Humanitas Fiction lansează cel mai nou roman al lui Evgheni Vodolazkin

Sursă foto: Ziarul Lumina

Humanitas Fiction lansează azi, exclusiv online, cel mai nou roman al lui Evgheni Vodolazkin, Istoria Insulei. Deopotrivă parabolă și meditație asupra timpului, noua carte a lui Vodolazkin poartă cititorul prin mai multe secole de istorie a Insulei, o țară imaginară aflată sub semnul unei profeții misterioase, în care Evul Mediu se împletește cu prezentul, destinele popoarelor cu cele personale, tragicul cu grotescul și ironia blândă.

 

La lansare, care are loc miercuri, 19 mai, de la ora 19.30, vor participa scriitoarea Ioana Pârvulescu, criticul literar Tania Radu și jurnalistul Cristian Pătrășconiu. Moderatorul întâlnirii va fi Denisa Comănescu, director al Editurii Humanitas Fiction.

Evenimentul va fi transmis pe pagina de Facebook a editurii Humanitas Fiction și pe canalul său de YouTube. Înregistrările audio vor fi ulterior disponibile pe Humanitas Soundcloud.

Istoria Insulei, spune Evgheni Vodolazkin, este o încercare de a crea un model în mic al civilizației europene, în care toate procesele istorice se văd ca-n palmă. Într-o oarecare măsură, adaugă el, este o continuare a romanului Laur, o nouă tentativă de a pune față în față două lumi – Evul Mediu și contemporaneitatea. „În fond, epoca modernă poate fi descrisă prin două metode: să povestești ce are, ce-i este propriu, sau să povestești ce-i lipsește. Exact asta încerc să fac, propunând o optică triplă: cititorul află despre unele și aceleași evenimente din gura unui cronicar medieval, din comentariile unor contemporani despre cronică, și toate acestea trec prin filtrul artei: un regizor francez face un film despre istoria Insulei. Am vrut să creez un efect stereo, care coincide în mare parte cu punctul meu de vedere”, mai spune Evgheni Vodolazkin.

Începând din Evul Mediu, cronicar după cronicar consemnează evenimentele Insulei, uneori dublând cronica oficială cu una secretă, mai aproape de adevăr, alteori fiind siliți să smulgă din manuscrise decenii întregi, care nu convin mai-marilor timpului. Uzurpări, crime, războaie, rebeliuni, căsătorii aranjate, dragoste, anarhie și revoluții se succedă în crescendo pe măsură ce istoria se deapănă, apropiindu-se de zilele noastre. Textele cronicilor sunt comentate de Prealuminatele Lor Înălțimi Parfeni și Ksenia, la un moment dat cuplul domnitor al Insulei, în vârstă de 350 de ani, martori direcți ai tuturor epocilor. Iar un regizor francez face un film despre Insulă. Trecutul și prezentul, realitatea și fantasticul se întrepătrund subtil, fără să ne alunge însă nici o clipă sentimentul tot mai acut că citim o istorie cunoscută, care ar putea fi a Bizanțului, a Rusiei sau a unei țări sud-est europene. Conform unei prorociri străvechi, Insula e amenințată de mari încercări. Va reuși oare să supraviețuiască, atunci când pământul va începe să se cutremure sub picioarele locuitorilor săi?

Evgheni Vodolazkin s-a născut în 1964 la Kiev, unde și-a făcut studiile universitare. Este doctor în științe filologice, specialist în literatura rusă veche. Din 1990 devine cercetător la Institutul Literaturii Ruse (Pușkinskii Dom) din Sankt-Petersburg. Este autorul a peste 100 de lucrări științifice, a contribuit la elaborarea enciclopediei Cântec despre oastea lui Igor și a Bibliotecii literaturii Rusiei Vechi, precum și a lucrării Cuvioșii Kiril, Ferapont și Martinian din Belozersk. În 1992, la invitația Universității din München, și-a aprofundat studiile de medievistică occidentală, ținând și cursuri de literatură rusă veche. În 1998 a organizat conferința internațională „Cultura mânăstirească: Orient și Occident“.

În perioada 1998-2002 a fost, cu întreruperi, bursier al Fundației Alexander von Humboldt, desfășurând o activitate de cercetare și publicând, în 2000, la München, monografia Istoria universală a Rusiei Vechi. Din anul 2012 este redactor-șef al revistei „Text și tradiție“, editată de institutul său. În paralel, începe să scrie literatură.

Debutează ca romancier în 2005 cu Răpirea Europei. În 2009 publică romanul Soloviov și Larionov (Soloviov i Larionov, Humanitas Fiction, 2015), care se bucură imediat de succes, fiind nominalizat la premiile Andrei Belîi și Bolșaia Kniga (Marea Carte). În 2011 îi apare culegerea de studii și eseuri Instrumentul limbii. În 2012 publică romanul Laur (Lavr, Humanitas Fiction, 2014), care devine revelația literară a anului 2013 în Rusia, fiind dublu câștigător al Premiului Bolșaia Kniga – Premiul întâi și Premiul cititorilor, Locul întâi – și câștigător al Premiului Iasnaia Poliana (Lev Tolstoi). Tot în 2013, romanul a fost nominalizat pe lista scurtă la premiile Naționalnîi Bestseller (Bestsellerul Național) și Russkii Buker (Booker Rus). Publicat în 2016, Aviatorul (Aviator; Humanitas Fiction, 2017) s-a aflat pe lista scurtă a principalelor premii literare din Rusia, câștigând un dublu Bolșaia Kniga – Premiul al doilea și Premiul cititorilor, Locul al treilea. Romanul Brisbane (Brisben, 2018; Humanitas Fiction, 2019) a câștigat în 2019 Premiul Kniga Goda (Cartea Anului) și s-a aflat pe lista scurtă la Premiul Bolșaia Kniga, obținând Premiul cititorilor – Locul trei. Tot în anul 2019, lui Vodolazkin i s-a decernat Premiul Soljenițîn. Romanul Istoria Insulei (Opravdanie Ostrova; Humanitas Fiction, 2021) a apărut în decembrie 2020, în traducerea Adrianei Liciu.

Traducerile romanelor lui Evgheni Vodolazkin sunt publicate în peste 35 de țări.

 


Google News icon  Urmăriți Puterea a Cincea și pe Google News


Print Friendly, PDF & Email

Alte articole ...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.