„Apărătorii suveranității”
Vocalii apărători mioritici ai suveranităţii naţionale, aceiași care se bat cu patriotismul în piept prin piețe publice, nu par revoltați de ceea ce se întâmplă în Ucraina, un stat căruia i-au fost încălcate flagrant suveranitatea și integritatea teritoriale, un stat atacat militar de către armata Rusiei, o putere cu porniri expansioniste, ostilă inclusiv României. Aria suveranităţii le place la nebunie, dar cântată pe partitură anti-occidentală.
Legea suveranităţii de la noi – inutilă prin redundanță, pentru că suveranitatea este garantată prin însăşi Constituţia României – s-a dovedit până acum doar un vehicul de propagare agresivă a unor mesaje anti-occidentale. Retorică din care nu au lipsit sintagme de genul „România colonie”, „Înalta Poartă de la Bruxelles”, „ingerinţe în treburile interne ale României”, „asupritori”, „sclavii Europei”, „trădători de țară”. Adică, narative actuale ale propagandei de la Kremlin. Care exploatează, de fapt, filonul naţionalism-comunismului ceauşist, perpetuat după 1990 de Vatra Românească, transformată în Partidul Unităţii Naţionale Române, și de Partidul România Mare, iar de dată recentă, de AUR.
În spatele așa-numitei Legi a suveranității îl găsim, printre alţii, pe Dan Chitic, unul dintre fondatorii Partidului Alianţei Naţionale – transformat ulterior în Coaliţia pentru Naţiune –, un personaj prezentat de propaganda oficială a Kremlinului ca fiind „poate primul care a ridicat steagul suveranismului românesc”. Alianța Națională, înfiinţată în 2019, avea pe lista obiectivelor principale „redarea demnităţii şi suveranităţii ţării” – la fel ca AUR, care îşi începe platforma-program cu nevoia de apărare a suveranității –, fiind poziţionată ideologic alături de liga partidelor suveraniste, de Matteo Salvini, de Steve Bannon, de Marine Le Pen şi de grupul de la Vișegrad, după cum o așeza în context fostul ofiţer SRI Daniel Dragomir. Un nume amintit nu întâmplător. În 2017, acesta anunţa deschiderea platformei România 3.0 gândită să contribuie la „redobândirea demnităţii naţionale”, iar doi ani mai târziu, ca promotor al unui discurs agresiv anti-occidental, declara public că vrea ieşirea ţării din UE şi lansa propunerea RoExit. Momentan, Daniel Dragomir nu se poate ocupa personal de proiect, fiind condamnat, în 2020, la detenţie într-un dosar de corupţie şi încarcerat după ce fusese dat în urmărire internaţională timp de câteva luni.
RoExit a ajuns o temă intens promovată în ultimul an pe anumite grupuri de pe reţelele de socializare; majoritatea sunt grupuri care, sub paravanul contestării măsurilor sanitare impuse în pandemia de coronavirus, sunt de fapt depozitarele și agregatoarele unor mesaje care instigă la nesupunere civică, invocând în mod fals încălcarea libertăţilor personale constituționale şi chiar a suveranităţii, mesaje care promovează teorii ale conspiraţiei, mesaje vădit antioccidentale care au ca scop slăbirea, distrugerea încrederii populaţiei în establishmentul politic autohton şi european, în instituțiile comunitare.
Sub umbrela aşa-numitei Legi a suveranităţii – care nu a fost promulgată în Monitorul Oficial, cum susţinea recent Dan Chitic, cel care deschide lista inițiatorilor, ci a fost publicat doar proiectul de lege, ca iniţiativă legislativă a cetăţenilor – este vizată de fapt schimbarea unor legi din mai multe domenii de activitate. Se urmărește, printre altele, abrogarea legii care impune măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de covid, modificarea unor legi din domeniul sănătăţii, a unor legi referitoare la infrastructura fizică a reţelelor de comunicaţii electronice, reorganizarea Monitorului Oficial al României, modificarea organizării și funcționării Autorității Electorale Permanente ori a statutului Băncii Naţionale, modificarea Codului de Procedură Penală şi, nu în ultimul rând, schimbarea legilor ce ţin de siguranţa naţională, referitoare la funcţionarea SRI, a SIE, a STS, a SPP.
Acești audeclamaţi apărători ai suveranităţii naţionale nu par însă revoltați de ceea ce se întâmplă în Ucraina, un stat căruia i-au fost încălcate flagrant suveranitatea și integritatea teritoriale, un stat atacat militar de către armata unei puteri cu porniri expansioniste, ostilă inclusiv României, ca membră NATO și UE. Nu i-am auzit revoltându-se, nu i-am văzut organizând proteste. „Nu-i așa ca ați uitat de plandemie? Mai pasă cuiva de criminalii și profitorii plandemiei? Ăsta era și scopul! Nu uitați însă: nu va fi război! Doar prosteală… și dictatură!” era o parte a unui mesaj preluat, zilele trecute, de Dan Chitic – „primul care a ridicat steagul suveranismului românesc”, cum ni-l prezenta Sputnik – și postat pe contul său de socializare. Câteva ore mai târziu, după atacurile armatei ruse în Ucraina, nuanța: „Ceea ce vedem în Ucraina nu e un război, e o pedeapsă. Este o răfuială între doi frați vitregi, răfuială în care nu trebuie să ne implicăm pentru niciun motiv!”Aria suveranităţii le place la nebunie, dar, se pare, doar cântată pe partitură anti-occidentală.
Urmăriți Puterea a Cincea și pe Google News
Chiar crede cineva ca Daniel Dragomir era singura buruiana din SRI? Eu nu cred asa ceva. Este aproape sigur ca acolo, cit si in tara, sint mult mai multi ca el, dar care, pina acum, au ramas mai putin vizibili, poate din cauza unei temeri mai mari despre ceea ce au de pierdut…