Ambasadorul american Adrian Zuckerman: „România și Statele Unite sunt cei mai buni prieteni”

Foto: U.S. Embassy Bucharest

„În numele Președintelui Trump și al poporului american, doresc să transmit felicitări Președintelui Iohannis și poporului român la sărbătorirea a 102 ani de la Ziua Marii Uniri. România a evoluat foarte mult. Sunt mândru în special de progresele uimitoare făcute anul acesta, în ciuda numeroaselor obstacole de care ne-am lovit”, a transmis, de Ziua Naţională a României, ambasadorul SUA la Bucureşti, Adrian Zuckerman. Mesajul integral poate fi citit mai jos.

 

România se luptă cu Covid-19 și încearcă să își țină poporul în siguranță încă de la începutul acestui an. În ciuda unui astfel de impediment major, a reușit să facă pași importanți în domenii precum dezvoltare economică, securitate energetică și cooperare în sectorul apărării. Statele Unite și România au creat treptat o prietenie caracterizată prin colaborare, loialitate și consecvență.

Parteneriatul Strategic dintre țările noastre nu a fost nicicând mai puternic. Statele Unite vor continua să sprijine evoluția României ca lider la nivel regional și european. Acesta este anul care marchează perioada Renașterii în România. Sub conducerea Președintelui Trump, Statele Unite au sprijinit România să atingă obiective care în trecut erau de neînchipuit.

Statele Unite și România cooperează în vederea recondiționării unui reactor nuclear și a construirii a două noi reactoare la Cernavodă. Proiectul este evaluat la aproximativ 8 miliarde de dolari. Banca de Import-Export a SUA (ExIm) va oferi României până la 7 miliarde de dolari finanțare pentru acest proiect. Centrala de la Cernavodă va furniza aproximativ 40% din cererea de energie electrică a României.

România deja este pe poziția a doua în topul producătorilor de petrol și gaze din Europa. România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa de îndată ce va începe realmente extracția de gaze din rezervele însemnate din regiunea Mării Negre, anul viitor. România are tot ce trebuie pentru a fi un lider european în domeniul agriculturii, silviculturii, mineritului, tehnologiei inovative (intellectual technology), industriei de prelucrare.

În plus, am început să lucrăm la o autostradă și o cale ferată care să lege Marea Neagră de Marea Baltică. România a demarat acest proiect în colaborare cu Polonia și cu Statele Unite. La finalizarea sa, acest proiect valorând miliarde va reprezenta o stimulare majoră a economiei României, Poloniei și a întregii regiuni din Europa de Est.

O economie puternică asigură capacitate de apărare puternică, iar o apărare puternică protejează o economie robustă. O Românie puternică înseamnă o Europă puternică și securitatea generațiilor noastre viitoare.

Statele Unite și România au semnat o Foaie de parcurs în materie de cooperare în domeniul apărării, pe o perioadă de zece ani. Nicicând legăturile dintre țările noastre nu au fost mai puternice. Nivelul de pregătire și capacitatea României vor continua să crească. Statele Unite vor continua să sprijine modernizarea și interoperabilitatea forțelor armate ale României.

Programul de modernizare a apărării României include avioanele de luptă F-16, elicopterele Blackhawk, transportoarele blindate Piranha, rachetele Naval Strike, echipamente pentru Avertizarea Domeniului Maritim, Războiul Anti-Submarin și sistemele de rachete HIMARS și Patriot, care sunt cele mai avansate din lume. În plus, personal militar american suplimentar este în curs de dislocare către România. Statele Unite recunosc importanța României, un aliat statornic, de bază, care protejează regiunea Mării Negre și flancul estic al Europei de comportamentul malign al Rusiei și de alte influențe maligne.

România a făcut progrese și în multe alte domenii. A hotărât să pună capăt corupției endemice și traficului de persoane prin aplicarea unei politici de toleranță zero. Această conduită infracțională rușinoasă nu va mai reprezenta o pată pe obrazul poporului român. Guvernul Orban a aplicat reforme pentru a restaura statul de drept – afectat de Guvernul anterior – și pentru a „smulge” din rădăcini corupția. Corupția endemică și baronii roșii rămași din anii regimului comunist nu își au locul în România modernă! Au stagnat dezvoltarea economică și socială a României suficient.

Pe măsură ce se încetățenește aplicarea principiului statului de drept, din ce în ce mai mulți investitori americani și străini vin în România. La fel, pe măsură ce se privatizează companiile de stat, se estompează și mai mult barierele din calea competiției caracteristice pieței libere și se reduc sursele de venit din care se susține corupția endemică.

Corporațiile și entitățile corupte din China comunistă, precum Huawei, ZTE nu își au locul în România liberă și democratică. Prim-ministrul Orban a declarat că „În ceea ce privește rețelele 5G [China – n.r.] nu ne poate fi partener […] Vom alege o companie care nu aduce niciun fel de amenințare la adresa securității naționale sau altor domenii.”

Țări din întreaga Europă au urmat modelul de conducere al Prim-ministrului Orban în vederea protejării rețelelor 5G de furnizori care nu prezintă încredere și au risc ridicat, precum Huawei și ZTE. Statele Unite și Uniunea Europeană au sprijinit crearea unor cadre legale, cum ar fi Programul „Clean Network” și Setul de Instrumente al UE privind securitatea cibernetică a rețelelor 5G (EU 5G Toolbox), pentru a proteja infrastructura 5G de furnizorii care prezintă risc ridicat.

În încheiere, aș vrea să felicit din nou toți românii la împlinirea a 102 ani de la Marea Unire și să laud acest an care marchează perioada Renașterii în România. Acesta este numai începutul pentru românii curajoși care realizează lucruri mărețe și se bucură de succes. România și Statele Unite sunt cei mai buni prieteni. Împreună, vom continua să realizăm lucruri mărețe.

Dumnezeu să binecuvânteze poporul român și pe cel american!

 


Google News icon  Urmăriți Puterea a Cincea și pe Google News


Print Friendly, PDF & Email

Alte articole ...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.