată – și, speră Liviu Dragnea, tranșată – situația deviaționiștilor din partid.

Între cei mai vocali dintre contestatarii de dată recentă ai politicii actualei conduceri, Gabriela Firea-Pandele are și cea mai neobișnuită poziționare. E port-drapel al celor care îl vor debarcat pe Liviu Dragnea, dar a spus, senină, că dacă CE-xul PSD va fi luni sau miercuri, ea nu va putea participa fiindcă se află în delegație la Madrid.

Luni, semnalele sunt numeroase în acest sens, Liviu Dragnea ar vrea „execuții” în rândul celor care îl contestă, continuând o pedagogie (jalnică, spun tot mai mulți) pe care o practică încă de la primele valuri de nesupunere, gen Ponta et comp.

Luni, pesemne că Liviu Dragnea ar vrea și „trofeul” suprem: îndepărtarea Gabriele Firea din PSD. Dacă ar obține așa ceva, ar fi o eroare majoră, o grașeală de cotitură pentru el. Fiindcă:

a) pe de o parte, adesea, în politică, „e bine să îți tii prietenii aproape, iar pe dușmani, și mai aproape”;

b) „se strînge lațul”.

În rest, pentru aceste săptămâni imediat următoare, nu strică să avem la îndemână, când privim către PSD și către luptele interne din acest partid, pop-corn la îndemână.

 

Articol publicat și pe MarginaliaEtc.


Articole din aceeaşi categorie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.