Cu biciul pe jurnaliști și alte golănii ale lui SOV


brandusa armancaCazul SOV este emblematic fiindcă ilustrează la fel de bine ca instituțiile de presă ale lui Dan Voiculescu, Sebastian Ghiță sau Radu Mazăre cât de viciată este comunitatea media, în parteneriatul toxic cu politica, cu afacerile veroase și, adesea, cu serviciile secrete.

 

Sunt greu de trecut cu vederea afirmațiile cinice ale lui Sorin Ovidiu Vîntu la adresa unor jurnaliști de la Realitatea Media, considerați sclavi prea bine plătiți pe vremea patronatului său.

După ce i-a dat în gât pe Bogdan Olteanu și, probabil, pe Călin Popescu Tăriceanu, suspecți de a fi fost „cumpărați” la pachet cu două milioane de euro în dosarul „Guvernatorul Deltei Dunării”, mogulul de presă îi scuipă peste gratii pe foștii săi angajați, cerându-le, ipocrit, iertare: „Îmi cer scuze… pentru numărul uriaș de jurnaliști, moderatori și comentatori pe care i-am salarizat cu mult peste valoarea lor profesională sau umană, creându-le o imagine falsă vizavi de propriile persoane”.

O întreagă istorie a relațiilor „nepotrivite” între patroni și jurnaliști români de notorietate se află în spatele acestui dispreț manifestat public, nu doar acum, când SOV nu pare să aibă mult de pierdut, ci și în trecut.

Cazul SOV este emblematic fiindcă ilustrează la fel de bine ca instituțiile de presă ale lui Dan Voiculescu, Sebastian Ghiță sau Radu Mazăre cât de viciată este comunitatea media, în parteneriatul toxic cu politica, cu afacerile veroase și, adesea, cu serviciile secrete. Facem diferența între reporterii de toată ziua, plătiți dealtfel mediocru, lucrând și ei cu foarfeca autocenzurii în rucsac, și între șefii acestora, plătiți boierește pentru a executa întocmai comenzile patronului, oricât de mârșave. „Este organizația lui Vîntu și răspunde la comanda lui Vîntu… Nu sunteți liberi, nene. Vă convine, lucrați, nu vă convine, plecați, ce mare c…”, îi spunea acesta directorului editorial, Sergiu Toader, în 2010.

Stenogramele publicate de HotNews și de Evenimentul zilei dezvăluie compromisurile inadmisibile ale unor oameni de presă dispuși la orice pentru bani și favoruri. Nu anonimi apar în stenograme, ci nume notorii din presa post-decembristă, care au contribuit din plin la scăderea încrederii în mass-media, ca Bogdan Chireac, Stelian Tănase, Corina Dragotescu, Liviu Mihaiu, Doru Bușcu, Cornel Nistorescu, Sergiu Toader, Sorin Enache și mulți alții, pe care patronul își permitea să-i tăvălească într-un umilitor limbaj de mahala. Este uimitor că orgolioșii jurnaliști, altminteri bățoși în spațiul public, aprobau servil tot ce le comunica „stăpânul”. Și asimilau supuși ideea de jurnalism consacrată în trustul condus de Vîntu: „Presa trăiește din sânge, f…, puroaie, de unde trăiește presa?! Din fapte pozitive?! Ce dracu’!”. Cine are răbdare să citească stenogramele (//www.hotnews.ro/stiri-esential-7946399-stenograme-integrale-dosarul-vantu/) va număra zeci de răspunsuri afirmative, OK-uri, încuviințări, plecăciuni verbale. Astfel, definiția presei îmbrățișată larg de patronii din România este, în fomularea lui Vîntu, „orice instituție de presă din trustul meu răspunde intereselor patronatului. Punct!… S-a terminat cu glumele de genul independență editorială, să îmi pot face eu șmenurile”.

Câteva secvențe din stenograme:

SOV – Corina Drăgotescu în 6/7 decembrie 2009, noaptea turului II al prezidențialelor:

„SOV: O secundă! Mami, ce rugăminte am. Mamă, te termini?

C.D: Da.

SOV: Să nu te transformi într-un agent de intoxicare al lor.

C.D: Nu! Nu, nu, nu!

SOV: Asta era ceea ce vroiam sa te rog!

C.D: Categoric nu! … Acuma urcă operatorul cu colega de la Social, filmează tabelul să și-l asume. Eu nu-mi asum nimic. Dacă dă imaginea, ca să vadă, mă rog, să fie…

SOV: Deci, nu te transforma într-un agent! Nu te transforma într-un agent de manipulare al lor!

C.D:Bine”.

SOV – Liviu Mihaiu, în 2008, înainte de a fi pus guvernator al Deltei, discuție publicată pe evz.ro.

„L.M: Sorinelu, uite, am vorbit şi cu Enache…

SOV: Da. L.M: Am vorbit şi eu cu băieţii, le-am spus că nu ies eu.. Ei oricum la anul vor să iasă, nu asta e problema…

SOV: Nu!

L.M : Păi de ce nu?

SOV:O să-ţi explic când ne vedem, fraiere. Nu! Ieşi acum la cât este, punct!

L.M: Da, mă, Sorinelu, dar eu pierd opt luni.

SOV: Nu pierzi, mă, nici  p..ă, du-te dracu, faci cum îţi spun eu!

L.M: Da.. bine, dacă tu…Normal, nu mai vorbim, că ne înţelegem… din priviri.”

(în 2010, într-o discuție cu Sergiu Toader despre conflictul cu Traian Băsescu, SOV spunea „Ştiu cum mi l-a dat pe Mihaiu afară din Deltă”, confirmând că se află la originea acestei numiri politice)

Stelian Tănase – SOV, decembrie 2009:

„S.T: Am și eu o întrebare la tine, delicată.

SOV: Te rog.

S.T: M-a invitat Televiziunea Română să mă duc duminică, la ora 09.00, la ei, la anunțarea rezultatelor .

SOV: Mi se pare normal .

S.T: TVR1. Nu, problema este să nu te superi tu sau Realitatea să-mi zică…, pentru că Realitatea nu ne-a făcut nicio invitație, să știi.

SOV:Nu, dar chiar dacă ți-ar fi făcut și probabil că urma să-ți facă, televiziunea publică e o chestie de prestigiu…

S.T: OK. Deci, tu ești în temă și nu ești în dezacord cu ideea asta.”

SOV –  Doru Bușcu, director Academia Cațavencu, în martie 2010:

„SOV: Nu nu mai concep niciun fel de dizident în Academia Cațavencu. Academia Catavencu, ca orice instituție de presă din trustul meu, răspunde intereselor patronatului. Punct! De data asta am vorbit cu Sergiu, va veni, vom discuta pe față cu toți oamenii. Cui îi place rămâne, cui nu-i place pleacă. S-a terminat cu glumele de genul independența editorială, să îmi pot face eu șmenurile…

D.B: Da, înțeleg asta, e absolut OK.

SOV: Nu, n-ai înțeles: ei sunt agresați în funcție de interesele mele. Atât! Eu asta încerc să-ți spun. Că, dacă fixam ca strategie că de mâine susținem actele guvernului, de mâine, trustul ăsta de presă, inclusiv Academia Cațavencu, susține actul de guvernare. Asta încerc să-ți spun.

D.B: Cu condiția ca actul de guvernare să merite să fie susținut…

SOV: Nu, nu m-ai înțeles: singura condiție care este aici este decizia lui Vîntu. Asta încerc să-ți explic, Doruleț.

D.B:Vrei să te încadrezi în statura de mogul, în definiția de mogul.

SOV: Nu, mamă, nu, mă, Doruleț! Dar cum să lucreze salariații, cărora le dau să mănânce, împotriva intereselor mele? Asta-i noaptea minții ! Pe banii mei! Asta este noaptea minții! Ei luându-și o șpagă de doi bani sau aranjându-și vreun post în viitorul guvern. Nu se poate așa ceva. Și dacă am fost cu menajamente, cu mănuși, cu aia, cu aia, de-acuma nu mai sunt, de-acuma e pe față totul. Și așa e normal în toată lumea asta. Ce, am fost eu puțin legat la ochi, dar lucrurile s-au terminat. Deci construiește organizația în acest sens, bătrâne! Nu mai există, de-acuma, când discutăm: Domnule. Vasile Ionescu este atacat la noi. Păi, din momentul ăla, Vasile Ionescu s-a terminat cu el! El nu mai există în paginile Academiei Cațavencu.”

SOV – Cornel Nistorescu, în decembrie 2009:

C.N: Ai auzit cu povestea cu Alro care e pe site-uri acuma?

SOV: Nu am auzit.

C.N: E poveste cu afacerile cu energie pentru… în care e băgată Elena Udrea și cu aștia și cu psihologul Stolojan.

SOV: Așa…

C.N: Povestește Nastasiu. Și aștia de la Realitatea o au și nu vor s-o dea. Și caseta este de două zile la Realitatea, cu lucruri mult mai complicate. Și Popa a refuzat să o dea. Ți-a spus?

SOV: Dar nu-și asumă…, știu, tati, dar nu-și asumă, zi să-i spun, scriitorul cărții, am uitat cum îl cheamă.

C.N: Ba își asumă, cum să nu! (…)

SOV: Măi, tati, nu ai înteles, am făcut o glumă, domnule, ne-am jucat între noi! Poate să apară orice. Trebuia cei doi să confirme la telefon, nici unul nu a confirmat, nu și-a asumat, pardon. Ăla, tu îți asumi interviul? Tu îți asumi declarația? Ăsta voia 50 000 euro să-și asume aia. Dă-te-n moașă-ta! Nu pot să dau bani pe așa ceva. Nu că e vorba de 50 000, dar nu pot să dau bani, că după aia încep alte povești”.

SOV – Sorin Enache, director general al Realitatea-Cațavencu, în martie 2010 despre controalele ANAF:

„SOV: Mă, da, n-a fost vorba, când mai vin labagiii ăștia acolo să-i înregistrați, să-i filmati? Nu așa ne-am înțeles, Sorin?…

S.E: Nu io, da’ e caraghios, adică…

SOV: Deci, nu, n-ai executat o dispoziție în primul rând. Dispoziția mea a fost… Că n-a fost o rugăminte, Sorin!

S.E: Da.

SOV: Păi, e atât de simplu!

S.E.: OK!”

SOV – Bogdan Chireac, în noiembrie 2009, despre referendumul de suspendare a președintelui:

„B.C: Adică dintr-un c… imens în care se afla, de era luat cu pietre, l-ai adus din nou la 75%, de necrezut, dându-i un balon de oxigen la mijlocul mandatului, ce n-a avut nimeni.

SOV: Măi, și ca să spunem până la capăt, suspendarea a fost făcută ca urmare a alianțelor pe care le-am construit eu pentru suspendare pentru că mi-a deschis dosarul cu Banca Agricolă.

B.C: Da.

SOV: Și am vrut să-i dau o lecție, dar nu până la capăt.

B.C:Da, știu și acest aspect.

SOV : Da, bătrânelule”.

 

Articol apărut şi în Revista 22.

Print Friendly, PDF & Email

Articole din aceeaşi categorie:

1 Răspuns

  1. Gavriil Stiharul spune:

    Grigore Bucsan! Toti tremurau cand auzeau de Bucsan. Inclusiv cei de la "Desteptarea". S-a schimbat ceva?  Anii ' 30… anii '90? "Istoria umană în veci se desfăşoară,/ Povestea-i a ciocanului ce cade pe ilău."

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.