Soarta manualelor şcolare, în aer

CCR a respins legea de aprobare a OUG de reorganizare a Editurii Didactice şi Pedagogice. În momentul de faţă, toată activitatea de producere a manualelor şcolare pentru anul şcolar 2018-2019 este blocată.

 

Toată legislaţia secundară a fost construită în baza OUG 76/2017, de transformare a Editurii Didactice şi Pedagogice într-o entitate economică cu capital exclusiv de stat care să se ocupe de producerea manualelor şcolare, eliminând competiţia adusa de alte edituri, competiţie generatoare de calitate. Ce se va întâmpla în continuare este greu de spus, dacă toate Ordinele de Ministru şi alte acte de legislaţie secundară au fost construite în baza acestei OUG.

CCR spune următoarele în decizia de stabilire a neconstituţionalităţii legii de aprobare a OUG 76: „Reorganizarea Regiei Autonome Editura Didactică şi Pedagogică dă expresie unei operaţiuni juridice cu caracter individual, drept pentru care nu putea forma obiectul unui act de reglementare primară [lege/ ordonanţă de urgenţă]. În consecinţă, Curtea a reţinut că înfiinţarea/ reorganizarea activităţii unei regii autonome, precum cea din cauza de faţă, se dispune printr-un act de reglementare secundară, care se subsumează competenţei autorităţii administraţiei publice centrale. În aceste condiţii, ordonanţa de urgenţă nu putea fi aprobată prin lege. Prin urmare, Curtea a constatat că legea de aprobare a OUG 76/2017 încalcă art.1 alin.(4), art.16 alin.(1) şi (2), art.61 alin.(1) şi art.115 alin.(7) din Constituţie. Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică Preşedintelui României, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului şi prim-ministrului.

Să presupunem că Guvernul se va mobiliza imediat şi va emite o HG cu acelaşi conţinut ca acela al OUG 76. Dar ce se va întâmpla cu contractele, cu legislaţia secundară emisă în baza OUG 76, cu etapele deja parcurse în baza OUG 76? Devin nule de drept. Totul trebuie luat de la început, în baza unei HG emise de Guvern.

Mai este timp să ajungem în septembrie 2018 cu manuale de calitate pe băncile elevilor? În opinia mea nu mai este timp, mai ales că nici Legea manualului şcolar nu a fost trimisă spre promulgar, şi nu se ştie dacă va fi atacată, sau nu, la CCR. Nici concursul de manuscrise pentru manuale nu s-a terminat, pentru că nu s-au prezentat suficiente oferte. Cine realizează tehnoredactarea, varianta digitală, cine va tipări 4,2 milioane de manuale? Nu se ştie. Statul nu are tipografii suficient de puternice pentru a realiza un număr aşa de mare de manuale.

În concluzie: în comparaţie cu situaţia producerii manualelor şcolare prezentată aici, acum lucrurile s-au complicat şi mai mult, dacă OUG privind Editura Didactică şi Pedagogică nu mai este în vigoare. Cum se va  descurca Ministerul Educaţiei rămâne de văzut. Cel mai probabil, elevii nu vor avea manuale pe bănci nici în septembrie 2018.

 

Articol publicat și în Adevărul.


Google News icon  Urmăriți Puterea a Cincea și pe Google News


Print Friendly, PDF & Email

Alte articole ...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.