Semnalizarea rutieră din Timişoara, o incontrolabilă afacere-monopol de milioane de euro
Unul dintre cele mai controversate contracte încheiate de Primăria Timişoara vizează semnalizarea rutieră a oraşului. Din cauza monopolului pe care Municipalitatea l-a acordat unei firme, fără licitaţie. Din cauza perioadei foarte lungi a contractului, 14 ani. Din cauza faptului că semnele de circulaţie au fost furnizate Primăriei fără inventar. Deşi a plătit milioane de euro până acum, Primăria nu ştie exact câte semne de circulaţie s-au montat şi unde.
Un mare semn de întrebare vine şi din partea Justiţiei: de ce nu se autosesizează, atâta vreme cât şi Curtea de Conturi a evidenţiat ilegalităţile?
Controale fără finalitate
Peste câteva luni urmează să expire contractul pe 14 ani, pe care Primăria Timişoara l-a semnat, în 2001, cu SC RoSign SRL, pentru servicii de semnalizare rutieră.
Acesta este unul dintre cele mai controversate contracte încheiate de Municipalitatea timişoreană. Şi nu numai din cauza perioadei foarte lungi, ci şi a faptului că semnele de circulaţie au fost furnizate Primăriei fără inventar. În plus, în număr foarte mare – doar pe strada Paul Morand, de exemplu, o stradă de vreo 300 de metri, pe care îşi au adresele doar trei firme, printre care şi RoSign SA, acum doi ani erau peste 70 de indicatoare rutiere – şi fără ca Primăria să aibă un control asupra lor.
În iarna lui 2012, la câteva luni după ce a fost ales primar, Nicolae Robu declara că prin intermediul acestui contract s-a creat un cadru pentru cheltuirea într-o manieră discreţionară a banilor publici şi că nu există proceduri riguroase pe baza cărora să se desfăşoare activitatea de semnalizare în oraş. Dar, mai spunea el, nu se putea recurge la rezilierea contractului: „După jumătate de an, am ajuns la concluzia că lucrurile nu sunt în regulă, dar ce este şi mai grav e că termenii contractului nu permit rezilierea sa printr-un act unilateral. Dacă aş putea să reziliez acest contract, eu l-aş rezilia imediat”. Reprezentanţii RoSign contracarau, transmiţând că „iminenţa rezilierii contractului cu Primăria intră în sfera răspunderii penale”.
Municipalitatea a promis, însă, controale, pentru a clarifica situaţia. În 2013, primarul anunţa că este în derulare acţiunea de inventariere a tuturor semnelor de circulaţie şi a semafoarelor existente în oraş. Ulterior, însă, nimeni nu a mai anunţat, oficial, rezultatul lor.
„Detaliul” asupra căruia Primăria nu are control
În 30 octombrie 2001, lucrările de semnalizare rutieră din Timişoara au fost atribuite, prin negociere cu o singură sursă, SC RoSign SRL. O societate care fusese înfiinţată cu doar câteva zile înainte, în 22 octombrie 2011, de către SC Drumuri Municipale SA, societatea Primăriei. Care, astfel, se obliga să participe la noua firmă „cu întreaga secţie de semnalizări rutiere şi cu know-how-ul acumulat”. Motivul invocat? Dotarea Centrului de Semnalizare Rutieră cu aparatură specifică de interconectare şi dispecerizare a instalaţiilor de semaforizare.
Care Centru de Semnalizare Rutieră fusese aprobat a fi înfiinţat în octombrie 1998, când SC Drumuri Municipale SA i-au fost atribuite, prin încredinţare directă şi pe o perioadă de 15 ani, executarea tuturor marcajelor rutiere din oraş, montarea şi întreţinerea, pe raza Timişoarei, a aproximativ 12.000 de indicatoare rutiere – al căror număr s-a triplat, de fapt –, realizarea şi întreţinerea a 36 de intersecţii semaforizate, la care trebuia să aibă softul aferent, fiind obligată să distribuie exclusiv produse marca Prosing şi să aibă în dotare utilaje şi maşini specifice executării marcajelor rutiere.
Prin urmare, în 22 octombrie 2001, printr-un referat semnat de fostul primar, Gheorghe Ciuhandu, era propusă încredinţarea lucrărilor de semnalizare rutieră pe perioada rămasă, de la Drumuri Municipale SA către RoSign SRL, prin procedura de negociere cu o singură sursă. Astfel, în 12 decembrie 2001, era semnat contractul între această societate şi Primăria Timişoara.
Conform contractului, doar valoarea lucrărilor de verificare şi întreţinere lunară la mijloacele de semnalizare rutieră este de peste 309 milioane de lei vechi. Cost în care nu intră realizarea de indicatoare rutiere, aspectul controversat, „detaliul” asupra căruia Primăria nu are control. Şi care, spun unii consilieri locali, ar costa Municipalitatea cam un milion de euro pe an. „Tarifele pentru celelalte lucrări care fac obiectul prezentului contract sunt evidenţiate în devizele analitice, întocmite pe categorii de lucrări (semafoare, indicatoare, marcaje), valabile la data preluării contractului încheiat de SC Drumuri Municipale, în 4 ianuarie 1999. Acestea constituie Anexa 2 la prezentul contract. Tarifele din Anexa 1 şi devizele analitice se vor actualiza periodic, conform legislaţiei în vigoare”.
Nu se ştie, însă, ce prevăd Anexele 1 şi 2, nici devizele analitice, pentru că acestea nu însoţesc, aşa cum ar trebui, contractul, postat pe pagina Primăriei. Iar când am solicitat Municipalităţii o copie a acestui document, am fost îndrumaţi spre site-ul instituţiei…
La fel cum nu se găseşte niciun act adiţional care să menţioneze transformarea, în 2007, a SC RoSign SRL în SC RoSign SA. În 2007 Rosign devine din SRL societate pe acţiuni. „Nu există nicio notificare de consiliu local pentru această schimbare. Ce înseamnă să plătești, timp de mai mulți ani, milioane de euro unei firme cu care nu ai contract?”, s-a întrebat, de multă vreme, dar fără niciun ecou, consilierul PNL Simion Moşiu, care a avut, în timp, mai multe intervenţii publice pe marginea subiectului RoSign.
Şi în privinţa recepţiei indicatoarelor rutiere, intervine un aspect controversat: aceasta nu se face pe bază de inventar. „Prin semnarea procesului-verbal de recepţie, inclusiv procesul-verbal pentru recepţia finală, SC RoSign este considerat că şi-a executat obligaţiile contractuale”, se arată în contract.
Consilierul local Simion Moşiu acuză, şi nu pentru prima dată, că nu există nicio evidență clară a semnelor și a locurilor unde au fost montate acestea.
Mari semne de întrebare
Având în vedere acest din urmă aspect, printr-o adresă trimisă Direcţiei Tehnice a Primăriei Timişoara, am solicitat să ni se răspundă la câteva întrebări.
Prima întrebare a fost: Câte indicatoare rutiere realizate de SC RoSign SA are Direcţia Tehnică a Primăriei Municipiului Timişoara în inventar?
La această întrebare, oficialii din Direcţia Tehnică, directorul Culiţă Chiş şi Adrian Colojoară, şef serviciu, spun că „până la data de 2009” au fost recepţionate de la RoSign SRL 15.937 de indicatoare rutiere. În perioada 2010 – 2012, au fost recepţionate 12.932 de indicatoare, în 2013 – 2014 (deci, după ce noua administraţie anunţase controale pe această temă), s-a ajuns aproape la un sfert, 3.581 de semne de circulaţie, iar din ianuarie 2014 până în mai 2015, 1.935 de indicatoare.
A doua întrebare a fost: În momentul amplasării acestora, SC RoSign SA a predat şi anexe care dovedesc zonele în care au fost amplasate indicatoarele rutiere plătite de Primărie?
„Indicatoarele rutiere montate de SC RoSign SA se recepţionează conform situaţiilor de lucrări lunare (centralizatoare – evidenţe) în care sunt menţionate zonele unde au fost amplasate”, ne transmit reprezentanţii Direcţiei Tehnice. Un răspuns ambiguu, deci, care ocoleşte un „da” sau un „nu” ferm.
Dacă nu a predat, vă rugăm să ne spuneţi pe ce criterii verificaţi concordanţa între numărul de indicatoare menţionat scriptic şi, deci, plătit şi numărul de indicatoare care se regăsesc în stradă? – a fost cea ce a treia întrebare.
„Nu este cazul”, ni se transmite”.
Ultima întrebare a fost: Când a fost livrată ultima tranşă de indicatoare rutiere de către SC RoSign SRL, câte indicatoare au fost livrate, în ce valoare şi în ce zone au fost amplasate?
Oficialii Direcţiei Tehnice ne precizează că „indicatoarele rutiere nu se livrează către instituţia noastră”, fără să spună, însă, către cine. Conform ultimei situaţii de lucrări, adaugă ei, „au fost recepţionate 67 de indicatoare rutiere în valoare totală de 5.859 de lei”, amintind mai multe străzi din Timişoara pe care au fost montate acestea. O enumerare de străzi care apare doar în cazul ultimei tranşe de indicatoare recepţionate.
Consilier local: „S-au dat bani doar pe situaţii aproximative. Un milion de euro pe an”
L-am întrebat pe consilierul local PNL Simion Moşiu ce înţelege prin răspunsul Direcţiei Tehnice, care invocă existenţa unor anexe ce dovedesc zonele în care au fost amplasate indicatoarele rutiere plătite de Primărie?
„Ce înseamnă zone? Giroc, Şagului, Torontalului etc. Ambiguu. Ceea ce e clar este că nu există un registru de evidenţă, nu se menţionează amplasarea pe strada x la intersecţia cu strada y sau montarea a trei indicatoare pe strada z. Nu, s-au dat bani doar pe situaţii aproximative. Un milion de euro pe an. Şi sunt 14 ani de când e semnat contractul acesta… Asta este o afacere a celor de la Direcţia Tehnică, deşi ar trebui să fie treaba Administraţiei Domeniului Public, respectiv a Societăţii de Drumuri Municipale”, declară Simion Moşiu.
Cum s-a ajuns la această sumă de circa un milion de euro anual? Cine face necesarul de indicatoare rutiere şi pe ce criterii? „Cine? Comisia de Circulaţie, unde doi membri erau din partea RoSign. Consilierul local care era membru al acestei comisii nici nu era chemat la şedinţe.”
Articol publicat şi în TIMPOLIS.
Citeşte şi:
Curtea de Conturi reconfirmă neregulile la semnalizarea rutieră din Timişoara
Semnele de circulaţie, furnizate Municipalităţii, fără inventar
Urmăriți Puterea a Cincea și pe Google News