Pop şi Tudose, în şah, reciproc?

Există o explicaţie pentru care Liviu Pop a rezistat în funcţie, după remaniere: are două atuuri în faţa primului-ministru, ambele, la fel de importante. Dar şi o vulnerabilitate cu care pare să fie ţinut, la rându-i, în şah.​

 

Vom avea, deci, Guvernul Tudose 2. După o remaniere făcută la trei luni de la învestirea primului Cabinet Tudose. O remaniere anunţată intempestiv de premierul Mihai Tudose – după un sondaj de opinie al Institutului Avangarde, ce indica o poziţionare a Executivului, în încrederea românilor, la un nivel de “25-26%”, cu mai mult de zece procente sub PSD –, ce părea o ofensivă la adresa liderului PSD, Liviu Dragnea, şi a unor apropiaţi de-ai săi din Guvern. Un sondaj pe care unele voci publice îl dădeau ca fiind realizat la comanda liderului PSD, pentru a dinamita imaginea Guvernului şi a-l ţine apoi în corzi pe primul-ministru.

Remanierea, anunţa premierul Tudose, urma să vizeze mai mulţi miniştri “cu probleme de percepţie la nivelul opiniei publice”. Întrebat care ar fi aceştia, pe lângă cei cu probleme penale, dl Tudose a răspuns: “Sunt cel puţin încă doi miniştri pe care am să-i rog să părăsească Guvernul.” La “rugăminţile” primului-ministru şi-au depus demisia Răzvan Cuc, Sevill Shaiddeh şi Rovana Plumb, ultimele două, vizate în dosarul “Belina”, deşi în jurul lor, iniţial, partidul făcuse zid, iar premierul nu avusese de gând să le ceară să plece din funcţii. A rămas insensibil la “rugăminţile” premierului ministrul ALDE Viorel Ilie. Aşa că remanierea s-a oprit la cei trei. Deşi sunt şi alţi miniştri ale căror probleme de imagine se răsfrâng şi asupra Guvernului. De exemplu, ministrul Educaţiei, Liviu Pop.

Pe Liviu Pop nu l-a atins, însă, remanierea. În viziunea premierului Tudose, se pare că acesta nu intră în galeria miniştrilor cu probleme de imagine, deşi dl Pop, agramat şi cu neuronii împotmoliţi în explicaţia unei reguli gramaticale simple, de ciclu gimnazial, este o rușine pentru Guvern. Există, însă, o explicaţie pentru care dl Pop a rezistat în funcţie. Are două atuuri în faţa primului-ministru, ambele, la fel de importante:

1. Faptul că are un şef acuzat de plagiat.

Premierul Mihai Tudose târâie după el tinicheaua imposturii academice. Din cele cinci volume menţionate în CV-ul său – listă ce include şi teza de doctorat publicată – trei prezintă indicii clare de plagiat: teza de doctorat şi două volume de specialitate – dintre care unul, se pare, l-a ajutat să devină conferenţiar universitar la Academia Naţională de Informaţii. 

  • Teza de doctorat în Ştiinţe Militare şi Informaţii, cu titlul Protecţia infrastructurilor critice, susţinută în 2010, la ANI a SRI, despre care Centrul pentru Jurnalism de Investigaţii afirma, din 2015, că o treime e plagiată.
  • Volumul Schimbarea managerială. Managementul schimbării, apărut la Editura ANI a SRI. Acuzaţia de plagiat pentru această carte a fost făcută, în vara acestui an, de România liberă, care susţine că 220 din cele 368 de pagini sunt copiate.
  • Volumul Securitatea economică în era transformărilor globale, Editura Rao, 2013, care prezintă probleme de citare academică în formă continuată: preluare de paragrafe întregi fără ghilimele, lipsa, în notele de subsol şi în bibliografie, a paginii din care citează sau la care trimite, citarea, în notă de subsol, a unui autor care apare menţionat în volumul din care citează sau copiază fără ghilimele, indicarea, în note de subsol, a  numelui unui autor, cu menţiunea „Op. cit.”, deşi autorul respectiv nu a mai fusese citat anterior. Deci, indicii de plagiat.

2. Experienţa în albirea plagiatorilor și în desfiinţarea de instituţii care au curajul să se lege de casta impostorilor intelectuali.

În primul mandat, în 2012 – interimar, scurt, dar foarte eficient pentru partid –, dl Pop făcuse tot ce i-a stat în putinţă să-şi albească şeful plagiator, pe Victor Ponta – care, spre deosebire de Mihai Tudose, era acuzat “doar” de un plagiat, nu de trei. Şi a mers, pentru aceasta, până la schimbarea componenţei Consiliului Naţional de Etică şi la desfiinţarea CNATDCU în ziua în care această instituţie se pregătea să facă public verdictul de plagiat în cazul tezei de doctorat a lui Victor Ponta. Se întâmpla în 29 iunie 2012 când, ştiind că era programată analizarea lucrării de doctorat şi pronunţarea deciziei de plagiat, Liviu Pop a desfiinţat CNATDCU prin ordin de ministru. Aşa că deşi decizia potrivit căreia Victor Ponta a plagiat în teza de doctorat fusese  deja redactată, ea a fost decretată ca lovită de nulitate.

Dl Tudose, confruntându-se cu acuzaţii de plagiat şi sesizări depuse la CNATDCU, este, deci, şi la mâna ministrului Educaţiei, căruia i se subordonează această instituţie. O dovadă a politizării ei este că nici nu s-a mai întâmplat nimic pe linia combaterii imposturii academice: niciun plagiat confirmat, nici un titlu de doctor retras. E linişte şi pace, deşi au rămas în lucru dosare ce vizează nume importante de pe scena politică.

Cu alte cuvinte, s-ar putea spune că Liviu Pop şi Mihai Tudose îşi speculează reciproc, în mod tacit, vulnerabilităţile. Unul, având satisfacţia rămânerii în funcţie, celălalt, speranţa că va fi “albit”.

Într-o societate care îşi respectă Educaţia şi valorile şi care pune accent pe meritocraţie, o astfel de atitudine ar scandaliza opinia publică. Nu e cazul, însă, la noi. La modul general vorbind, nu suntem aşa pretenţioşi. Nici prăpăstioşi – că doar nu e un capăt de lume ca un ministru al Educaţiei să facă greşeli gramaticale ori să se exprime bolovănos. Nici ca un premier să aibă lucrări plagiate cu ajutorul cărora şi-a construit cariera sau măcar şi-a deschis mai uşor nişte uşi. Se vede, de altfel, după opţiunile electorale ale multora, care permit accederea la putere, în funcţii importante de decizie, a unor agramaţi, a unor semi- sau sfertodocţi, a unor plagiatori. Răul s-a banalizat, iar mulţi dintre noi am învăţat să convieţuim cu el.


Google News icon  Urmăriți Puterea a Cincea și pe Google News


Print Friendly, PDF & Email

Alte articole ...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.