germAct, festival de artele spectacolului, în premieră la Timişoara

La Timişoara debutează festivalul de artele spectacolului germAct. Manifestarea, organizată de Facultatea de Muzică a Universităţii de Vest din Timişoara, aduce în lumina reflectoarelor producții de teatru, recitaluri camerale, concerte, prezentări de carte, seri de lieduri și poezie, performance-uri. Printre participanţi se numără şi Niky Wolcz, unul din marii regizori de teatru și operă ai scenei mondiale.

 

germAct, spune Alina Mazilu, inițiatoarea festivalului și directorul evenimentului, s-a născut din dorința de a oferi un dar comunității timișorene, de a-i pune în valoare pe tinerii interpreți ai Facultății de Muzică și Teatru alături de maeștrii lor, fie că este vorba despre actori, instrumentiști sau artiști lirici, de a aduce în centrul atenției oportunitatea de a studia actoria în limba germană la Universitatea de Vest din Timişoara.

La împlinirea a treizeci de ani de existență, specializarea Artele spectacolului – actorie în limba germană înființată de Ildiko Jarczek-Zamfirescu, Hans Lengenfelder și Ida Jarczek Gaza se redefinește prin cooptarea unor profesori de renume din România și din spațiul de expresie germană pentru a deveni atractivă nu doar pentru elevii liceelor cu predare în limba germană din țară, ci și pentru candidați din Austria, Elveția și Germania. germAct este primul dintr-o serie de evenimente menite să marcheze clar această transformare”, mai spune Alina Mazilu.

Deschiderea oficială a festivalului are loc în data de 2 iunie, la ora 19.30, în sala Teatrului German de Stat Timișoara – care este partener al evenimentului – cu spectacolul Sinergii. Interacțiuni stilistice, în interpretarea studenților specializării Artele spectacolului – actorie în limba germană. Creaţia este realizată de cunoscutul regizor și profesor originar din Timişoara Niky Wolcz, visiting professor al Universității de Vest din Timișoara.

Niky Wolcz. Foto: TGST

O componentă importantă a manifestării o reprezintă atelierele destinate elevilor. Astfel, tinerii pasionați de teatru se pot înscrie la cinci workshop-uri coordonate de Niky Wolcz, Florin Vidamski, de la Academia de Teatru Athanor din Passau, Alexandru Mihăescu, Costa Tovarnisky și Diana Katharina. Un alt eveniment inedit, gândit pentru a le facilita elevilor șansa întâlnirii cu munca efectivă la realizarea unui rol, este și o oră deschisă oferită de actrița Silvia Török, cadru didactic asociat al Facultății de Muzică și Teatru.

Înscrierile au loc pe baza completării unui formular online sau la numărul de telefon 0728-116.180. Cunoașterea limbii germane nu este necesară, dar constituie un avantaj, iar vârsta minimă pentru participare este 14 ani.

În încheierea germAct, care va avea loc vineri, 10 iunie, de la ora 17.30, în Sala Barocă a Muzeului Național de Artă Timișoara, publicul se va putea bucura de lansarea albumului Armonia hermetică a cosmosului, de Gabriel Kelemen, și de o seară Gustav Mahler printr-un recital oferit de prim-solista Operei Naționale București Silvia-Sorina Munteanu, acompaniată la pian Silviana-Ana Cîrdu și avându-i alături pe actorii Nana și Alexandru Mihăescu, care vor recita poeme de Friedrich Rückert.

Programul complet al festivalului este disponibil la acest link și pe pagina de Facebook a evenimentului.

Festivalul este organizat în parteneriat cu Asociația Culturală 3600, Biblioteca Centrală Universitară „Eugen Todoran” Timișoara, Casa de Cultură a Studenților Timișoara, Centrul Cultural German Timișoara, Direcția Județeană pentru Cultură Timiș, Institutul Francez Timișoara, Muzeul Național al Banatului, Muzeul Național de Artă Timișoara, Teatrul Basca, Teatrul German de Stat Timișoara și Timișoara Film Society. Manifestarea se desfășoară în contextul pregătirilor pentru programul Timișoara Capitală Europeană a Culturii în 2023, în cadrul căruia Universitatea de Vest din Timișoara și-a asumat un rol esențial.

Intrarea la toate evenimentele incluse în program este gratuită, în limita locurilor disponibile, pentru unele dintre manifestări fiind însă necesară rezervarea în prealabil.

 

 


Google News icon  Urmăriți Puterea a Cincea și pe Google News


Print Friendly, PDF & Email

Alte articole ...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.