Minciunile premierului Viorica Dăncilă către Comisia Europeană


Într-o scrisoare trimisă pe ascuns Comisiei Europene, premierul Viorica Dăncilă încearcă să convingă oficialii europeni că negrul este alb, că în România a fost o tentativă de lovitură de stat, că jandarmii au acționat legal, iar președintele Klaus Iohannis este un instigator la proteste.

 

Violențele de la protestul din 10 august – care au vizat nu doar o mână de instigatori și huligani, despre care sunt suspiciuni că au fost infiltrați în mulțime chiar de oameni din Jandarmerie, pentru a-și justifica represiunea, ci zeci de mii de protestatari pașnici, printre care copii, femei și bătrâni – au generat îngrijorare nu doar în țară, ci în mai multe state din Uniunea Europeană. Aceste represalii ale Jandarmeriei s-au aflat și se află încă în atenția unor influente instituții de presă din Occident, care tratează subiectul cu maxim interes, iar în țară, evenimentele din 10 august nu se află doar în atenția presei – care au descoperit o serie de indicii ce duc spre ideea de diversiune din partea Jandarmeriei și a capilor PSD –, ci și în atenția Parchetului Militar. Comisia Europeană condamnă, la rândul său, violențele, anunțând că acordă importanță independenței sistemului judiciar și luptei contra corupției, încălcarea lor fiind unul dintre motivele pentru care protestatarii au cerut, și în 10 august, demisia Guvernului. Lideri politici din Parlamentul European solicită Comisiei Europene să declanșeze mecanismul privind statul de drept, iar europarlamentari social-democrați români, dar și danezi cer excluderea PSD din Partidul Socialiștilor Europeni.

În acest context, premierul Viorica Dăncilă, nu numai că nu își dă demisia și nu își cere scuze față de victimele nevinovate ale jandarmilor (un comportament similar având și ministrul de Interne, și capii Jandarmeriei implicați în represaliile împotriva protestatarilor pașnici), ci trimite, pe ascuns o scrisoare către președintele și vicepreședintele Comisiei Europene, încercând să-i convingă, prin minciuni, că negrul este alb.

O primă minciună din scrisoarea premierului Viorica Dăncilă – trimisă la Comisia Europeană, fără a fi anunțat acest lucru în țară – este că, prin protestul diasporei din 10 august, s-a încercat înlăturarea prin violență a Guvernului, invocând în acest sens „încercări repetate de intrare prin forţă în Palatul Victoria”.

Câțiva zăltați care au instigat lumea să dea buzna în Guvern, din prostie sau în goana după o iluzorie faimă, nu au reprezentat vocea celor aproape 100.000 de români ieșiți în stradă, nu au fost purtătorii lor de mesaj. Drept dovadă, mulțimea nu a fost interesată de îndemnurile lor. În plus, aceștia trebuiau ridicați de Jandarmerie și puși față în față cu prevederile legii. La fel cum trebuiau ridicați din piață instigatorii și huliganii infiltrați în mulțime pe timpul protestului, acțiune despre care sunt indicii că vârful Jandarmeriei nu ar fi străină.

Doamna Dăncilă, premier al României, ar trebui să cunoască măcar acele paragrafe din Constituție care se referă Guvern. Așa, ar fi aflat că Executivul poate fi schimbat doar în două moduri. 1. Prin demisie – ipoteză pe care Cabinetul Dăncilă nu o ia în calcul, în ciuda oricâtor proteste și oricâtor acuzații i-ar fi aduse. 2. Prin demitere, care se produce prin retragerea de către Parlament a încrederii acordate –  ceea ce, iarăși nu e cazul, în Parlament, partidul premierului având majoritate, care îi asigură un mandat confortabil, indiferent de frecvența și gravitatea derapajelor. Și ar mai trebui să știe că un Guvern legitim ales nu are dreptul ca, în numele voturilor în baza cărora a fost învestit, să facă ce vrea, să comită abuzuri și să ia decizii care șubrezesc democrația.

O altă minciună servită conducerii Comisiei Europene este că președintele Klaus Iohannis a făcut apel la continuarea protestelor. Ceea ce a făcut șeful statului (într-un mesaj în care s-a adresat și poporului, și societății civile, și Opoziției, și Puterii), a fost să lanseze un apel la responsabilitatea și implicarea societății civile în probleme de care depinde evoluția demicrației românești: „Este foarte important ca societatea civilă să fie vie și vigilentă, să se implice cu toată forța în viața socială și politică, întrucât contribuțiile ei din ultimele decenii sunt incomensurabile pentru evoluția democrației românești. Acest apel nu este un apel la revoltă, ci la responsabilitate și la implicare.” Și e foarte firesc ca societatea civilă să fie atentă la modul în care este guvernată țara, la derapajele Puterii, pentru a cere – chiar și în stradă, întrucât Constituția dă dreptul, prin art. 39, la mitinguri, demonstraţii, procesiuni sau orice alte întruniri organizate în mod paşnic –, îndreptarea lor și demisia sau demiterea celor vinovați.

Apoi, oficialilor Comisiei Europene li se oferă și o minciună prin omisiune. Doamna Dăncilă reclamă instigatorii, huliganii, vorbește despre violențele la care s-au dedat aceștia și despre riposta jandarmilor făcută „în conformitate cu legislația în vigoare”, dar nu scoate un cuvânt despre violențele nejustificate și disproporționate la care s-a dedat Jandarmeria (în mod premeditat, după unele indicii, cum ar fi ascunderea sub bandă izolatoare a indicativului de pe căști, pentru a nu putea fi identificați) împotriva protestatarilor pașnici, a femeilor, a copiilor. Nu spune nimic despre cele peste 450 de victime gazate sau lovite cu bastoane, despre cele aproape 250 de plângeri penale depuse la adresa jandarmilor, nici despre faptul că aceste violențe ale oamenilor din subordinea sa implicită fac obiectul unui dosar aflat pe rolul Parchetului Militar. Nu, doamna Dăncilă ticluiește scrisori prin care manipulează oficialii europeni. Și o face și cu dezinvoltură, nepăsându-i de lumina proastă în care pune țara pe plan internațional, nici de faptul că minciunile astea oficiale sunt un nefericit preambul al preluării, de la 1 ianuarie 2019, a preşedinţiei rotative a Consiliului Uniunii Europene.

 

Citește și: Întrebări fără răspuns după Jandarmeriadă

Print Friendly, PDF & Email

Articole din aceeaşi categorie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.