„Prima lună de război”, o cronică documentată a războiului din Ucraina

„Prima lună de război. Cronica evenimentelor. Discursurile președintelui Volodimir Zelenski”, Humanitas, 2022, 360 pagini

Humanitas va lansa, luna aceasta o cronică documentată a războiului de agresiune declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, sub titlul Prima lună de război. Cronica evenimentelor. Discursurile președintelui Volodimir Zelenski. „N-am văzut niciodată în viața mea o asemenea metamorfoză la un șef de stat normal, neconfigurat pentru un destin tragic”, declara într-un interviu recent cunoscutul filozof și scriitor francez Bernard Henri Lévy.

 

Volumul Prima lună de război. Cronica evenimentelor. Discursurile președintelui Volodimir Zelenski va apărea la mijlocul lunii august la Humanitas, în traducerea din ucraineană a Alionei Bivolaru, Mariei Hosciuc și a lui Vasile Captaru, cu o introducere a editorului Oleksandr Krasovițki.

Volumul, transmite editorul, este o cronică documentată a războiului de agresiune declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, o carte esențială pentru înțelegerea evenimentelor tragice și eroice din prima lună de război, în care știrile zilnice, rapoartele din surse oficiale și discursurile președintelui Ucrainei sunt prezentate cronologic: „​În dimineața de 24 februarie 2022, ucrainenii  s-au trezit din cauza exploziilor. Scopul inamicului era să cucerească Ucraina printr-un război-fulger, omorând civili și distrugând orașe. Ucrainenii au demonstrat o rezistență eroică, iar Kremlinul n-a reușit să-și pună în aplicare planul de a ocupa rapid țara și de a înlătura conducerea. Principalul obstacol în calea ocupanților ruși a fost unitatea ucrainenilor și a armatei ucrainene, care au luptat alături de celelalte forțe de apărare. Însă rezistența  a fost plătită cu prețul vieții a mii de civili. Dincolo de asta, milioane de ucraineni și-au pierdut familiile, casele, traiul așa cum îl știau înainte de război.”

„Încă din prima zi a invaziei, acest om a fost grozav, fără doar și poate. Din prima zi, din primul ceas, a reușit să se ridice la nivelul evenimentului. S-a dovedit a fi un erou peste noapte. Mi-am reamintit de Churchill, în Londra anului 1940… N-am văzut niciodată în viața mea o asemenea metamorfoză la un șef de stat normal, neconfigurat pentru un destin tragic. Sentimentul meu este că Zelenski nu era pregătit pentru asta. Și, totuși, transformarea s-a petrecut peste noapte. El a întrupat rezistența poporului său și a devenit un erou pur. Dacă există astăzi în Europa o imagine a eroismului, el este. Dacă există astăzi o întruchipare a vechilor valori europene ale cavalerismului, el este… Acest tânăr este astăzi unul dintre părinții fondatori ai Europei. A refondat, într-un fel, Europa, cu curajul, cu spiritul de rezistență, cu angajamentul față de valorile Europei…”, declara într-un interviu pentru Serviciul georgian al postului Radio Europa Liberă, cunoscutul filozof și scriitor francez Bernard Henri Lévy.

Această carte reamintește comunității internaționale că războiul declanșat de Rusia continuă și că ucrainenii apără prosperitatea și pacea Europei cu arma în mână și cu prețul vieții celor mai buni dintre ei. Și că, așa cum o spune tot Bernard-Henri Lévy, „stabilitatea, arhitectura și însăși existența Uniunii Europene ca entitate politică” sunt în joc dacă Ucraina pierde războiul.

 

Print Friendly, PDF & Email

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.