Rânjetul Securității

La aproape 33 de ani de la  Apelul către lichele al lui Gabriel Liiceanu, realizăm, fără urmă de îndoială, perenitatea lichelelor comuniste. Și securiste. „Nu este de mirare că, la răstimpuri, le-am auzit şi încă le auzim lichelelor hohotul de râs sardonic cu care îşi însoţesc fiecare gest de sfidare, fiecare înfrângere a noastră. Este reacţia lor la tăcerea complice, la indiferenţa unora ori la atrofierea memoriei, la resemnarea altora, cărora le datorează perenitatea în spaţiul public”, scriam într-un eseu, Perenitatea lichelei*. Acum, după ce au ridicat un monument în amintirea și întru cinstirea „eroilor nevăzuți” din Securitate, la Pitești, locul unde, în anii ’50, Securitatea a pus în aplicare experimentul atroce de reeducare prin tortură a deținuților politici, le auzim din nou râsul batjocoritor, le vedem rânjetul satisfăcut.

 

„O instituție esenţială în susţinerea statului totalitar comunist, ilegitim şi criminal”, era numită Securitatea în Raportul de condamnare a crimelor comunismului, realizat de Comisia Analiza Dictaturii Comuniste din România, coordonată de politologul Vladimir Tismăneanu, în decembrie 2006. Atunci, România a condamnat oficial regimul comunist ca ilegitim și criminal, la fel, instrumentele acestuia, Partidul Comunist Român şi Securitatea. O condamnare morală. O condamnare care ar fi putut însă împinge lichelele comuniste și securiste să facă un pas în spate. Nu au făcut. Previzibil. Cum nu făcuseră nici după decembrie 1989.

Iată că, la peste 30 de ani de la căderea comunismului și a principalului său instrument de instituire a terorii, Securitatea, asistăm – consternați, revoltați până la sufocare – la ridicarea unui monument în amintirea și întru cinstirea „militarilor de pe frontul nevăzut” din Securitate. Monument ridicat de Asociația Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere din SRI, condusă de Filip Teodorescu, fost locțiitor al Direcției de Contraspionaj a Securității. Troiță ridicată la inițiativa unui fost ofițer de securitate Dumitru Șovar și realizată de meșterul popular Ion Rodoș, din Nucșoara, satul Elisabetei Rizea, eroină a rezistenței comuniste. Monumentul a fost amplasat în Cimitirul Eroilor din Pitești, orașul în care, în anii ’50, Securitatea punea în aplicare experimentul atroce de reeducare prin tortură, numit de Alexandr Soljenițîn „cea mai teribilă barbarie a lumii contemporane”. Potrivit Raportului de condamnare a crimelor comunismului, în Penitenciarul Pitești reeducarea prin tortură a început în noaptea de Crăciun a anului 1949, prin torturi bestiale. A fost începutul „Fenomenului Pitești” care, timp de trei ani, până în 1952, extins în mai multe penitenciare din țară – Târgu Ocna, Ocnele Mari, Târgșor, Baia Sprie, Aiud și Gherla –, a făcut mii de victime. Sute de tineri au fost omorâți prin tortură, restul, schilodiți fizic și sufletește.

Pitești, orașul în care a fost ridicat un monument întru cinstirea „eroilor nevăzuți” ai Securității este și locul în care Securitatea a contribuit, prin „eroii” săi, la prinderea grupului de rezistenţă anticomunistă din Nucșoara, condus de Toma Arnăuțoiu, la condamnarea la ani grei de pușcărie a unora ori la moarte a altora. Cel care coordonase acţiunea de prindere a grupării Arnăuţoiu, ducând-o, în mare parte, în faţa plutonului de execuţie, în iulie 1959, a fost Nicolae Pleşiţă, care la finalul anilor ’50 era locţiitorului şefului Securităţii Piteşti. A trăit încă aproape 20 de ani după căderea regimului comunist, trăindu-şi liniştit, în democraţie, pensia de general al fostei Securităţi, fiind nu o dată invitat la televiziuni, unde, în numele libertății de exprimare, a întinat nestingherit memoria grupului Arnăuţoiu, a partizanilor anticomunişti.

Pitești, orașul în care a fost ridicat un monument întru cinstirea „eroilor nevăzuți” ai Securității, se află la o aruncătură de băț de Nucșoara, localitatea care a dat eroii rezistenței anticomuniste din grupul Arnăuțoiu, din care a făcut parte și Elisabeta Rizea. După intrarea soţului său, Gheorghe Rizea, în grupul de rezistenţă condus de Toma Arnăuțoiu, a fost ridicată de mai multe ori de Securitate, interogată şi maltratată. În 1950 a fost arestată pentru prima dată şi condamnată la 6 ani de închisoare corecţională, pentru ajutorul acordat partizanilor din Muscel. A fost eliberată în 1956. Apoi, în 1959, după prinderea fraţilor Arnăuţoiu, a fost arestată pentru a doua oară şi condamnată la 25 ani muncă silnică, pentru favorizarea infracţiunii. În ciuda bătăilor, a torturii – securiștii i-au smuls părul, rămas în cârligul de care o atârnaseră, au însângerat-o și i-au zdrobit oasele –, a anilor infernali de temniţă, nu a trădat şi nu a abdicat de la valorile în care credea. A fost eliberată în 1964, prin graţiere colectivă. Nu mai avea însă nimic, comuniştii îi confiscaseră absolut tot… În anii 90, autoritățile locale din Nucșoara s-au opus nu doar restituirii fostei case a familiei Arnăuțoiu către urmașa acestora, Ioana Voicu-Arnăuțoiu – fetița lui Toma Arnăuțoiu și a Mariei Plop, dusă, în mai 1958, pe când avea doi ani, în închisoarea de la Pitești, de unde a fost trimisă într-un orfelinat de la Câmpulung Muscel –, ci s-au opus și ridicării unei troițe în amintirea acestor oameni, a acestor eroi. Abia ani după aceia, din ințiativa urmașilor unor familii implicate în rezistență, au fost ridicate cruci comemorative la Nucșoara, la Domnești și în apropiere de Câmpulung.

E târziu pentru lustraţie – pe care tot comuniştii și securiștii infiltraţi în mai toate structurile de decizie ale statului, erijaţi în (falşi) susţinători ai democraţiei, au blocat-o; la fel cum au blocat, ani şi ani, deconspirarea Securităţii. E tardiv pentru răspundere penală în faţa crimelor comise în regimul communist, şi nu pentru că pentru astfel de fapte răspunderea ar fi vreodată târzie, ci pentru că majoritatea călăilor şi a uneltelor lor din sistemul represiv au dispărut din această lume. Din acelaşi motiv, este, în general, târziu pentru orice fel de măsuri punitive îndreptate împotriva celor care au format şi susţinut acest sistemul represiv, timp de 50 de ani, în România.

Dar pentru memorie, pentru etică nu e niciodată prea târziu, mai ales într-o țară care are încă sechelele suferinței a aproape jumătate de veac trăită sub regimul comunist, în  sistemul opresiv instituit prin Securitate. Nici pentru a preveni, pe fondul unei amenințătoare amnezii istorice colective, revenirea, cândva, a unui regim care, în numele aceleiaşi ideologii, s-ar preta la crime împotriva umanităţii, aşa cum a făcut-o – şi, în alte părţi ale lumii, o face în continuare – comunismul.

 

* Eseul este inclus în volumul Muzica gândirii. Gabriel Liiceanu în dialog cu prietenii săi, editat de Cătălin Cioabă și Grigore Vida, apărut la Humanitas, în 2022.


Google News icon  Urmăriți Puterea a Cincea și pe Google News


Print Friendly, PDF & Email

Alte articole ...

8 Comentarii

 1. Radu Constantin Cioboata spune:

  Toată perioada comunistă a fost pentru întreg poporul român a fost și va rămâne pentru totdeauna o crimă a poporului român, un jaf al României ale acestor criminali ordinari care din păcate au devastat economia României după revoluția din decembrie 89 , după care ei, acești comunisto-securisti au ajuns bancherii României dar și criminalii tinerilor care au uitat de frică.
  ORICUM, NAZISMUL ȘI COMUNISMUL SUNT ACEEAȘI CRIMINALI !

 2. LevSt. spune:

  „…ranjet sardonic…”___–___ si ce poate fi mai ilustrativ decat primitivismul general, mentiunut de fosta nomenclatura si securitate, in timp ce ei (mai ales odraslele) si-au cumparat castele de milioane prin diverse tari…Iar acest primitivism general este ilustrat de lucruri care nici prin partea saraca a A fricii, nu s-au intamplat, adica copii sa moara asfixiati in latrinele scolii, institutie total sub controlul statului, condus in ultimii 8 ani de de doua jeguri ihoroase, iohanis si veorika, isi zic ei „profesori”…///
  „O turistă a fost măcelărită de ploșnițe în 3 zile petrecute într-un hotel din România: „Este plină și pe spate, pe față, pe burtă, tot”
  (Luni, 19 Septembrie 2022, ora 16:56)____––____”se intampla si la case mai mari”, insa aici, din context, rezulta ca proprietarul stia de situatie si a continuat sa opereze hotelul, cea ce nu ar trebui sa-i inculpe pentru „proasta administratie, etc.” ci pentru realul lucru, adica ATENTAT LA sanatatea publica, la modul conspirational”, si -astfel- pus in puscarie cativa ani, iar hotelul confiscat si vandut la licitatie, pentru a fi platite cererile persoanelor afectate…La fe, nu numai proprietarul, dar si toti lucratorii(indiferent de pozitie) care au stiut (si au stiut toti) care s-au facut partasi la acest atentat la sanatatea publica, pentru ca nu au alertat autoritatile despre invazia de plosnite, care-btw- pot infesta un intreg oras, in cateva saptamani…Problema cea mare a Romaniei ramane insa tot apa potabila si managementul dejectiilor umane, practic Romania este si la acest capitol fruntasa, in Europa, avem cele mai multe rezidente fara apa potabila si canalizare in special institutii publice de stat, si anume cele mai vulnerabile, SCOLILE, din mediul rural si mici orasele…Practic aceasta problema de reala civilizatie si de sanatate, a fost rezolvata de peste 50 ani in urma in tarile occidentale (dar si diverse alte tari de pe mapamond), iar Romania a atins cel mai inalt nivel de privitivism, cand in ultimii 10 ani doi copii au marit asfixiati, cazuti in haznalele improvizate, ale scolilor respective, nimeni nu a a preluat vreo responsabilitate si niciun proiect de urgenta nu a fost lansat, iar aceasta pentru ca, conducerile tarii- ale timpului si actuale- au fost si sunt cele mai imputzite jeguri fatate in Romania, gunoiul iohan a fost dascal si inpsectot scolar, pm-stra lui a fost dascal, dar ca si el , o tuta imputzita, proiectul lor comun a fost aeronava prezindentiala, dar -cum zicea veorika- cu extensie de folosinta si la alte VIP, in spetza, ea insasi.. Nu mai amintim de milioane consumate de boul de Sibiu, impreuna ca remorca, prin diverse tari, sau de brosele diamantate ale mocofancei veorika, plus ghiolbanul dragnea care trebuia sa-si plimbe curvistina, nu stiu pe unde, etc., etc….Dar si asa zisa societate civila este la fel de vinovata, ar trebui sa initieze diverse proiecte sustinute prin donatii, si -in paralel- sa trimita in judecata toate gunoiele care „conduc ” tara, pentru ca -simplu si clar- o conduc spre pieire…Cinstit si drept, toti pres-edintii tarii si sotiile lor(la fel de vinovate in asa caz), pm-ii si sotiile lor(veorika si barbatusul ei), la fel, alaturi de toti ministrii invatamantului( cu nevestuicile lor) si ai sanatatii, sa fie arestati, legati de picioare si tinuti deasupra unei haznale, si la fiecare cateva minute scufundati in ea, pana-si dau sufletul, si „eliberati”, in jos, dupa care trebuie aruncate cateva zeci de roabe de var nestins, peste starvurile acestora…Daca actualul rahat de ministru al educatiei si al sanatatii nu citesc aceste lucruri, cineva trebuie sa le transmita:”Mai stricati ordinari, scelerati nebuni, aveti si voi de gand sa scoateti Romania din kkt, sau nu?”Modelul este simplu si a fost folosit de multe natii, in diverse scopuri.Romania are peste 1/2 milion personal in educatie si sanatate, iar daca fiecare dintre acestia ar dona lunar(cateva luni), valoarea a 2 -3 pachete de tigari, lucrurile ar fi rezolvate in cateva luni, mai ales daca populatia din respectivele comunitati, ar dona doar 10 MINUTE de munca voluntara(desi este pentru copiii lor) pentru a ajuta mesterul zidar si a sapa un sfert de metru , la canalizarea necesara…

 3. LevSt. spune:

  Romania educata si cumetrenia institutionalizata(Raluca Alexandrescu)”Romania educata…”???____––____ este mai mult decat pretentios(si nerealist, la fel) sa vorbesti de o tara educata, care REALMENTE PLUTESTE IN PROPRIUL RAHAT(kkt), Romania este pe locul 63(!!!) din aprox. 200 tari, teritorii, etc., cand vine vorba de SANITATIE adica de tratarea dejectiilor umane, cat si despre accesul la apa potabila certificata…Iar Ungaria (de langa noi) este pe fantasticul loc 5 , din plutonul de varf de 40(unde respectivele probleme sunt rezolvate si de peste 50 ani, in urma), chiar Bulgaria ocupa locul 32, cea ce spune clar , ca sunt cu mult mai civilizati decat noi, oricine stie ca accesul insectelor( al viermilor,etc,) la dejectiile umane, este factor crucial al civilizatiei, prin partea medicala, adica un popor necivilizaat este si un popor BOLNAV, iar toate bolile tratabile(la altii) fac ravagii in Romania, asa cum plagile sociale(alcolism, graviditate juvenila, etc.)ne pun pe primul loc, cel putin in Europa…Iar aceasta este posibil pentru ca noii tortionari-genocidali, au fost infipti in cele mai inalte posturi de parintii si acolitii lor, din securitatea si nomenclatura comunista, total extinsa si infiltrata, in toata actuala Romanie…Doua cazuri sunt de notorietate, iohanis, ginere de mare securist, care a fost inspector scolar in Sibiu si apoi pe tara, si STIA toate racilele ” educatiei’ DAR NU A MISCAT UN DEGET PENTRU A LE CORECTA, NICI ATUNCI SI NICI ACUM( ca sef suprem),iara alaturi de el trebuie inculpati pentru genocid medical, rasul pamantului , numit campeanu(ministrul educatiei), care -cica!- e inginer de mediu inconjurator, in realitate un alt criminal jegos care nici macar NU ARE nici cea mai mica competenta in orice(mai putin datul cu jula, la nivel mare), la fel si noul ministru al sanatatii( adica al pompelor funebre si abataj uman-in Romania) ale rafila, un nou tortionar, insa legalizat( la timpul sau si tac-so a fost legalizat ca tortionar securist), care ( se spune si este evident) habar -nu-are -de -medicina, tocmai pentru asta mafiile lui iliescu-iohanis, etc. l-au trimis la OMS, tocmai pentru ca Romania sa nu fie deranjata cu cronicul si mereu acutul fapt, ca -IN SEC. XXI SI IN INIMA EUROPEI-Romania este singura tara de pe continent, care -REALMENTE= pluteste in rahat, si unde copii chiar mor innecati in haznalele „scolare”, iar aceasta pentru ca fosta nomeclatura si securitate(plus sute de alte mii de mai noi criminali-paraziti), sa poata incasa salarii si pensii f. speciale, sunt sigur ca doar cu excesul platit acestor monstruozitati sociale, pe max.3 luni, toate gradinitele si scolile din Romania pot avea canalizare* si apa curenta….Insa si ministrul de interne trebuie adus in fata judecatii si impuscat alaturi de ceilalti, pentru ca sute si mii de posturi de politie sunt tratate la fel, adica se scalda in rahat, si ce i-ar pasa ministrului, cand el locuieste si lucreaza in cladiri de mare lux???!!!( * canalizare NU trebuie sa insemne neaparat canalizare centrala, care duce la o statie de tratare a apelor reziduale, casnice, etc., canalizare -si este probat in milioane de locuri- poate fi si INDIVIDUALA, sau -gradat , pe grupe de marime, adica apa curenta de la fantana din curte -sau din vecini- si colectarea dejectiilor intr-un tanc ermetic inchis- pentru biodigestie enzimatica, cu microrganisme anaerobe- care saptamanal/lunar, etc., este vidanjat de un utilaj specializat care poate deversa lichidul respectiv la o statie de epurare din zona, desi poate fi deversat chiar in primul parau curgator, biodigestia enzimatica nu afecteaza biodiversitatea lacustra, insasi digestatul(namolul) ramas, poate fi folosit fara restrictii ca fertilizator natural, mai pe orice cultura… Pentru Romania, sunt sigur ca loco, se pot confectiona aceste echipamente, cu capacitati de 2-3mc/o rezidenta(casa) individuala, si -gradat, pentru comunitati mai mari, asa si pentru scoli, gradinite, posturi de politie, etc, aceste facilitati pot rezolva aceasta problema, in special de cand -pare evident- multe din actualele sate, vor disparea, pur-si – simplu, tocmai pentru ca tineretul FUGE DIN TARA, pentru ca inteleg ca sunt supusi unei eliminari/extinctii in masa, planificata si legalizata, si ei nu mai pot lupta, tocmai pentru ca haitele iohanisto-securisto-nomenclaturiste, au pus control pe toata tara, chiar mai strans decat in epoca ceausista, care nu a rezistat nici 25 ani, aceasta este apropape de a trece de 35 ani…PS-suger o forma de protest f. grafica, in toate localitatile tarii(inclusv capitala, unde exista rezidente fara canalizare!) confectionarea de bannere de max. 2m latime si nici un metru inaltime, pe care trebuie puse capatanile celor amintiti , tinandu-se de mana cu sotiile/sotii, stand pe vine si cu chilotii in vine, pe marginea unei haznale din care ei inspira cu mare placere, aburii verzui, pentru ca trebuie sa le placa f. mult acest material, de vrem toata ziua „mananca kkt”, mintzand la fiecare vorba, cu cea mai mare nerusinare, insa nu uita sa-si desavarseasca slujba de animale primitive, de prada… Poate ca in acest mod, vor fi -cat-de cat- sensibilizati…

 4. LevSt. spune:

  Stupoare la discursul lui Klaus Iohannis de la ONU! Ce făcea lumea în sală
  ( Teodor Serban-Vineri, 23 Septembrie 2022, ora 11:48)Discursul președintelui României n-a părut atractiv pentru o parte a sălii, în care un înalt demnitar dormea dus, ministrul de externe, Bogdan Aurescu, se uita pe telefon,…”___–-____este clar ca „imparatul” nu mai gaseste real respect, nici de la catzelusii de pe langa el, practic un semn bun…Cea ce nu-mi amintesc este daca dulapul de Sibiu, la al doilea mandat, a fost supus unei evaluari medicale, pentru ca si el si ciuca si rafila(nu cred ca si campeanu), sufera de sindrom metabolic, care -in general- la exterior se manifesta prin burdihan(cu sau fara colacei- adica Obezitate Centrala-, insa la acestea, burtoiul este alungit, practic , ca un „arc de triumf”, de sub gusa, pana la zona inghinala, insa efectele interne sunt aceleasi, indivizii au permanent o usoara stare de rau si devin rai in gandire (si fapte), mai ales daca exista si componenta de impotenta sexuala, si -in cele mai multe cazuri- indivizii in cauza sunt supraponderali, BMI(Body Mass Index) lor tinde spre limita superioarea, cea ce-i apropie de intrarea in zona obezitatii…In general se poate vorbi de acest sindrom si in termeni populari, „barbatul-mar si femeia -para”, iar acesti indivizi nu ar trebui sa aiba dreptul la functii inalte, fiind clar ca nici fizic si nici altfel(mental, situatia interna a corpului, etc.)NU POT lua decizii in caz de criza, iar populatia trebuie sa stie ce este cu acesti indivizi, si sa-si ia responsabilitatea(sau NU), de a se lasa condusa de acesti indivizi, ajunsi, realmente- pericol public…Ar fi de dorit, ca cei care-i cunosc (dar mai ales comisia medicala care i-a evaluat) sa dea informatii acurate despre inaltimea si greutatea corporala-altfel, secret de stat!-(eventual si talia, in centimetri), si oricine le poate calcula BMI si nota cat de departe sunt de normal, o situatie dezastruoasa pentru ei, dar si pentru cei „condusi”…

 5. Al patrulea presedinte AFNO spune:

  Revolutia dupa 32 de ani risca sa fie furata de Sistemul Criminal Actual. Romania este tara lui „si ce daca”, a cenzurii continuate cu o tacere asurzitoare. Careva de la Asociatie sa studieze anumite dosare, mai sunt si alte izvoare informationale, vor avea dovada implicarii si pregatirii institutiei securitatii pentru evenimentele din decembrie 1989. Tinem aproape Asociatia Frontului Negustoresc Obor (atestata din 1914).

 6. LevSt. spune:

  Si UK are o securitate , DAR… (comparatie)LA MOARTEA REGINEI( A. Lazescu))”… pe lângă catafalcul Reginei Elisabeta a II-a, sunt o dovadă a prestigiului și afecțiunii de care ea s-a bucurat nu doar în Marea Britanie, ci și pe plan mondial…”___–___”Toti respiram sub acelasi soare, dar avem orizonturi diferite”(citat-cred- din „Lost Horizon”-carte si filme), si chiar asa, nu s-a plimbat ceausescu cu Regina, in Caleasca Regala? Numai ca individul a murit impuscat in cap, precum un caine turbat, cea ce a si fost, si-a muscat si ranit grav, pe cei mai multi „supusi”(sclavi), in timp ce Regina a domnit de trei ori mai mult(maximum posibil) si a fost Sfant Ulei de Pus pe Rana, pentru sute de milioane de oameni, supusi( dar nu sclavi-dimpotriva, populatii cu statut f. elevat) ai Imperiului unde Soarele nu a Apus Niciodata…Regina a fost Magistrala si in viata , cat si la moarte, stiind ca timpul ei a venit, s-a mutat intentionat in Scotia, tocmai pentru a suprima dorinta iresponsabila a unor persoane si grupuri orgolioase, de a se separa de Anglia, desi dupa max. 2 generatii(daca), ca si republica, Scotia va intra in iadul coruptiei republicane, absolut inevitabila…Insasi Biblia a spus , de mult” Credeti ca din dragoste vor sa va rupa ei de noi?///-II- O dezbatere legitima : Monarhie vs republica.”___–-___cred ca aici am ceva de spu, mai jos…///-III-„monarhia oferă ceva cu totul special psihicului uman”. „Monarhia este irațională, … Ca atare, este profund nereprezentativă …, dar cu toate astea reușește cumva să reprezinte țara mai bine decât ar putea vreodată să o facă orice politician ales, celebritate, analist sau filozof”. ..___–___In the 4th century B.C., Aristotle asserted that “monarchy is the one system of government where power is exercised for the good of all.” The liberal Italian Francesco Crispi claimed in 1864, “the monarchy unites us, the republic would DIVIDE us.” GERMAN CAPITALIST Max Weber wrote: “Parliamentary monarchy fulfils a role which an elected president never can. It formally limits the politicians’ THIRST for POWER because with it the supreme office of the state is formally occupied once and for all.”

  RĂSPUNDEȚI
  LevSt. 27/09/2022 LA 23:54
  REGI si PRESEDINTI !(republicare)-adus de pe blogul lui George Damian-

  Pentru ca se apropie alegerile din Ro.si ca tot romanul care se pricepe la fotbal, agricultura(inclusiv la decorticarea principalelor produse, fie ca “e de floare fie ca e de dovleac”) si politica (ultima, mai ales in ultimii 20 de ani),vreau sa fac cunoscut un punct de vedere -din pacate, si stiu, aparent nu tocmai popular (parere personala)- o parere,o idee, pe care am dezvoltat-o de multe ori, pe spatziile pe unde am (mai) scris si anume problema Monarhiei in Ro.care -la un cetatean ca mine,cu intreg trecutul meu social, politic,etc.,inclusiv a toate generatiile trecute , cat de cat adnotate in amintirile nescrise ale familiei-”pasiunea” pentru aceasta problema ar trebui sa fie ca si inexistenta, insa istoria tarilor “retrogade”, monarhiste ,in comparatie cu istoria tarii noastre– referindu-ne chiar si numai la aspectele pur practice- dovedeste de peste o suta de ani (desi nu ar fi eronat sa extindem aceasta
  declaratie chiar la sute de ani) si -cu atat mai mult si mai intens, mai imposibil de negat in ultimii 80 de ani cu subliniere pentru ultimii 20 ani- ca “omul este cel care sfinteste locul” insa rezultatele vor fi logice si pe masura, daca locul sfintit este gresit ales, iar pentru a face translatia necesara, aici, “locul” este de fapt cadrul, sistemul in care omul isi vadesfarsura activitatea pentru a-si transforma in realitate dorintele, visele, planurile pe carea le-a
  avut la momentul “sfintirii”locului.
  Din literatura nationala cat si cea universala stim ca metaforele permit asemanarea, compararea unei natzii, a unui popor, cu orice: cu soarele,luna, cu puteri cosmice,entitati fantasmagorice s.a.m.d.
  Dar ce ar fi sa comparam o natie, un popor, chiar daca prin reductie, cu un singur om, care pana la urma este elementul de baza al unei natzii si chiar daca o tara ar exista geografic, insa fara oameni, ea nu ar insemna nimic, pentru simplul motiv ca nu ar avea cine sa o constientizeze, ca existenta.Deci, haideti sa comparam Romania cu un om de orice grad social, care a avut insa un accident si si-a rupt un os, la o mana sau un picior(pentru simplificare).Ce va face el? In cazul ca este vorba de timpurile moderne se va duce la un medic, in timpurile vechi se va duce la un vraci sau (accidentat intr-o padure intinsa) el singur -instinctual- va face cea ce cei doi amintiti mai sus, ar face: va gasi cateva crengute de lemn cat mai tare si singur isi va confectiona o atela, isi va alinia oasele rupte , le va lega zdravan in acele stinghiute si astfel va putea iesi din padure iar in timp, osul rup, mentinut cap la cap, se va suda la loc si respectivul va putea reveni la activitatea lui obisnuita in cateva luni. Dar daca nu va proceda asa? Raspunsurile sunt multiple, insa il vom lua in discutie doar pe cel care reprezinta doar cea mai usoara consecinta: oasele, nealiniate, cu chiu,cu vai,se vor suda pana la urma, insa indivIdul va schiopata pentru tot restul vietii sale,nu va mai putea (prin activitatea sa) fi cotat ca si inainte si destul de
  probabil, va fi privit cu o oarecare reticenta de ceilalti.Exact acest lucru s-a intamplat si cu Romania, care a fost fracturata , odata cu schimbarea regimului monarhic cu unul “democratic” schimbare efectuata prin forta si santaj.Insa Dumnezeu( pentru cei care cred ) Karma, sau pura intamplare, in 1989, dupa aproape 50 de ani de schiopatat national,ne-a dat sansa istorica, unica si de nesperat inainte, ca singuri sa ne lecuim piciorul rupt, si anume sa punem cap la cap cele 2 capete de oase rupte si astfel sa putem ajunge la performantele(economice,juridice, sociale generale) ale celorlate natii care nu au au avut nesansa sa fie
  “accidentate” cum Romania, a fost.Si totusi, noi romanii si nu “fortele oculte din exterior” or “agenturili straine” am ales (de cateva ori) dupa “89 sa fim in continuare schiopi si astfel in loc sa ne putem lucra manosul pamant, cu care am fost binecuvantati de natura(de Dumnezeu , pentru cei care vor asa), pentru a “ajunge din urma” natiile prospere, am inceput mai degraba sa cersim la ei, sa furam, sa talharim sau sa fim sclavii lor.
  Nu este nici o umbra de indoiala ca acesta este adevarul pur, chiar daca unora nu le pica bine, indiferent de motivele lor personale sau de grup.Dealtfel din cele 2 milioane de romani plecati din tara dupa “89, cel putin 80% muncesc de obicei sub calificarea lor si in general sunt platiti mai putin, uneori trec prin situatii
  sociale mai mult decat deplorabile,insa nici picati cu ceara nu ar recunoaste starea de lucruri, in general mimeaza o bunastare si o situatie sociala pe care o pot totusi atinge, dar nicidecum fara indelungi ani de munca grea si
  respectivele situatii amintite(este adevarat insa ca, comparat cu Ro. se fac mai multi bani insa numai fiecare in parte stie daca sacrificiile respective se merita).
  Asta face parte- mai mult ca la alte popoare- din tipologia romaneasca si nu poate fi invinsa cu usurinta. Intrebarea este, insa :nu credeti ca suntem deja cu timpul trecut (totusi, mai bine mai tarziu decat niciodata) ca sa ne adunam istoric si sa ne reparam piciorul rupt, sa avem apoi curajul, mandria ,dar mai ales dreptul sa ne ridicam intre natiile ajunse pe adevaratele culmi ale prosperitatii si justitiei sociale? Cea ce este un paradox, este ca sute de mii de romani (nu neaparat doar de 18 ani) muncesc in tari monarhice (unde,intr-adevar, sunt tratati si platiti mai bine decat in alte tari, o alta dovada a superioritatii sistemului monarhic, care se bazeaza pe realul respect fata de fiinta umana si nu pe cel declamativ si urmare nu directa a unui ordin al casei regale, ci urmare a interactiunii directe dintre populatia bastinasa- cu aspiratiile lor sociale implinite si/mai ales, implinite, datorita sistemului monarhic- si “emigranti”) dar cand se intorc acasa(ei,familiile si prietenii lor), sau voteaza in tarile respective, aleg ,mereu, pe aceiasi, care, de acum e dovedit, au interese ca Romania sa ramana o tara cu-macar- un picior rupt.

  Iata de ce, consider ca de actualitate, a privi in istoria trecuta si recenta a noastra, in paralel cu cea a natiilor care “s-au incapatanat” sa ramana blocate in istorie, cu regi sau regine (sau imparati), iar republicarea articolului de mai jos reprezinta modul meu de a spune “Buna ziua” tuturor romanilor, inclusiv celor care urasc monarhia(rational sau visceral) si carora le sugerez sa priveasca acest lucru doar cu un ochi critic, practic si nu emotiv , ca in cazul “regele e strain”( si casa regala a Norvegiei isi are obarsia tot in Germania iar Norvegia, la toate topurile pozitive este intre primele 5 tari de pe mapamond),sau ca “regele e de neatins, iar populatia este intr-un status de slugarnicie”,pentru ca -stim cu totii- ca regii si reginele actuali sunt mult mai populari decat
  multi presedinti, iar Spania s-a ridicat din nou intre natiile prospere, incepand cu anul revenirii tarii la sistemul monarhic.

  In Romania, ca in multe alte tari care se confrunta cu probleme economice serioase cronice, mai direct zis , pauperizare la scara intinsa, in fondul problemei ,invariabil,se regaseste criza continua politica, politica care ,in toate societatile trecute sau actuale defineste atat economicul unei tari, natii, cat si profilul social general.Nu mai e nici un secret ca aderarea la comunitatzi economice internationale (continentale,regionale sau mondiale) poate
  aduce o imbunatatzire -chiar subtantiala- in bunastarea generala a populatiei unei natii,dar aceasta nu poate continua prea mult in timp , daca local- in tara respectiva, aici Romania- sistemul politic cuplat cu managementul economic,nu face eforturi, chiar sacrificii, sa aduca tara pe un drum economic sanatos, adica in care productia sa fie eficienta prin pretul de cost si grad de productivitate, mai mult decat acceptabila calitativ si abundenta
  cantitativ, iar distribuirea profitului sa se faca in mod echitabil.Nu e deasemeni nici un secret ca Romania postdecembrista ,sub masca unei democratizari de tip occidental, a importat ( din occident) mai mult decat democratzie in sine , un imperialism economic extrem de agresiv( bazat in special pe vanzare de bunuri produse in alte tari, sau loco insa sub patronaj strain), care-alaturi de alti factori- in mai putin de cativa ani, a dus la o
  polarizare economica , in special, din care deriva polarizarea sociala in general, nemaiintalnita nici chiar in perioada antebelica. Mai precis spus, peste noapte, s-a creat o oligarhie economica (cuplata pe persoane politice) in care un singur individ a acumulat sute de milioane( de euro,ca sa ne referim la moneda actuala cea mai puternica) in timp ce milioane de cetateni au saracitrapid si atat de intens incat magazinele cu haine vechi, au devenit parte din
  cotidian iar speranta ridicarii nivelului de trai a ajuns loteria.Dar ce sta la baza acestei stari generale -pentru prea multi, desperate- nu este nimic altceva decat coruptia si aranjamente mafiotice la nivel guvernamental, atat la centru cat si in teritoriu. Situatia aceasta este atat de acuta prin intindere in spatiu (mioritic) si atat de cronica deja, daca ne raportam la cealalata dimensiune, timpul, incat omul obisnuit,s-a resemnat si a pierdut chiar si
  speranta ca lucrurile se mai pot indrepta.Exista desigur, grupuri sau indivizi izolatzi care aduc zilnic aceasta problema pe tapetul public si vin cu solutii, insa caracatitza coruptiei e atat de mare, atat de organizata si atat de puternica,incat sufoca rapid aceste incercari de normalizare a politicii roamanesti, care este -fara dubiu- raspunzatoare de intreaga situatie creata si perpetuata in Romania. Intrebarile , cum sa se faca redresarea, exista peste tot, raspunsuri de asemeni, insa punerea in practica e …simpla teorie.De ce?
  Pentru ca, coruptia nu este numai la nivele inalte -care, de departe este cel mai periculos lucru pentru o societate- dar este infiltrata chiar in patura sociala cea mai de jos.Un director corupt, de la o interprindere mica, deobicei incompetent , hot si lipsit in general de caracteristici morale, nu poate supravietui in functie daca nu e sustinut de diversi alti, inclusiv -macar catziva – muncitori din intreprinderea respectiva.Folosirea cuvantului “catziva” creaza- poate – perceptia ca fenomenul este extrem de restrans, insa in realitate este extrem de intins, acest lucru regasindu-se din plin intr-un numar imens de unitatzi comerciale(indiferent de profil, productie, desfacere, etc.)sistem educational, sanatate, s.a.m.d.,folosind cifre, putem spune ca in acest sistem vicios ,nesanatos, sunt inglobati poate chiar peste un milion de cetateni, unii dintre ei facand acest joc chiar si pentru un extrem de mic profit (ilegal, absolut, chiar daca are alura legalitatzii).A porni o lupta generala impotriva acestei situatii este egal cu a porni la lupta impotriva vantului sau apelor marii, este absolut absurd si nonsens, mai ales- repet, mai ales- ca institutiile care ar trebui sa duca aceasta lupta, sunt profund infiltatate, ele insele, de indivizi corupti , pusi cu orice pretz, pe capatuiala.In sfarsit, se poate spune ca aceast cancer social, coruptia, este,nu o exceptie ci o regula,din pacate secular cronica si ajunsa la grad de mentalitate populara.Singura solutie practica de a indrepta lucrurile, seregaseste in doua proverbe romanesti ” Pestele se impute de la cap” combinat cu al doilea,”Raul trebuie taiat din radacina”.Desi aparent , radacina ar fi grupul celor “de jos” intrati in acest cerc al coruptiei, realitatea este , ca in sistemul politic, varful reprezinta radacina.Si, in toate administratiile
  cunoscut de noi,cetateni inca in viatza( nu facem referire la istoria mai recenta sau de mult trecuta , cunoscuta din cartzi) ,pornind cu cea imediat postbelica si culminand cu dictatura criminala ceausista, observam usor ca in
  toate aceste administratii, coruptia , minciuna ,razbunarea politica, dezinformarea, etc. etc. au fost si raman trasaturi de baza ale stabilimentului.Iar in cazul fostului presedinte Iliescu,ranchiuna adanca si
  razbunarea personala ,au culminat cu executarea ilegala si prematura a cuplului ceausist, tocmai pentru a a-si satisface dorinta criminala de razbunare personala si- in acelasi timp-pentru a bloca aducera la lumina- pentru eternitate- a unor adevaruri cunoscute-foarte posibil- numai de cuplul dictator.Presedintia lui Constantinescu, bazata mai mult pe infatuare personala si dezavuare a unui sistem fost legal in Romania( regalitatea) ,frica de actiune civica, a dus la scufundarea si mai adanca a tarii in mocirla in care inca se zbate tara si la
  aceasta data.Lupta actuala a presedintiei cu diferse parti ale eshicherului
  politic romanesc , mentine nivelul de trai al romanilor la cele mai joase cote
  in randul tarilor fost comuniste,chiar si speranta de mai bine abia mai
  palpaie.Revenind la solutia eradicarii aceste stari de lucruri, trebuie
  subliniat inca o data ca radacina raului in Romania, este de fapt capul
  pestelui, si lucrurile se vor indrepta – nu peste noapte, dar se vor indrepta-
  odata cu retezarea capului imputit si inlocuirea cu unul sanatos, aceasta nu
  presupune doar inlocuirea unei persoane,- a presedintelui,care din orice parte
  ar veni ramane tributara unui grup social- ci cu inlocuirea sistemului care e
  dovedit ca are extrem de mari deficiente si ca nu poate fi tratat de multimea de
  boli, atata timp cat otrava vine din interior,din propiul organism .In opinia
  mea,regaliatatea este singura garantie a unei vieti economice si -in general-
  sociale, sanatoase, iar traditia romanilor de mii de ani este monarhia, plus ca, avem exemple concrete de natii conduse de case regale ” demodate, in afara istoriei” etc,care nu numai ca ” o duc bine” dar sunt chiar in varful piramidei bunastarii.Trebuie sa fii idiot sau rauvoitor din cale afara sa nu vezi si sa ecunosti ca Belgia, Suedia, Olanda,Japonia s.a.m.d. sunt tarile cu cele mai prospere economii din lume(evaluat inclusiv ,si prin ajutorul social oferit paturii sarace) iar Spania ,care a revenit la sistemul regalitatii (indepartat
  nu prea mult timp inainte de a fi fost abolit si in Romania) intr-un timp record
  a ajuns in randul tarilor enumerate mai sus,aceasta tara devenind ,in ultimii
  ani, un paradis pentru cautatorii de viata mai buna, chiar si pentru unii din
  tarile vestice.O mentalitate populara bazata peidea ca “ne descurcam” cu datul
  de shpaga,cu mica invarteala si cu furtishagul,au facut si vor face ca
  bunastarea generala sa fie doar un deziderat si niciodata un fapt.Dar pentru a
  atinge acest deziderat trebuie sa intelegem ca o casa buna are un arhitect bun,
  un plan bun, un model bun si verificat. Modelul il avem in situatia tarilor
  enumerate mai sus, cea ce ne lipseste -cel putin aparent- este curajul si
  onestitatea de a recunoaste aceste lucruri si a incerca, cea ce , de fapt, nu
  este deloc nou sub soare, cea ce de fapt , apartine de sute de ani acestui neam si tinut ,romanii si Romania, inca din vremurile antice,cand ne numeam daci.Nu am sa fac nici o disertatie asupra avantajelor regalitatii ereditare sau constitutionale, totusi , daca facem referire chiar la Biblie observam ca regii Izraelului, cei mai multi,nu erau ereditari.Consideratia mea este ca pentru Romania monarhia constitutionala ar fi cea mai benifica,regele sau regina( pentru a nu fi nici urma de discriminare sexuala) putand fi ales/aleasa (pe baza unor preconditii si reguli bine gandite, rationale) pe viata dar in acelasi timp putand fi demisi la constatarea dovedita ca si-au depasit -in negativ- atributele oferite si impuse de lege.Monarhia constitutionala va oferi o stabilitate politica solida, care va sta la baza dezvoltarii economice ,iar administratia regala, neutra, va fi tamponul si arbitrul luptei politice a
  partidelor, care nu dovedesc o democratie cu nimic mai solida daca sunt cu mult mai multe de 3-4.Regele sau regina, in opinia mea poate fi orice cetatean cu drept de vot care depaseste conditiile generale de candidatura: numai cetatenie romana, cazier judiciar curat, examen medical fizic si mental trecut fara nici cea mai mica dificultate,absolvent de liceu si minimum 2 -3 ani de invatamant superior sau echivalent, o limba straina de circulatie internationala cunoscuta mai mult decat bine,neafiliat politic,sau macar disident al unui partid , fara a se mai fi inregistrat in altul, apartenenta religioasa neutra,cunoscut in media-chiar si numai locala-ca activist al drepturilor si libertatilor cetatenesti.Acestea ar fi -in opinia mea- conditiile generale de candidatura,
  dar tot in opinia mea ,ar fi de adaugat verificarea oficiala asupra raportului subiectului cu alcoolul, drogurile si fumatul, si desi aceste aspecte par a aduce atingere vietii private, totusi ele -neverificate-ar putea avea o
  importanta majora in cazul luarii deciziilor in criza.Nu mai este o problema de ghicit ca un fumator tanar chiar, in timp, i-si aduce prejudicii serioase sanatatii iar tara are dreptul -si obligatia ,in acelas timp-la un rege/regina
  sanatosi care pot efectua serviciul in conditii de stress fara a recurge la medicatie sau spitalizare,iar alcolul abuzat- chiar si in trecut- ca si drogurile , lasa urmari permanente – uzual inaparente in conditii obisnuite-
  asupra facultatilor mentale si a sanatatii generale.Al doilea motiv care ar
  impune si aceste conditii ca eliminatorii (daca nu sunt satisfacute) este faptul
  ca ,casa regala TREBUIE sa fie un model pentru intreaga societate si mai ales
  pentru tinerele generatii care vin, si care, in urma occidentalizarii neselective, au de infruntat serioase probleme in viata personala si sociala.Un rege, obligatoriu si sotia, sau o regina , obligatoriu si sotul, care nu sunt
  fumatori nu au avut si nu au probleme cu alcoolul, drogurile sau jocurile de
  noroc, nu pot fi decat cel mai serios si atractiv model pentru copiii proveniti
  chiar si din familii cu aceste probleme. Ori se stie, ca orice invatatura are
  roade bune daca cel care o raspandeste, el insusi o aplica zi de zi, cu seriozitate si nu numai o propavaduieste.Un rege si/sau o regina (ca de altfel si un presedinte de tara) sunt perceputi ca persoana cu cel mai inalt grad de
  moralitate si instructie civica si daca este adevarat, masele deobicei ii
  urmeaza pe acestia iar rezultatele benefice nu se lasa prea mult asteptate, asa
  cum in caz contrar, un conducator de tara corupt sau cu deficiente morale sau de
  comportament, induc in randul maselor cel putin confuzie ,delasare si chiar
  nesiguranta , dar destul de frecvent, riscul cel mai mare este pauperzarea pe
  scara larga si cresterea criminalitatii, ca rezultat direct al saraciei si
  indirect ca rezultat al lipsei de control al fortelor de ordine- si in general
  al sistemului juridic- care devin -ca si primul om al tarii- corupte.Coruptia se
  propaga cel mai rapid de sus in jos, ca un cancer de la celula la celula, aici
  de la om la om, pe scara ierarhica, iar – cum bine stim- un presedinte ,
  exponent al unui partid politic, este imposibil ca sa nu i se ivesca ocazia sa
  fie impins, fortat,sa plateasca pentru faptul ca a fost propulsat in sus, iar
  aceasta plata, “favoare” va fi ceruta- aproape fara exceptie- in afara legii,
  tocmai pentru a ascunde sau musamaliza o situatie ilicita sau chiar numai
  prejudiciatoare sub alte aspecte.In sfarsit, cum spuneam si altadata,se zice
  ca republica e un model de guvernare nou, insa stim bine ca e mai veche de doua
  mii de ani, iar daca pentru multe sute de ani a disparut de pe harta politica a
  lumii este tocmai pentru ca s-a dovedit a fi foarte vulnerabila la coruptie,
  flagel care realmente poate distruge un popor.Sunt convins ca -poate- multi din
  cei care citesc acest articol,le repunga gandul de a avea un rege (sau si mai
  rau, regina!) in subconstient, aceasta fiind tradus “regele are drepturi
  supreme iar noi suntem sclavi !”, cea ce face ca sangele sa coloreze obrazul in scarlet, adrenalina sa tasneasca prin toti porii , iar ratiunea albastra sa fie impinsa in afara oricarei discutii.In realitate ,monarhiile de azi sunt cu mult mai populare atat in propiile tari cat si in afara, decat orice presedintie in propiile lor tari, iar legatura si raporturile dintre cetateanul “umil” si rege sunt mult mai calde si mai cordiale decat ne putem imagina.Desigur ca acest
  lucru are valoarea sa, insa cel mai important lucru ramane daca ” supusii
  altetei sale regale” ( adica poporul de rand) au un loc de munca decent si bine
  platit, daca au mancare mai mult decat suficienta, apa calda permanent, si un
  automobil chiar de mic litraj.Iar cum bine stim, acum dupa “89, si dupa cum
  banuiam destul de aproape de adevar, inainte de “89, toate acestea erau si sunt
  realitati indiscutabile in tarile occidentale dar mai ales in cele cu
  monarhii.Se spune ca fiecare popor are soarta pe care o merita.Partial, este
  adevarat, insa toate popoarele merita sa traiasca in bunastare,problema este
  daca invatatorii neamului sunt onesti si nu sunt vanduti unei ideologii sau
  alteia, pentru avantaje materiale sau pur si simplu din “mandrie patriotica” sau
  alte lozinci cu iz patriotard care au scopul de a bloca pe multi sa gandeasca
  independent, sau chiar de ai rusina, pe cei care o fac.Concluzia mea,cu privire la forma de guvernamant , pentru toate tarile, dar aici, pentru Romania, este ca monarhia constitutionala ar scuti natiile de multe din necazurile si problemele cu care se confrunta de peste un secol.Dupa cum se stie din media internationala,in toate tarile cu forma de guvernamant Republica (presedintie) alegerile prezidentiale -la 4,la 5 sau 8 ani- nu numai ca consuma resurse financiare in mod inutil, insa – si este extrem de important- pentru motive
  aproape viscerale, in populatie se produce o diviziune adanca, marcata de
  agresivitate verbala si chiar fizica, si nu numai intre grupuri sociale dar
  chiar si in cadrul familiilor.Poate ca psihologia acestui mecanism nu este greu de descifrat,insa in mare se poate vorbi de o mandrie si prejudecata exacerbate care au ca subiect in primul rand persoana in cauza, votantul -si nu cel “de ales”- care o data ce si-a declarat adeziunea si sprijinul pentru un anume candidat (la presedintie) nici cele mai valabile argumente nu-l vor face sa-si schimbe opinia, pentru ca astfel el ar trebui sa recunoasca ca EL,- niciodata EL- a gresit! Prejudecata vine din faptul ca ne facem o parere despre un
  candidat din aparenta acestuia si din modul de exprimare,din generozitatea
  regala (de data aceasta) cu care promite mii si mii de lucruri si- din mare
  nefericire- nu prin analizarea trecutului acestui individ si a actiunilor
  prezente care sunt de fapt oglinda nevenetiana a caracterului.Cea ce mai e de
  remarcat este faptul ca cobarand la ceilalti “alesi”( senatori , reprezentanti)
  pasiunile se domolesc, chiar rapid, pe cand ,fiind in discutie omul pentru
  postul suprem, pasiunile clocotesc ajungand la extrem, manifestate prin injurii
  si insulte, maltratari fizice si chiar omucidere.Aceste acte nu se intalnesc la
  alegerile parlamentare din nici o tara cu monarhie ca si forma de guvernamant,si
  nu s-ar intampla nici in Romania daca tara ar fi condusa de o administratie
  regala care are si ar avea tot interesul sa mentina stabilitate in toate
  domeniile si la toate nivelele, chiar si pentru simplul motiv doar pentru a-si
  asigura continuitatea pe tronul tarii pana la limita maxima.Un alt aspect , din
  ce in ce mai demonstrabil in timp, inclusiv (si mai ales) la republicile cu
  democratie, este alunecarea spre dictatura fie sub acoperirea de satisfacere a “spatiului vital”(Germania inceputului secolului trecut) fie pentru “apararea victoriilor revolutionare”( Rusia -URSS-ul stalinist al secolului trecut),fie pentru contracararea “imperialismului mondial”(Korea de Nord a zilelor noastre) incercari similare in America de Sud(in trecut si in prezent) si intr-un mod sofisticat in SUA zilelor noastre .Cea ce este de remarcat, ar fi ca mai toate aceste dictaturi afisate sau mascate ,nu numai ca aduc o multime de probleme in interiorul propiilor societati, insa prin forta armata -pe motivatii false- intervin in tari diverse fie ocupandu-le , fie producandu-le seisme sociale care, realmente, aduc asupra poporului respectiv iadul veritabil. In acest context,”international” e interesant de remarcat ca in ultima suta de ani
  monarhiile au tendinta reala de a fi adevarati slujitori ai poporului, pe cand guvernele prezidentiale devin tot mai agresive atat pe plan intern dar si extern, atat in plafonarea sau chiar reducerea nivelului de trai al populatiei dar si prin abuzuri grave impotriva drepturilor cetatenesti. Nu am enumerat la acest capitol dictatura din Romania postbelica, nu pentru ca nu ar fi existat, ci pentru ca a fost o dictatura ceva mai aparte, “dictatura proletariatului”,iar
  Romania datorita fiasco-ului economic total si aproape din start, nu ar fi putut sa intervina armat in nici o alta tara , nici pentru o singura zi.Nu e nici un dubiu asupra faptului ca dictatura de o jumatate de secol din Romania a fost una
  dintre cele mai urate din istoria omenirii, fiind sustinuta prin segregare economica (chiar daca saracia era plenipotentiala ,totusi anumite paturi ,grupe sociale erau apropape sclavagizate) dusa la extrem- cum bine stim- de ex-presedintele Iliescu ( primul presedinte “democrat”) prin actul oficial de
  instigarea la omucidere a unor grupe sociale impotriva altora.Se spune ca regele( guvernarea monarhica) ar fi lasate de Dumnezeu ; noi nu stim daca e adevarat sau nu, insa cea ce stim clar este ca desi tarile cu monarhii ,nu sunt in fiecare zi cap de afis in stirile ziarelor sau televiziunilor,ele sunt constant adnotate cu plus, iar linistea lor -inclusiv si cea aparenta- e dublata de o viata dusa in indestulare modesta si neprovocatoare,in care cetateanul de rand,”umil supus al Majestatii Sale” isi traieste in tihna si din plin, visele.
  (2008)

 1. 1 august 2023

  […] Rânjetul Securității […]

 2. 21 august 2023

  […] Rânjetul Securității […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.