„Metronom”, premiat la Cannes, deschide Festivalul Ceau, Cinema! de la Timişoara

Metronom. Sursă foto: festival-cannes.com

Peste 40 de filme vor fi proiectate la Timişoara în cadrul celei de a noua ediţii a Festivalului Ceau, Cinema! care se va deschide joi, 14 iulie, cu proiecţia filmului Metronom, în prezenţa regizorului Alexandru Belc şi a actriţei Mara Bugarin. Proiecţiile filmelor vor avea loc, timp de patru zile, în cinematografe, dar şi în spaţii neconvenţionale, la Timişoara şi la Gottlob.

 

Timp de patru zile, din 14 până în 17 iulie, publicul Festivalului Ceau, Cinema! va putea alege din peste 40 de filme şi va putea participa la discuţii cu actori şi regizori şi, de asemenea, la diverse ateliere şi dezbateri. Printre invitaţii de la festival se mai numără regizorii Cristian Mungiu şi Eugen Jebeleanu, regizoarele Alina Grigore şi Cristina Groşan, actriţa Judith State, cineaşti timişoreni ca Mircea Gherase şi Cristian Ilea şi intelectuali precum scriitoarea Adriana Babeţi şi Robin Ujfaluši, directorul Centrului Ceh din Bucureşti.

Proiecţiile filmelor vor avea loc la Cinema Victoria, la Grădina de Vară şi la Sala Capitol de la Filarmonica Banatul, în Piaţa Traian şi la Faber, dar şi în cinematograful din comuna Gottlob.

Şase filme din Austria, Polonia, Ucraina, Israel, Bulgaria şi Italia concurează pentru Trofeul Ceau, Cinema! “Răzvan Georgescu”, în valoare de 1.000 de euro, premiu de Groupama Asigurări, şi pentru Premiul Publicului, în valoare de 500 de euro. Sunt şase filme despre libertate, care au avut premiera mondială la festivalurile de la Veneţia, Cannes sau Berlin: Marea libertate (2021, în regia lui Sebastian Meise), Nu lăsa urme (2021, în regia lui Jan P. Matuszynski), Reflecţie (regizor Valentin Vasianovici), Ia ochii de pe mine (2021, în regia lui Hadas Ben Aroya), Şi femeile plâng (2021, în regia lui Vesela Kazakova şi a Minei Mileva) şi Grota (2021, regizat de Michelangelo Frammartino).

Programul festivalului cuprinde, de asemenea, multe din cele mai de succes filme româneşti recente. În afară de Metronom (2022, în regia lu Alexandru Belc), film premiat pentru regie în secţiunea Un Certain Regard de la Cannes în acest an, publicul va mai putea vedea R.M.N. (2022), cel mai nou film al lui Cristian Mungiu, selectat în competiţia de la Cannes, Crai nou (2021, regizat de Alina Grigore), premiat la San Sebastian, Almanah Cinema (2022, în regia lu Radu Jude), Pentru mine tu eşti Ceauşescu (2021, în regia lui Sebastian Mihăilescu), Om Câine (2021, regizat de Ştefan Constantinescu), Câmp de maci (2020, în regia lui Eugen Jebeleanu) şi Berliner (2020, regizat de Marian Crişan).

Ediţia a noua a Festivalului Ceau, Cinema! propune, totodată, o serie de proiecţii speciale, cu filme precum Lucruri pentru care merită să plângi (2021, Ungaria), de Cristina Groşan, Havel (2020, Cehia), de Slávek Horák, Vortex (2021, Franţa), de Gaspar Noé, sau Donbas (2018, Ucraina), de Serghei Lozniţa.

Trofeele Ceau, Cinema! 2022

Nu vor lipsi nici filmele de public de la Grădina de Vară, unde spectatorii vor putea descoperi în aer liber trei producţii apreciate şi provocatoare, prezentate în premieră la Timişoara: Sudoare (2020, Polonia), de Magnus von Horn, Rabiye Kurnaz vs. George W. Bush (2022, Germania), de Andreas Dresen, şi Portocale sângerii (2021, Franţa), de Jean-Christophe Meurisse.

La capitolul filme clasice, Ceau, Cinema! va omagia doi cineaşti emblematici: italianul Pier Paolo Pasolini, cu proiecţia versiunii restaurate a capodoperei Evanghelia după Matei (1964), şi ungurul Miklós Jancsó, cu o retrospectivă de trei filme: Confruntarea (1969), Psalmul roşu (1972) şi Electra, dragostea mea (1974).

Secţiunile de documentare cuprind trei filme europene multipremiate – Pădurea domestică (2021, Georgia), de Salomé Jashi, Babi Yar. Context (2021, Ucraina), de Serghei Lozniţa, şi Mutzenbacher (2022, Austria), de Ruth Beckermann –, precum şi mai multe “filme bănăţene”, în frunte cu Oamenii Drumului: Terra Banatica (2022), de Mircea Gherase, şi două documentare despre viaţa sălbatică realizate de Cristian Ilea.

Ceau, Cinema! va merge în acest an şi în Piaţa Traian, unde vor putea fi văzute, în proiecţii în aer liber şi gratuite, filme de mare succes precum Încă un rând (2020, Danemarca), de Thomas Vinterberg, Succes de public (2020, Franţa), de Emmanuel Courcol, şi În absenţa dvs. (2019, Marea Britanie), de Ken Loach.

Ca de obicei, în cadrul tradiţionalei secţiuni Ceau, Junior!, publicul tânăr va avea la rândul său parte de ateliere şi proiecţii, cu filmul de aventuri Străjerii Deltei (2021, regizat de Liviu Mărghidan) şi o selecţie de scurtmetraje de animaţie oferite de festivalul Animest.

În plus, Ceau, Cinema! revine în acest an şi în cinematograful din comuna Gottlob, iar după festival, în 23 iulie, în comuna Bobda va fi organizată de asemenea o proiecţie specială, la Biserica Romano-Catolică.

Programul complet ale festivalului este disponibil pe site-ul ceaucinema.ro şi pe paginile de Facebook şi Instagram ale festivalului.

Afişul ediţiei din acest an este realizat după o acuarelă desenată de artistul Lucian Muntean. Trailerul ediţiei, realizat de monteuza Letiţia Ştefănescu, poate fi văzut pe canalul de YouTube al festivalului.

Ceau, Cinema! este un festival dedicat filmului european, organizat de Asociaţia Pelicula Culturală şi Asociaţia Marele Ecran. Este un proiect finanţat de Municipiul Timișoara, prin Centrul de Proiecte, şi de Consiliul Județean Timiș, prin intermediul Programului de finanțare nerambursabilă TimCultura 2022, fiind co-finanţat de Centrul Naţional al Cinematografiei. Parteneri culturali principali sunt Centrul Cultural German din Timişoara, Institutul Polonez Bucureşti, Forumul Cultural Austriac Bucureşti, Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar București, Institutul Francez din Timișoara, Centrul Ceh Bucureşti.

Biletele pot fi achiziţionate de pe iabilet.ro şi, în timpul festivalului, din spaţiile de proiecţie.

 


Google News icon  Urmăriți Puterea a Cincea și pe Google News


Print Friendly, PDF & Email

Alte articole ...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.