Scrisorile lui Pascal Bentoiu către fiica sa, Ioana

Pascal Bentoiu, „Istorie trăită. Scrisori pentru Ioana”, Colecţia Memorii/Jurnale/Biografii, Humanitas 2022, 184 pagini

Un nou volum în colecţia Memorii a Editurii Humanitas este Istorie trăită. Scrisori pentru Ioana, care cuprinde corespondenţa compozitorului Pascal Bentoiu – fiul reputatului avocat și ministru liberal al Justiţiei din perioada interbelică, Aurelian Bentoiu – cu fiica sa, Ioana, stabilită în Elveţia. Un volum care redă atmosfera câtorva zeci de ani de istorie a României, istorie trăită.

 

Pascal Bentoiu este bine-cunoscut în calitate de compozitor, muzicolog şi expert internaţional în creaţia enesciană. Mai puţin cunoscută este însă vasta lui cultură în alte domenii decât cel muzical. Ştia, de pildă, ca nimeni altul istorie. Iar la istoria României din ultimul secol a fost în bună parte martor. Această preţioasă istorie trăită este redată în câteva scrisori trimise fiicei sale, Ioana.

Evocarea începe cu anii copilăriei, 1933-1937, de a căror atmosferă autorul îşi aduce atât de bine aminte, parcurge dramele şi victoriile celui de-al Doilea Război Mondial, se opreşte în detaliu asupra sovietizării ţării şi perioadei comuniste, ajunge în 1989 şi în anii 1990. E o istorie decantată, esenţializată, uşor de înţeles. Comentariile din marginea faptelor povestite respiră inteligenţă, luciditate, echilibru. Scrisorile pentru Ioana ar putea deveni un excelent manual pentru tinerii (şi mai puţin tinerii) din vremea noastră.

„Dragă Tata”, scrie Ioana Bentoiu, editoarea volumului, „…într-un târziu ai fost de acord să-mi scrii, la cererea mea insistentă, ca să nu uit. Capacitatea ta de analiză, dublată de o memorie care dădea rareori greș, mi-a sintetizat istoria acelor ani atât de limpede, încât am vrut neapărat să împărtăşesc și cu alții claritatea gândirii tale, fără nici un pic de afectare sau de pretenție intelectualizantă – lucru care ni s-ar fi părut tuturor odios. Îți mulțumesc că ai știut să nu uiți și că m-ai făcut să înțeleg, amănunțit și colorat, în ce fel prezentul nu poate fi o surpriză dacă acceptăm să privim trecutul cu ochii larg deschiși”.

Volumul Istorie trăită. Scrisori pentru Ioana este inclus în colecţia Humanitas Memorii/Jurnale/Biografii şi va apărea în curând în librării.

Compozitor și muzicolog, Pascal Bentoiu (1927–2016) este fiul reputatului avocat și ministru liberal Aurelian Bentoiu. A urmat cursurile Facultății de Drept din București (1945-1947), pe care nu le a putut termina din motive de persecuție politică. În paralel a studiat pianul, vioara, teorie și compoziție cu Faust Nicolescu, Vasile Filip și Mihail Jora, al cărui elev preferat a fost. Cercetător la Institutul de Etnografie și Folclor din București în perioada 1953-1956, s-a dedicat apoi exclusiv vocației sale de compozitor. A fost secretar al Secției de muzică simfonică, de operă și de cameră din cadrul Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România (1968-1973) și primul președinte ales al Uniunii după evenimentele din 1989, până în 1992. Vorbind curent şapte limbi, printre care latina, cu o cultură vastă şi în alte domenii decât cel muzical, s a arătat mereu pasionat de istorie, politică, literatură. A fost căsătorit cu scriitoarea și traducătoarea Annie Bentoiu, iar fiica lor, Ioana Bentoiu, stabilită în Elveţia, e artistă lirică și profesoară de canto.

Pascal Bentoiu este autorul a trei opere, opt simfonii, două poeme simfonice şi alte lucrări pentru orchestră, patru concerte, şase cvartete, două sonate, 32 de lieduri grupate în cicluri, 30 de muzici de scenă pentru teatru, şase cărți de estetică și muzicologie. E recunoscut drept cel mai important expert pe plan internaţional în creația lui George Enescu. A încheiat și orchestrat lucrări neterminate ale acestuia, cum ar fi Simfoniile IV și V sau poemul simfonic Isis. A orchestrat, de asemenea, pentru vocea fiicei sale ciclul Sept chansons, de Clément Marot. A fost laureat a numeroase premii naționale și internaționale.

 

Citiţi şi: 


Google News icon  Urmăriți Puterea a Cincea și pe Google News


Print Friendly, PDF & Email

Alte articole ...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.