La plecarea lui Milan Kundera
Marți, 11 iulie, a încetat din viață, la vârsta de 94 de ani, romancierul, criticul literar și eseistul Milan Kundera (1929 – 2023), recunoscut drept unul dintre cei mai importanți scriitori din ultima parte a secolului XX și începutul secolului XXI. Opera sa a fost tradusă în peste 80 de limbi.
Pentru John Updike, originalitatea și talentul lui Milan Kundera veneau din „puritatea și inteligența care te absorbeau imediat” în opera lui strălucită; Anthony Burgess îi admira „forța inspirațională”; Ian McEwan saluta ficțiunile lui „de cel mai înalt rang”, iar Salman Rushdie îl considera „unul dintre cei mai buni creatori artistici ai lumii”, a transmis agenția literară Willie, cea care îl reprezintă pe autor la nivel internațional.
Când, în 1968, tancurile sovietice spulberau „Primăvara de la Praga“, Milan Kundera era deja un scriitor cunoscut: publicase poezie, teatru, eseuri, iar primul său roman, Gluma, şi nuvelele adunate în volumul Iubiri caraghioase fuseseră tipărite în ultimul an în peste 150.000 de exemplare. Atâta şi ar fi fost de-ajuns pentru ca noile autorităţi cehe să-l excludă de la Catedra de literatură universală pe care o ocupa la Academia de Film şi să-i elimine cărţile din toate bibliotecile Cehoslovaciei. Şi cum să fi acceptat un regim împietrit în stalinismul deceniului şase pe acela care fusese nu doar un participant activ la efervescenţa mişcării pragheze, dar mai şi declarase – şi ilustrase în cărţile sale – că tocmai stalinismul l-a învăţat virtutea izbăvitoare a râsului? Iată de ce următorul roman, Viaţa e în altă parte, i-a apărut in 1973 în Franţa, iar doi ani mai târziu autorul însuşi se stabilea aici, devenind în scurt timp un scriitor de faimă internaţională, tradus în toate limbile importante ale lumii.
Volumele pe care Milan Kundera le-a scris în cehă sunt Gluma, roman; Iubiri caraghioase, nuvele; Viaţa e în altă parte, roman; Valsul de adio, roman; Cartea râsului şi a uitării, roman; Insuportabila uşurătate a fiinţei, roman; Nemurirea, roman. De asemenea, a scris în franceză: Jacques şi stăpânul său. Omagiu lui Denis Diderot, teatru; Arta romanului, eseu; Testamente trădate, eseu; Lentoarea, roman; Identitatea, roman; Ignoranţa, roman; Cortina, eseu în şapte părţi; O întâlnire, eseu.
Ca o recunoaștere pentru extraordinara sa forță narativă, Editura Humanitas i-a dedicat lui Milan Kundera, încă din anii 2000, o serie de autor, preluată și continuată din 2015 de Editura Humanitas Fiction.
Volumul lui Milan Kundera cel mai recent reeditat la Humanitas Fiction, anul acesta, este Un Occident răpit sau Tragedia Europei Centrale. Publicat în 1983, în revista Le Débat, Un Occident răpit este uluitor prin acuratețea chirurgicală a analizei epocii și prin capacitatea vizionară de a prevedea dilemele Europei în secolul XXI. Elegie pentru Europa și îndemn la recuperarea valorilor culturale ale acesteia, ca unică modalitate de salvare în fața pericolelor Istoriei și dezintegrării, eseul lui Milan Kundera reprezintă o adevărată profesiune de credință, la fel ca discursul Literatura și națiunile mici, citit la un congres al scriitorilor din Cehoslovacia, în 1967, înaintea Primăverii de la Praga. Înainte și după stabilirea în Franța, Kundera se dovedește, prin aceste două texte incluse în volumul Un Occident răpit, un adevărat umanist militant, al cărui demers îmbină idealismul cu luciditatea și realismul cu speranța.
Urmăriți Puterea a Cincea și pe Google News