Romii: cum ne văd alții, cum ne revedem noi

Marcel TolceaAproape toți românii se inflamează ori de câte ori presa străină descrie drept români persoane de etnie romă din România ce fac diverse blestemății prin Europa.

„Noi nu suntem țigani”, strigă unanim corul indignaților români, uitând că este vorba despre cetățenie, nu de etnie.

Sigur, e frustrant să te ia lumea drept hoț, criminal, escroc numai fiindcă, statistic, anumite grupuri sunt nominalizate în fiecare lună la Oscarurile Fărădelegii. Dar poate că și mai frustrantă a fost maniera prin care noi, românii, am ales să rămânem în istoria Europei prin mineriade sau războiul civil de la Târgu Mureș.

După cum e frustrant să observi că, atunci când vine vorba de Româna, presa nu scrie decât despre lucrurile neplăcute.

Mă gândeam la aceste lucruri privind modul iresponsabil în care B1 TV a ilustrat demisia Doamnei Varga din postul de consilier pentru problemele romilor: imagini sordide cu etnici romi de la marginea societății.

Aș scrie că este tendențios și jalnic. Dar mă rezum să observ că B1tratează știrea exact așa cum tratează presa europeană o știre despre România.

Cu deosebirea că, în România, atunci când e de făcut audiență, maneliștii, vrăjitoarele, ghicitoarele, Catangele, Izaurele sau Omida-le devin nestematele coroanei. Regale sau dentare, cum ne-o fi norocul.

 

Articol publicat şi pe blogul La Tolce Vita.

Print Friendly, PDF & Email
PublicitateArticole din aceeaşi categorie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.