Humanitas publică un album centenar Monica Lovinescu
În seria de evenimente dedicate Anului Monica Lovinescu, la Humanitas va apărea în curând un album centenar, Monica Lovinescu: O viață, o voce, un destin, îngrijit de Cristina Cioabă.
Pe 19 noiembrie se împlinesc 100 de ani de la nașterea Monicăi Lovinescu. La capătul unei serii de evenimente dedicate centenarului, în seara aceleiași zile și în cadrul Galei Monica Lovinescu de la Ateneul Român, organizată de editura Humanitas, va fi lansat albumul aniversar intitulat Monica Lovinescu: O viață, o voce, un destin. Ilustrat cu multe fotografii inedite, spun editorii, albumul reconstituie o viață: aceea a fiicei lui Eugen Lovinescu și a Ecaterinei Bălăcioiu, amintește o voce radiofonică inconfundabilă formată în vremea Războiului Rece, descrie cu amănunte și contexte destinul unei femei care a făcut din experiența exilului alături de Virgil Ierunca o declarație de dragoste pentru țara ei. Albumul alcătuit de Cristina Cioabă este, în același timp, o carte de istorie a Europei de Est, a punților surpate, refăcute, încă șubrede ale memoriei istorice recente.
„Scris cu multă empatie, albumul este o declarație explicită de admirație față de curajul și tăria de caracter ale cuplului Lovinescu-Ierunca – spunea scriitoarea Tatiana Niculescu. În culisele cărții, se poate bănui o enormă muncă de arhivare și redactare, după lectura în oglindă a scrierilor Monicăi Lovinescu și ale lui Virgil Ierunca și folosind amintirile apropiaților lor. Izbânda Cristinei Cioabă este cu atât mai impresionantă cu cât albumul reușește să iasă din logica, tonul și stilistica unui gest omagial circumstanțial, așezându-se tihnit pe tărâmul biografiei ilustrate și al povestirii cu talent a istoriei.”
La rândul său, Gabriel Liiceanu, inițiatorul seriei de evenimente organizate de Humanitas la centenarul Monica Lovinescu, spune că pentru el Monica Lovinescu a fost unul dintre „oamenii care nu încap în cuvinte”. „Nu știu să exprim minunea care a fost și nici să disting, printre speciile de iubire, pe aceea pe care am simțit-o pentru ea. De aici și greutatea de a preciza locul pe care îl ocupă în viața mea. Am iubit-o cu acea iubire care nu se poate manifesta decât devenind slujire. Poate că devoțiune ar fi cuvântul potrivit? Căci era prea sus pentru a o numi «prietenă». Deși am putut să-i spun pe nume, «tu» nu mi-am permis să-i spun niciodată, cum niciodată nu mi-aș fi permis s-o iau de mână. Cu nimeni n-am fost atât de familiar și smerit totodată, grijuliu să nu fac sau să nu spun ceva care m-ar fi putut coborî în ochii ei. Tot ce n-am făcut rău n-am făcut cu gândul la ea, așa cum tot ce am făcut bun am făcut pentru a spori în ochii ei. Nimeni nu m-a adus, asemenea ei, mai aproape de acea întruchipare a imperativului moral care face ca lumea să țină”, mai spune Gabriel Liiceanu.
Cristina Cioabă, este absolventă a Facultății de Litere a Universității din București, unde a obținut și titlul de doctor, în 2007. Este autoarea cărții Identitate şi disoluţie: Introducere în opera lui Mircea Ciobanu (Editura Muzeul Literaturii Române, 2010). A publicat la Humanitas texte în volume colective: Cartea întâmplărilor (coordonat de Tatiana Niculescu, 2019), Amintiri de la Humanitas (coordonat de Ioana Pârvulescu, 2020), Muzica gândirii (coordonat de Cătălin Cioabă și Grigore Vida, 2022) și a îngrijit ediții: Monica Lovinescu, Jurnal esențial (2010, 2022, 2023), O istorie a literaturii române pe unde scurte (2014, 2023), C. Gane, Trecute vieți de doamne și domnițe: Cele mai frumoase istorii (2014), Franz Kafka, Metamorfoza: Integrala prozei antume (2017).
Editura Humanitas și Fundația Humanitas Aqua Forte marchează 100 de ani de la nașterea Monicăi Lovinescu prin organizarea unui amplu program de evenimente desfăşurate de-a lungul întregului an 2023 – Anul Monica Lovinescu, program care va culmina, în 19 noiembrie, cu Gala Monica Lovinescu, eveniment care va fi transmis în direct de Radio România Cultural.
Recomandări de lectură:
- La centenar: Monica Lovinescu şi secolul ei
- Vocea Monicăi Lovinescu şi a lui Virgil Ierunca se aud din nou, în Anul Monica Lovinescu
- Gabriel Liiceanu: „De m-aş putea transforma, la momentul potrivit, în înger-păzitor!”
- Virgil Ierunca, reeditat în Anul Monica Lovinescu
Urmăriți Puterea a Cincea și pe Google News