O dreptate care se lasă aşteptată

Te întrebi cum este posibil să fii hărţuit, ameninţat, terorizat zi de zi pentru a fi determinat să pleci din propria casă, vânzând-o pe mai nimic numai să scapi de coşmar, iar oamenii legii să nu-ţi facă dreptate?…

 

„Aici au murit părinții mei, aici mi-am crescut copiii. Nu pot să renunț. Le-am spus că nu vreau să plec. (…) Totul a pornit pentru că au pus ochii pe un apartament în această casă în care au trăit și părinții mei, un apartament muncit din greu de două generații. Și eu acum, după o viață de muncă în această țară, trăiesc terorizată la pensie”, a spus ieri Camelia Dragoş, din Timişoara care, împreună cu familia sa, trăieşte un coșmar în propria casă. Nu de azi, de ieri, ci de 20 de ani. Sunt terorizaţi de un clan care – aflăm acum, după ce cazul a fost făcut public pe pagina Primăriei Timişoara, Stop abuz –, pentru a-i determina să plece din casă, a recurs constant la şicane şi acte de intimidare – scandaluri, muzică dată la sonor maxim nopţi întregi, defilări cu arme (cu toporul, cu pistolul) prin curte, vandalizarea maşinii etc. Femeia spune că, de multe ori, nici nu a mai chemat Poliţia, pentru că „de prea multe ori strigătele au rămas fără ecou”.

Ceea ce e şi mai grav este că situaţia nu e singulară în Timişoara. Te întrebi cum este posibil să fii hărţuit, ameninţat, terorizat zi de zi pentru a fi determinat să pleci din propria casă, vânzând-o pe mai nimic numai să scapi de coşmar, iar oamenii legii să nu-ţi facă dreptate, să nu pună capăt unor astfel de situaţii de coşmar? Răspunsul ar fi: ori din dezinteres, ori din complicitate. Înclin să cred în a doua variantă. Altfel, nu era posibil ca, în Timişoara, unele clanuri să pună mâna pe zeci de imobile istorice din oraş. Un singur clan are peste 150 de proprietăţi, majoritatea clădiri istorice în centrul urbei.

De altfel DNA a pornit, în 2015, tăvălugul privind vânzarea ilegală a aproape o mie de imobile, majoritatea în centrul istoric al Timişoarei. Am sperat, ca mulţi alţii, că se va face dreptate în sfârşit. Că ancheta va ajunge şi la nişte poliţişti, magistraţi, notari, funcţionari ai Cărţii Funciare,  fără de care nu s-ar fi putut perfecta aceste afaceri de zeci, sute poate, de milioane de euro, despre care presa a tot scris, din anii ’90, însă fără ecou. Adică, să ajungă la cei care, deşi puteau opri această cangrenă, nu numai că nu au făcut-o, ci au protejat-o şi au beneficiat de pe urma acestei complicităţi. După aproape nouă ani de la începutul anchetei, însă, nu am auzit ca acest dosar să fi fost trimis în judecată…

Publicitate

Google News icon  Urmăriți Puterea a Cincea și pe Google News


Print Friendly, PDF & Email

Alte articole ...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.