Philippe Sands, autorul volumului „Filiera. Pe urmele unui fost demnitar nazist”, întâlnire cu publicul român

Philippe Sands. Foto: Antonio Zazueta Olmos

Philippe Sands, director al Centrului pentru Curți și Tribunale Internaționale de la University College London, autorul volumului Filiera. Pe urmele unui fost demnitar nazist (Litera, 2024), va fi prezent la București, la Festivalul Internațional de Literatură de la Odesa. Filiera… este o poveste extraordinară, bazată pe accesul la corespondența dintre baronul Otto von Wächter, un avocat austriac devenit înalt oficial nazist, creator și supraveghetor al ghetoului din Cracovia, și soția lui.

 

Întâlnirea lui Philippe Sands cu publicul român va avea loc joi, 22 februarie, de la ora 18, la sediul Goethe-Institut, în cadrul Festivalului Internațional de Literatură de la Odesa. Libertatea de exprimare, drepturile omului, originile genocidului și ale crimelor împotriva umanității sunt doar o parte dintre temele care vor fi abordate de acesta în cadrul unui dialog cu jurnalistul Marian Voicu.

Filiera. Pe urmele unui fost demnitar nazist, publicată de Litera în colecția Kronika, îl are în centru pe baronul Otto von Wächter, un avocat austriac devenit înalt oficial nazist, ofițer superior în SS, fost guvernator al Galiției în timpul războiului, creator și supraveghetor al ghetoului din Cracovia, apoi criminal de război urmărit pentru asasinarea în masă a mai mult de 100.000 de polonezi, vânat de sovietici, de americani, de britanici, de Simon Wiesenthal, fugar vreme de trei ani, din 1945 în 1948…

Philippe Sands recompune, în detalii impresionante, povestea extraordinară, șocantă, a lui Wächter. Având acces total la arhivele familiei Wächter – agende, jurnale, înregistrări și multe altele – și cu ajutorul fiului acestuia, Horst, care crede că tatăl lui a fost „un om bun“, Sands scrie despre ascensiunea lui Wächter până în rândurile superioare ale conducerii naziste, despre căsătoria sa fericită și viața de familie în timp ce lumea era adusă la ruină și despre cei patru ani în care a fugit de justiție – spre Tirol, la Roma și la Vatican; despre cum a obținut o nouă identitate, pe drumul spre o nouă viață, urmând filiera care avea să-l ducă în Argentina lui Peron, aceeași rută de evadare urmată de Eichmann, Mengele și de mii de alți naziști. Fuga lui Wächter a luat sfârșit odată cu moartea lui misterioasă și șocantă de la Roma, în plină perioadă de început a Războiului Rece (a fost recrutat în Italia postbelică de americani și de Corpul de Contrainformații al Armatei SUA sau de NKVD-ul sovietic sau de ambele; a fost otrăvit de una dintre tabere, așa cum crede fiul său – sau de ambele?)…

„Emoționantă, captivantă, cutremurătoare”, caracterizează scriitoare Elif Shafak această carte. Iar Antony Beevor: „Un triumf al documentării și al artei de a povesti”.

„Extraordinară… O poveste de dragoste în lumea naziștilor, dar una fascinantă și importantă, spusă cu detalii pline de viață… Plină de suspans.” (The New York Times Book Review). „Un festin narativ efervescent – palpitant, ofertant și robust din punct de vedere moral… Un thriller factual provocator și elegant realizat, amintind ca densitate și ritm de John le Carré… Sands este neclintit… Urmărește detaliile și rămânem cu portretul neliniștitor și discordant al unui bărbat care este evident un soț pasional și un tată devotat, dar irefutabil un criminal de război cu sânge pe mâini, inclusiv al unor membri din familia lui Sands însuși.” (The Guardian) „Fascinant… Un portret nu doar al banalității, ci și al laturii domestice a răului…” (The Mail on Sunday) „Documentată superb și povestită genial… O relatare fascinantă a războiului dintre lege și barbarie.” (New Statesman)

Philippe Sands este profesor de drept internaţional la University College din Londra, director al Centrului pentru Curți și Tribunale Internaționale de la University College London și avocat practicant la Matrix Chambers. A fost implicat în numeroase dosare importante, inclusiv cazurile Pinochet, Congo, Iugoslavia, Rwanda, Irak, Guantanamo și cel în care au fost implicați membrii grupului yazid. Printre cărțile lui se numără East West Street, Lawless World și Torture Team. Este colaborator frecvent la Financial Times, Guardian, New York Review of Books și Vanity Fair, are apariții regulate la radio și televiziune și este membru în consiliile de conducere ale English PEN și Hay Festival.


Google News icon  Urmăriți Puterea a Cincea și pe Google News


Print Friendly, PDF & Email

Alte articole ...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.