Curba epidemiei de iraţionalitate iresponsabilă nu mai poate fi aplatizată

Singurul lucru care ne-a rămas este să sperăm că răul făcut texturii sociale, economice şi politice a lumii de această epidemie de iraţionalitate şi isterie indusă prin mass-media şi reţelele sociale nu va ajunge să fie incalculabil mai mare decât răul făcut de virus…

 

Curba nu mai poate fi aplatizată. Suntem total depăşiţi de situaţie. Este imposibil să putem demonta cu succes fiecare mostră de alarmism, analfabetism statistic sau economic, de deviere iresponsabilă şi panicardă de la cel mai elementar bun-simţ. E prea mult, depăşeşte capacitatea pe care noi, personal, o avem sau pe care societatea noastră gobală o are în acest sens. Curba epidemiei de iraţionalitate iresponsabilă nu mai poate fi aplatizată.

Efectul de inhibare a oricăror încercări de a explica ce se întâmplă, pentru că explicaţiile vin în contradicţie cu percepţiile şi isteria induse mediatic, este palpabil. Acum, mai nou, isteria e altoită cu o sfântă indignare morală – o combinaţie letală. Pentru că cine oare mai poate sta în calea unui analfabet statistic sau economic isterizat şi convins de moralitatea şi justeţea cauzei pentru care țopăie, gesticulează şi țipă?!

Răul făcut de mass-media la nivel global este incalculabil. Criza a consfinţit colapsul total al credibilităţii jurnalismului tradiţional degenerat în senzaţionalism, goană după audienţă, ideologie şi partizanat. Toată această dinamică a iresponsabilităţii etice şi profesionale este amplificată de contraselecția creată prin reţelele sociale în ceea ce priveşte calitatea şi acurateţea informaţiilor şi opiniilor vehiculate. Practic, în acest moment orice discuţie publică raţională bazată pe date şi logică este incapacitată. Toate canalele prin care această raţionalitate indusă public s-ar fi putut manifesta sunt sufocate.

Între realitate şi milioane de oameni s-a inserat o dublă perdea de fum, de confuzie, de isterie şi, mai nou, de agresivitate toxică. Ceea ce e mai trist este faptul că nu Rusia sau China au creat această situaţie. Ele doar profită acum, amplificând-o şi canalizând-o conjunctural în direcţia unor ţinte de oportunitate. Pentru că mass-media occidentale au găsit şi aici şi acum de cuviinţă să creeze şi operaţionalizeze cu o determinare psiho-patologică un clivaj cu conotaţii politice.

A face acum apel la colegii noştri din mass-media, reţele sociale etc., ce se manifestă acum în moduri care nu mai au nimic de a face cu echilibrul, responsabilitatea sau bunul-simţ, să înceteze şi să revină la normal este absolut inutil. Plăcerea pe care în mod vizibil o au în a colporta informaţii alarmiste, a poza în trendsetteri, a se lansa în profeţii şi pur şi simplu în a se simţi puternici şi influenţi panicând şi terorizând semenii, în vreme ce pretind că fac un serviciu de informare a celor din jur, este fascinantă, deprimantă şi aparent instopabilă.

Singurul lucru care ne-a rămas este să sperăm că răul făcut texturii sociale, economice şi politice a lumii de această explozie/epidemie de iraţionalitate şi isterie indusă prin mass-media şi reţelele sociale nu va ajunge să fie incalculabil mai mare decât răul făcut de virus…

 


Google News icon  Urmăriți Puterea a Cincea și pe Google News


Print Friendly, PDF & Email

Alte articole ...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.