Aproape 1700 de generali, în structurile de apărare şi securitate din România

Sursă foto: Ziua veche

Din 1990 până azi, în România au fost înaintaţi la gradul de general 1691 de ofiţeri, cifră care nu include generalii SRI, instituţia refuzând să comunice aceste informaţii. Cei mai mulţi sunt generali MApN: 1.284.

 

Am solicitat Serviciului Român de Informaţii, Serviciului de Informaţii Externe, Ministerului Afacerilor Interne şi Ministerului Apărării Naţionale să transmită numărul persoanelor avansate la gradul de general, din 1990 până în 2016, pe fiecare an în parte, să comunice câte dintre acestea sunt în rezervă şi ce condiţii trebuie să îndeplinească un ofiţer pentru a fi ridicat la gradul de general. SRI a fost singura instituţie care nu a comunicat aceste informaţii.

MApN – 1.284 de generali

Din 1990 până în 2016, la MApN au fost ridicaţi la gradul de general 1.284 de colonei.

Cele mai multe înaintări în grad au fost făcute în anul 2000 – 117, urmate de anii 1991 –89 de înaintări în grad, 2010 – 87, 1992 şi 1994 – câte 84 şi 1993 – 83.

În momentul de faţă, în MApN mai sunt activi 81 de generali şi amirali.

În privinţa condiţiilor care trebuie îndeplinite, transmite MApN, Ghidul carierei militare, aprobat în 2011, prevede că, pentru înaintarea în gradul de general sau similar, „coloneii/comandorii în activitate trebuie să se distingă prin pregătire şi competenţă profesională, să îndeplinească condiţiile legale de stagiu minim în grad, să fie evaluaţi potrivit nivelului lingvistic prevăzut în fişele posturilor la una dintre limbile engleză sau franceză, conform STANAG-6001, să fi obţinut calificativul de cel puţin «foarte bun», prin aprecierile de serviciu din ultimii doi ani de activitate, şi să fi absolvit cursul postuniversitar de perfecţionare în conducere strategică organizat de Universitatea Naţională de Aparare «Carol I» sau de Colegiul Naţional de Apărare, ori un curs similar pentru gradul de general de brigadă cu o stea/similar.”

MAI – 315 generali

La MAI, în anii 1990 – 2015 au fost înaintaţi la gradul de general/chestor 315 ofiţeri. Majoritatea, 114, sunt din Aparatul Central al ministerului şi din unităţile subordonate acestuia. Urmează apoi Poliţia Română, cu 75 de generali/chestori, Jandarmeria Română – cu 41 de generali, Poliţia de Frontieră – 24 de generali/chestori, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă – 17 generali şi Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă – 13 generali/chestori, restul fiind de la alte arme sau structuri din Interne.

Dintre cei 315 generali, 75 mai activează azi.

Referitor la condițiile pe care trebuie să le îndeplinească un ofițer pentru a fi avansat chestor sau pentru a i se acorda gradul de general de brigadă cu o stea, pentru a putea participa la examen de înaintare în grad, printre condiţiile impuse sunt calificativul de cel puţin „Foarte bun”, în ultimii cinci ani, vechimea în grad de cel puţin trei ani, încadrarea în funcţii prevăzute în statele de organizare cu grade de general de brigadă, similare sau superioare. În plus, „generalii şi amiralii trebuie să se distingă printr-o înaltă competenţă profesională, rezultate remarcabile în îndeplinirea atribuţiilor şi să fie încadraţi cu cel puţin un an înainte de data la care se fac înaintările în grad, în funcţii prevăzute în statele de organizare cu grad superior celui pe care îl au”, potrivit art 58 din Legea 80/1995, privind statutul cadrelor militare.

SIE – 92 de generali

În 27 de ani, la SIE, au fost înaintați la gradul de general de brigadă 51 de colonei. În aceeaşi perioadă, gradul de general de brigadă în rezervă sau retragere (grad cu caracter onorific) a fost acordat unui număr de 41 de ofițeri SIE în rezervă/retragere, la 14 dintre ei fiindu-le acordat post-mortem.

În acest moment, mai comunică SIE, la acest serviciu există opt cadre cu grad de general (şase generali de brigadă, un general-locotenent şi un general).

La SIE, anul cu cele mai multe ridicări în grad a fost 2004, când au fost înaintaţi general nouă colonei, iar în privinţa celor în rezervă/retragere sau post-mortem, anul 2000, când au fost opt înaintări în grad.

În cadrul SIE, examenul pentru gradul de general constă în mai multe etape, care includ, printre altele, probe de specialitate şi evaluare de limbă străină. Pentru ridicarea în grad de general este nevoie să promoveze un  examen, iar înainte de acesta, să îndeplinească unele condiţii: să fie apreciați în ultimii cinci ani cu calificativul de cel puțin „Foarte bun”, să aibă o vechime în gradul de colonel de cel puțin doi ani, să fie încadrați de cel puțin un an în funcții prevăzute în statele de organizare cu grade de general de brigadă sau superioare, să fie propuși de Consiliul Director al SIE pentru înaintarea la gradul de general de brigadă şi să fi obținut aprobarea CSAT.

SRI nu comunică informaţiile

Dacă SIE a răspuns cu promptitudine maximă: după două zile de la adresarea cererii de informaţii, iar MAI şi MApN au răspuns şi ele, în câteva zile, SRI a refuzat să furnizeze aceste informaţii.  „În ceea ce priveşte numărul persoanelor din SRI avansate la gradul de general, din 1990 până în 2016, pe fiecare an în parte, cât şi numărul celor care au trecut în rezervă, vă comunicăm faptul că aceste informaţii sunt publice, fiind regăsibile în Monitorul Oficial al României. Decretele de înaintare în gradul de general sau de trecere în rezervă a unor persoane cu astfel de funcţii sunt semnate de către Preşedintele României şi sunt publicate în Monitorul Oficial al României”, ne-a comunicat SRI.

La insistenţele mele, ca SRI să furnizeze aceste informaţii, aşa cum au făcut şi celelalte instituţii, pentru a evita o imensă şi inutilă în acest context muncă de arhivă, purtătorul de cuvânt al instituţiei, Ovidiu Marincea, susţine că SRI nu are o astfel de bază de date şi spune că angajaţii instituţiei nu fac muncă de arhivă, că e treaba jurnalistului.

 

Articol publicat şi în TIMPOLIS.

 


Google News icon  Urmăriți Puterea a Cincea și pe Google News


Print Friendly, PDF & Email

Alte articole ...

Un comentariu

  1. BALAN VASILE spune:

    SUNT AI NOSTRI SA NE TRAIASCA ,NOI I_AM FACUT

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.