Fraude cu gir academic în lucrările zise științifice scrise în penitenciar

carti-cu-raspundere-limitata-foto-agerpresCel puţin una dintre cele şapte cărţi zise ştiinţifice scrise, în decurs de circa şase luni, în penitenciar, de către un deținut condamnat în dosarul „Privatizărilor strategice”, oferă indicii de fraudă. Volumul, coordonat ştiinţific de Mireille Rădoi, directorul Bibliotecii Centrale Universitare Bucureşti, a fost tipărit înainte ca deţinutul să-l fi terminat de scris. Celelalte cărți nu pot fi consultate, fiind blocate la Biblioteca Națională a României.

 

Şapte lucrări „ştiinţifice” scrise în şase luni

Dorinel Mucea, fost adjunct al şefului Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie, fost consilier economic la Ambasada României din Turcia, înainte de 1989, numit de presă „miliardarul sub acoperire”, a fost condamnat, în 27 ianuarie 2015, în dosarul „Privatizărilor strategice”, la patru ani şi şase luni de închisoare, pentru constituire de grup infracţional organizat. 

În 2015, în decurs de aproximativ şase luni, acesta a scris şapte lucrări catalogate drept ştiinţifice. În baza lor, Administraţia Naţională a Penitenciarelor i-a diminuat pedeapsa cu şapte luni. Deci, cu o lună pentru fiecare carte. Toate cele şapte cărţi au fost tipărite, conform ANP, în 2015, de Editura CA Publishing, din Cluj Napoca.

 

Cine l-a coordonat științific?

Două lucrări au fost coordonate de actualul director al Bibliotecii Centrale Universitare Bucureşti, Mireille Rădoi, în calitate de reprezentant al Universităţii „Babeş Bolyai”, din Cluj Napoca, unde este cadru universitar asociat. Aceasta predă la un masterat al Departamentului de Studii Internaţionale şi Istorie Contemporană, departament condus de Adrian Ivan, actualul director interimar al școlii doctorale a Academiei Naționale de Informații a SRI.

Trei lucrări au fost coordonate de Sorin Dimitriu, preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie Bucureşti, fost preşedinte al FPS şi fost ministru al Privatizării, în anii 90, pus, în mai anul acesta, sub urmărire penală de către DNA, pentru prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, având ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene şi pentru schimbarea ilegală a destinației fondurilor europene, în formă continuată.

 

Citeşte şi: Frăţia penal-academică

 

Alte două volume au fost coordonate de Viorel Lefter, de la Academia de Studii Economice Bucureşti, doctor în Economie, care în 1976, în plin regim autoritarist, şi-a documentat teza de doctorat la Sorbona, în Paris. Viorel Lefter este fost pro-rector pentru relaţii internaţionale la ASE, fost preşedinte al Comisiei de Management şi Administrarea Afacerilor din CNATDCU şi membru al Comisiei Consultative în cadrul Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior.

Doar două dintre cele şapte volume catalogate ca ştiinţifice sunt, însă, de găsit în circuitul bibliotecar. Pentru că Biblioteca Naţională a României nu le-a trimis – nu se ştie de ce – nici până acum bibliotecilor universitare, ţinându-le, din 2015, la Depozitul Legal.

 

Penitenciarele schimbă o ilegalitate cu o altă ilegalitate

sigla-anp-foto-prolexVolumele Rolul şi importanţa negocierilor comerciale în realizarea unui tranzacţii şi Psihologia negocierilor comerciale internaţionale. Stiluri de negociere, ambele coordonate de Mireille Rădoi, există în circuitul bibliotecar universitar. Dar sunt nu editate de CA Publishing, cum spune ANP, ci de Tritonic, care nu apare pe lista ANP cu editurile care au publicat volume „ştiinţifice” scrise în penitenciar.

Cum motivează ANP apariţia în acest circuit a unei edituri despre care, oficial, nu a anunţat că a tipărit astfel de cărţi? Cele două lucrări ale lui Dorinel Mucea „au fost publicate iniţial de editura Tritonic. În acest caz, comisia pentru liberare condiţionată nu a acordat zilele considerate ca executate pentru lucrările publicate, având în vedere tocmai faptul că nu au fost depuse relaţii cu privire la recunoaşterea acestei edituri de către CNCSIS”. Uterior, ne transmite ANP, Dorinel Mucea a depus la dosar lucrările ca fiind publicate la CA Publising. Din punct de vedere legal, însă, și CA Publishing este în aceeaşi situaţie cu Tritonic. Adică, nu a fost acreditată CNCSIS la momentul tipăririi cărţii. Fusese cu patru ani înainte, în 2011, transmite Ministerul Educației.

ANP nu a răspuns încă la întrebarea: de ce au fost acceptate cărţile tipărite de CA Publishing, în condiţiile în care nici aceasta nu era acreditată CNCSIS în momentul tipăririi celor două volume. Decizia 619/14.10.2011, pentru aprobarea instrucţiunilor privind organizarea muncii persoanelor private de libertate aflate în unităţile ANP, prevede, la art. 64, că intră în categoria lucrărilor ştiinţifice „lucrările publicate la edituri recunoscute, la data publicării, de către Colegiul Naţional al Cercetării Ştiinţifice din Învăţământul Superior (CNCSIS)”.

Iar problemele nu se opresc aici.

 

Tritonic pune în circuitul academic cărţi scrise în peniteciar, fără să le declare la Biblioteca Națională

ANP mai transmite că Dorinel Mucea a scris volumul Rolul şi importanţa negocierilor comerciale în realizarea unui tranzacţii în perioada 13 martie – iulie 2015, cât era închis la Penitenciarul Rahova. Tritonic anunţă pe coperta volumului că l-a tipărit în luna aprilie 2015. Adică, înainte ca Dorinel Mucea să-l fi terminat de scris, iar Mireille Rădoi, de citit şi coordonat.

La începtul lunii noiembrie l-am întrebat pe directorul Editurii Tritonic, Bogdan Hrib, dacă a publicat sau nu aceste volume. Nici nu a confirmat, nici nu a infirmat. L-am întrebat şi de ce Dorinel Mucea nu figurează pe lista de autori publicați pe pagina editurii. „Am constatat că, într-adevăr, există titluri care nu au apărut pe site-ul nostru. Această situație regretabilă se datorează faptului că avem personal puțin și lucrăm în salturi, pe sezoane, în funcție de semestrele universitare și/sau centrat pe importantele târguri de carte; vom încerca să corectăm această situație în cel mai scurt timp”, declara Bogdan Hrib.

Biblioteca Naţională a României a transmis, în urmă cu câteva zile, că pentru cele două volume nu a acordat ISBN-uri Editurii Tritonic – pe motiv că Tritonic nici nu le-a solicitat –, ci editurii CA Publishing. Pe coperta celor două cărţi tipărite de Tritonic, trimise de editură bibliotecilor universitare, sunt menţionate ISBN-uri ca fiind acordate de Biblioteca Naţională.

Am întrebat conducerea acestei instituţii cărei edituri, în ce dată, pentru ce volume şi pentru ce autor au fost acordate, totuşi, cele două coduri ISBN care apar menționate pe copertă? „În baza de date a Bibliotecii Naţionale a României nu există, la data prezentei (adică în 28 noiembrie 2016 – n.m.) nicio informaţie privind alocarea celor două coduri menţionate în solicitarea dumneavoastră. Ambele coduri, sub indicativul de editură «749», fac parte din portofoliul Editurii Tritonic Books Bucureşti”, transmite Aurelia Perşinaru, şeful Centrului Naţional ISBN-ISSN-CIP. Adăugând că Centrul Naţional ISBN poate acorda serii de coduri ISBN pentru editurile înregistrate, „la cererea acestora şi în concordanţă cu planul editorial.”

Totuşi, unde e planul editorial al Editurii Tritonic care să includă şi cele două cărţi? Din moment ce nu există o înregistrare a lor în Bibliografia CIP a Bibliotecii Naţionale a României, înseamnă că nu au fost prinse în planul editorial care să fi justificat folosirea acelor ISBN-uri primite în alb.

 

Conf. univ. Mireille Rădoi: „Valoarea adăugată autentică a acestei cărţi face demersul intelectual al lui Dorin Mucea mai mult decât oportun”

mireille-radoi-foto-agentia-de-carte

Ce conţin cele două volume zise ştiinţifice? La o lectură a acestora, pare, de fapt, a fi o singură lucrare. Împărţită în două cărţi, probabil, pentru ca deţinutul să câştige nişte zile minus la pedeapsă: 30 de zile pentru o carte.

Un alt indiciu că ar putea fi vorba despre o singură lucrare, care aduce a note de curs universitar, o reprezintă bibliografia. Aceeaşi pentru ambele cărţi. Adică, patru titluri. În aceste cărţi „ştiinţifice” – în care autorul foloseşte când persoana intâi, când persoana a treia singular… – am găsit doar trei note de subsol; două într-un volum, iar o a treia, în celălalt.

 

Citeşte şi: ​Cărţi ştiinţifice diferite, cu bibliografie identică, scrise în penitenciar sub coordonarea directorului Bibliotecii Universitare Bucureşti

 

În volumul Rolul şi importanţa negocierilor…, singura notă de subsol – care nu respectă normele de citare academică – include un link de pe www.britannica.com, care duce spre o descriere a autorului din care se citează, nu spre opera din care se citează. Iar ca un „amănunt”, în penitenciare, deţinuţii nu au acces la internet. În volumul Psihologia negocierilor comerciale…, apar două note de subsol, definiţii date în cazul a două cuvinte.

Ambele volume au fost însă coordonate ştiinţific, transmite ANP. De conf. univ. dr. Mireille Rădoi, absolventă – „ca şefă de promoţie”, cum menţionează în CV, a Academiei Naţionale de Informaţii a SRI. În cazul cărţii Rolul şi importanţa negocierilor…, – recomandată, printre alţii, de Facultatea de Management a SNSPA şi de Asociaţia Română de Relaţii Publice – Mireille Rădoi dă asigurări că, prin elaborarea ei, „Dorin Mucea împărtăşeşte din vasta experienţă acumulată în calitatea pe care a avut-o ca negociator de tranzacţii şi structuri complexe”.

În cazul celui de-al doilea volum, laudele se vor mai convingătoare: „ (…) În acest domeniu, literatura de specialitate şi documentele ştiinţifice disponibile, care să filtreze temeinica fundamentare academică prin lentila experienţei personale, sunt insuficiente şi destul de sărace, drept pentru care consider că valoarea adăugată autentică a acestei cărţi face demersul intelectual al lui Dorin Mucea mai mult decât oportun”.

Am contactat-o telefonic pe Mireille Rădoi, pentru a o ruga să clarifice câteva aspecte. A solicitat să-i fi trimis un mail. I l-am trimis în aceeaşi zi, 29 noiembrie, cu următoarele întrebări:

  • Cum aţi ajuns să coordonaţi cele două volume?
  • Care sunt argumentele cu care susţineţi caracterul lor ştiinţific?
  • Aţi inclus aceste volume, apărute în 2015, în recomandările bibliografice pentru studenţii sau masteranzii dumneavoastră? Dacă da, la ce facultate? Dacă nu, de ce nu aţi făcut-o?

Răspunsul, însă, nu a venit până la data publicării articolului.

 

Ce va spune DNA?

DNA-siglaTrăgând linie, rămân și alte întrebări fără răspuns oficial:

  • Cum se face că una dintre lucrările lui Dorinel Mucea a fost tipărită înainte de a fi terminată de scris?
  • De ce nu s-a sesizat nimeni din comisia ANP care a analizat lucrările că una dintre ele a fost tipărită înainte de a fi scrisă?
  • Lucrarea respectivă a fost sau nu scrisă de Dorinel Mucea?
  • Dacă nu a fost scrisă de el, prin intermediul cui a ajuns la Dorinel Mucea şi ce a avut respectiva persoană de câştigat de pe urma acestui „troc academic”?
  • De ce Tritonic a trimis bibliotecilor universitare aceste volume, pe care ANP le-a respins pe motiv că editura nu era acreditată CNCSIS, şi de ce, la aproape doi ani de la publicarea lor, nu le-a înregistrat la Biblioteca Naţională, deşi, cum spuneam, le-a integrat în circuitul academic?
  • De ce ANP a acceptat volume ştiinţifice tipărite de CA Publishing, din moment ce nu era acreditată CNCSIS, cum cere legea?

 

Citeşte şi: Se muşamalizează scandalul operelor zise ştiinţifice scrise în puşcărie?

 

Poate că va clarifica DNA aceste aspecte. Pentru că are în lucru un dosar care vizează lucrările ştiinţifice scrise în puşcărie şi în care, la începutul acestui an, a demarat cercetarea penală in rem. Menţionând, printre altele, că „(…) s-ar fi creat un mecanism în care ar fi implicate cadre universitare, reprezentanți ai unor edituri și membri ai comisiilor din penitenciare, care au acționat coroborat, astfel încât persoanele condamnate să apară ca autori de lucrări științifice, iar pedepsele aplicate de instanțe să se considere ca executate. (…) Ar fi existat persoane care au acceptat să elaboreze lucrări cu un aparent caracter științific și care au fost asumate ulterior de persoanele condamnate. Lucrările pretins a fi fost realizate în penitenciar citează opere la care autorul nu a avut acces nici la bibliotecă, nici online, iar timpul dedicat elaborării lucrărilor este în mod obiectiv insuficient pentru un asemenea demers. (…) Reprezentanții unor edituri ar fi acceptat publicarea lucrărilor fără a se raporta în niciun fel la valoarea științifică acestora și interesul pieței de carte, în tiraje infime, care nu au fost puse în vânzare în circuitul comercial obișnuit. Modalitatea atipică de încheiere și executare a contractelor în raport cu celelalte lucrări publicate de aceleași edituri demonstrează că aceste persoane nu ar fi acționat în scopul pentru care a fost înființată persoana juridică, ci exclusiv pentru a împiedica executarea pedepsei în condițiile stabilite de instanță. (…).”

 

Articol publicat și în TIMPOLIS.


Google News icon  Urmăriți Puterea a Cincea și pe Google News


Print Friendly, PDF & Email

Alte articole ...

2 Comentarii

  1. Delaney Koch spune:

    Good post! We’re going to put a link to this great post on our blog. Don’t stop writing so well.

  1. 8 decembrie 2021

    […] Mireille Rădoi, director al Bibliotecii Centrale Universitare Bucureşti, figurează însă – aşa cum am mai scris – şi pe lista Ministerului Justiţiei privind „operele ştiinţifice” scrise în puşcărie, ca fiind coordonator al unor volume semnate de Dorinel Mucea, condamnat pentru constituire de grup infracţional organizat. Articolul integral poate fi citit la acest link: Fraude cu gir academic în lucrările zise științifice scrise în penitenciar […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.