Dennis Deletant, premiul „Romulus Rusan” pe anul 2023

Dennis Deletant. Sursă foto: Wilson Center

Istoricul englez Dennis Deletant a primit premiul „Romulus Rusan” pe anul 2023 pentru volumul În căutarea României. O aventură personală din ’65 până azi (Humanitas, 2023).

 

Ceremonia de decernare a Premiului „Romulus Rusan” pentru cartea de literatură a memoriei pe anul 2023, a avut loc marți, 21 mai, la reprezentanţa din Bucureşti a Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței. Trofeul premiului „Romulus Rusan” este realizat de artista Maria PopTimaru.

Istoricul și filosoful Radu Ioanid numește volumul de memorii al lui Dennis Deletant, În căutarea României. O aventură personală din ’65 până azi, „o carte extraordinară a unui istoric remarcabil, care înțelege România mai bine decât mulți români.” Iar Robert D. Kaplan, unul dintre cei mai importanţi analişti de politică externă americani şi un specialist de renume în istoria Războiului Rece, spune că „nici un universitar străin nu a urmărit în ultimele decenii ororile și bogăția istoriei României din secolul XX așa cum a făcut-o Dennis Deletant.”

Dennis Deletant este născut la Norfolk , în Anglia, în 1946. A fost profesor invitat al Catedrei de studii românești „Ion Raţiu“ de la Georgetown University, Washington DC, până în 2020, și profesor emerit la School of Slavonic and East European Studies, University College, London.

Primul contact cu România l-a avut în 1965, când a urmat cursurile Şcolii de vară de la Sinaia, organizate de Universitatea din București. A studiat în România în cadrul unei burse postuniversitare acordate de British Council, în 1969, și a vizitat apoi frecvent țara până în 1988, când a fost declarat persona non grata ca urmare a comentariilor nefavorabile la adresa regimului Ceaușescu, pe care le-a făcut în presa britanică. La sfârșitul lui decembrie 1989, a revenit la București în calitate de consultant al televiziunii BBC în perioada revoluției române. În 1990, a fost invitat să facă parte din comitetul consultativ al British Government’s Know-How Fund, implicându-se activ în aspectele românești ale activității acestuia; pentru această contribuție i s-a decernat Order of the British Empire în 1995.

Printre lucrările pe care le-a scris se numără Historians as Nation Builders: Central and South-East Europe (coeditor alături de H. Hanak), 1988; Studies in Romanian History, 1991; Ceausescu and the Securitate: Coercion and Dissent in Romania, 1965–1989, 1995 (trad. rom. Ceaușescu și Securitatea, Humanitas, 1998); România sub regimul comunist, 1997; Communist Terror in Romania: Gheorghiu-Dej and the Police State, 1948–1965, 1999 (trad. rom. Teroarea comunistă în România: Gheorghe Gheorghiu-Dej și statul polițienesc, 1948–1965, 2001); Security Intelligence Services in New Democracies: The Czech Republic, Slovakia and Romania (împreună cu Kieran Williams), 2001; Romania and the Warsaw Pact: 1955-1989 (ed. în colab. cu Mihail E. Ionescu), 2004; Hitler’s Forgotten Ally: Ion Antonescu and His Regime, Romania 1940-1944, 2006 (trad. rom. Aliatul uitat al lui Hitler: Ion Antonescu și regimul său, Humanitas, 2008); British Clandestine Activities in Romania during the Second World War, 2016; Nicolae Mărgineanu, Witnessing Romania’s Century of Turmoil: Memoirs of a Political Prisoner (ed.), 2017; Romania under Communism: Paradox and Degeneration, 2019; British Clandestine Activities (trad. rom. Activități britanice clandestine în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Humanitas, 2019), Romania, 1916-1941: A Political History, 2022.

În finala de anul acesta pentru Premiul „Romulus Rusan” au intrat, alături de Dennis Deletant, Cristina Cioabă, cu volumul Monica Lovinescu. O viață, o voce, un destin, Editura Humanitas, 2023, Filip-Lucian Iorga (editor) – De la Stalingrad, cu dragoste. Jurnalul lui Petre Sava, medic militar pe Frontul de Est (1942), și jurnalul soției sale, Luiza, Editura Corint, 2023, Sorin Trâncă Drumul lui Constantin. Evadarea lui Brâncuși din România, o reconstituire, Editura Humanitas, 2023, şi Constantin Vasilescu (coord.), Clara Mareș, Florin S. Soare, Alin Mureșan, Constantin PetreMorfologia (ne)vinovăției. Alfabetul detenției feminine în communism, Editura Litera, 2023.

Juriul, format din Mihai Zamfir (președinte), Ion Pop, Nicolae Prelipceanu, George Ardeleanu, Ana Blandiana, Cristian Pătrășconiu şi Lavinia Spandonide, a luat în discuție cărțile apărute în limba română în cursul anului precedent, precum și contribuțiile cele mai importante pentru construirea unui adevărat patrimoniu al memoriei.

Câștigătorul primei ediții a Premiului „Romulus Rusan” a fost Dorian Galbinski (Dorian Galor) pentru cartea Viața trece ca un glonț. Memoriile unui reporter BBC, Editura Humanitas, 2021. Câștigătorul celei de a doua ediții a fost Ion Vianu pentru cartea Investigații mateine. Amintiri (Editura Polirom), 2022.

Premiul „Romulus Rusan” pentru cartea de literatură a memoriei a fost instituit în 2022 de Fundația „Ana Blandiana & Romulus Rusan” și Fundația „Spandugino”. Acest premiu celebrează personalitatea extraordinară a lui Romulus Rusan, scriitor, intelectual public de marcă al ultimelor decenii, ctitor de instituții fundamentale pentru destinul autentic democratic al României, luptător de cursă lungă pentru memoria profundă, în adevăr, a istoriei recente.

 

Recomandări de lectură:

Publicitate

Google News icon  Urmăriți Puterea a Cincea și pe Google News


Print Friendly, PDF & Email

Alte articole ...

Un comentariu

  1. 12 iunie 2024

    […] Dennis Deletant, premiul „Romulus Rusan” pe anul 2023 […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.