Recompense pentru lachei dragnioţi

Complicitatea politico-penală, pentru care unii politicieni au fost dispuşi să încalce reguli ale statului de drept şi să îngenuncheze instituţii, ajunge să fie răsplătită politic. Cu locuri eligibile pe listele parlamentare sau cu sinecuri pe viaţă. Astfel de gratificiaţii primesc acum doi membri ai fostei triplete “Dragnea-Grindeanu-Iordache”, artizană a controversatei OUG13 care a scos în stradă sute de mii de români.

 

Cu plagiatul tezei de doctorat dovedit – (doar) de presă –, recent albit de CNATDCU, prin semnătura lui Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române, Florin Iordache, unul din artizanii OUG 13 #noapteacahoţii, ajunge președinte cu mandat nelimitat al Consiliului Legislativ. Nominalizarea a fost făcută de conducerea PSD ca o recompensă pentru faptul că a acceptat retragerea de pe listele parlamentare, Florin Iordache ţintind până de curând un al şaselea mandat în Legislativ. Ceea ce revoltă mai tare la această numire, deşi nu surprinde, este votul din Parlament, unde o majoritate covârșitoare l-a preferat în locul fostului preşedinte al Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, propus de PNL. De ce a optat pentru Florin Iordache? Nu știm şi nici nu avem pe cine întreba în mod oficial, votul fiind secret. Putem însă deduce: din spirit de apartenență la gașca politicienilor submediocri, dedaţi la abuzuri, dispuşi să calce în picioare statul de drept pentru a-şi scăpă şeful de partid de la închisoare. Iar dl Iordache s-a dovedit, în ultimii ani, un cadru de partid de nădejde. Să ne amintim că, în 2013, a coordonat în Parlament acţiunea pentru modificarea – în funcţie de interese transpartinice – a Legii amnistiei și grațierii și a Codului Penal. Atunci, majoritatea parlamentară coagulată tot în jurul PSD, care răspundea la ordinele lui Victor Ponta, încercase să asigure o super-imunitate pentru parlamentari. E ceea ce, în memoria colectivă, a rămas ca „marţea neagră”. În ianuarie 2017, dl Iordache s-a evidenţiat, cum aminteam, ca unul din artizanii OUG 13 prin care s-a încercat modificarea netransparentă şi abuzivă a Codurilor Penal și de Procedură Penală. O acţiune în favoarea liderului suprem al PSD, Liviu Dragnea, asupra căruia plana ameninţarea unei condamnări şi a unei încarcerări iminente. La finalul aceluiaşi an, PSD şi ALDE, prin Comisia Iordache, încercau secretizarea completă a dosarelor de urmărire penală, ceea ce însemna că o relatare în presă despre un dosar de corupţie, de exemplu, înainte de pronunţarea sentinţei definitive, ar fi fost echivalentul unei infracţiuni.

De altfel, la mai bine de un an de la demiterea din funcţie şi de la încarcerarea, într-un dosar de corupţie, a lui Liviu Dragnea, fostul ministru al Justiţiei, Tudorel Toader, confirma presiunile pe care le Liviu Dragnea și camarila sa politică le exercitaseră pentru modificarea legislaţiei penale în interes personal. Apoi, fostul premier Viorica Dăncilă a admis că întâlnirea pe tema amnistiei şi graţierii a avut loc la sediul PSD, unde Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu au pretins emiterea unei ordonanţe de urgenţă în acest sens.

În timp ce Florin Iordache era propus pentru sinecura de la vârful Consiliului Legislativ, fostul șef său de jure din Guvern care i-a ţinut spatele pentru OUG13, Sorin Grindeanu – de facto, şeful amândurora era Liviu Dragnea –, este pus pe prima poziţie pe lista PSD Timiș pentru Camera Deputaţilor. Mandatul de parlamentar îi este, așadar, asigurat în viitorii patru ani. Deşi ulterior rebranduit și prezentat, de unele voci, ca disident în dictatura Dragnea şi reformator al partidului, chiar intelectual, cum l-a numit Cozmin Guşă, dl Grindeanu a trecut în decurs de niciun an, adică de la numirea lui ca prim-ministru la cea în funcția de preşedinte al ANCOM – unde a făcut angajări pe criterii “pe care le cunoaște el”, printre angajate fiind şi fiica baronului de Olt Paul Stănescu –, prin ipostaze din care transpar docilitate cu iz de servilism, incoerenţă şi oportunism. Referitor la eticheta de „intelectual” pe care i-a atribuit-o Cozmin Gușă, trebuie amintit faptul că două dintre cele trei cărţi cu care Sorin Grindeanu se împăuna, la rubrica „Activitate publicistică, ştiinţifică, în foruri academice” din CV, nu există.

Cum sunt, totuşi, posibile astfel de numiri? Un răspuns ar fi în ton cu o replică celebră a lui Codrin Ştefănescu: “Pentru că putem. Da, putem.” Altul, în ton cu o replică, devenită şi ea vestită, a lui Florin Iordache: “Altă întrebare.”

Print Friendly, PDF & Email
PublicitateArticole din aceeaşi categorie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.