P.N.L. pare, momentan, pe minus
Mă întrebam, recent, ce a urmărit, de fapt, liderul P.N.L. prin remanierea guvernamentală – care vizează patru portofolii (Interne, Finanţe, Sănătate şi Economie) şi trei miniştri noi (Klaus Iohannis, propus şi ca vicepremier, nu doar ca ministru de Interne, Cristian Buşoi şi Teodor Atanasiu) – adusă în discuţie apararent fără un motiv clar. Nu nepărat înlăturarea unor oameni controversaţi, care ar putea trage în jos imaginea Puterii în an electoral, părea să fi fost scopul. Dacă era aşa, dl Antonescu putea face până acum acest pas. În plus, a lăsat în Guvern oameni controversaţi, care pot accentua erodarea imaginii Guvernului şi, implicit, a Puterii. Un exemplu este Ramona Mănescu, al cărei minister poartă, via Romatsa, responsabilitatea pentru intervenţia defectuoasă în cazul accidentului aviatic din Apuseni. Miza d-lui Antonescu nu părea să fie nici neapărat plusvaloarea adusă Executivului de Klaus Iohannis. Miza părea impunerea P.N.L. şi a lui Crin Antonescu personal în faţa P.S.D. şi a lui Victor Ponta – prin securizarea, în perspectivă electorală, a două portofolii importante care erau de facto în mâna social-democraţilor, Internele şi Finanţele. Klaus Johannis era un nume potrivit pentru planul lui Crin Antonescu de a plasa un ghimpe în coasta coechipierului său social-democrat – era suficient să analizezi reacţia de respingere faţă de acest politician, venită din partea unor lideri P.S.D., mai ales a lui Ilie Sârbu, ca să îţi dai seama că nu este agreat la vârful P.S.D.
Raportând decizia remanierii la încrâncenarea lui Victor Ponta de a da curs propunerilor lui Crin Antonescu, raportând-o la recenta înfiinţare a U.S.D., raportând-o, acum, la ultimatumul pe care i l-a dat de liderul liberal – punându-i în vedere ca, până luni, să anunţe dacă acceptă sau nu propunerile P.N.L., în caz contrar liberalii urmând să demisioneze din Cabinet –, înclin să cred că nu neapărat ţinerea în şah a lui Victor Ponta a fost motivul remanierii solicitate de P.N.L. Altfel, dl Antonescu ar fi acceptat, ca până acum, o soluţie de compromis doar pentru a-l avea pe Klaus Iohannis la M.A.I. şi pe Eugen Nicolăescu, un apropiat al său, la Finanţe, şi doar pentru a bifa o etapă din jocul său politic: securizarea două portofolii importante. Dacă liberalii părăsesc acum Puterea – sfidările în formă continuată venite dinspre P.S.D. duc spre ideea că vor fi forţaţi să abandoneze jocul –, par să aibă de pierdut. Cel puţin pe termen scurt.
1. Chiar dacă dl Antonescu apreciază că, în momentul în care P.N.L. va ieşi de la Guvernare, Cabinetul Ponta va deveni ilegitim: “Una peste alta suntem într-o nouă situaţie, domnul Ponta, aşa, cu U.S.D. sau cu P.S.D. sau cu ce mai construieşte dânsul, nu mai are legitimitate. Nu mai are puterea pentru un asemenea Guvern, nici de la cetăţeni, nici de la Parlament, şi rămâne să vedem cine va fi sau nu în Opoziţie”. Cabinetul Ponta ar putea funcţiona şi fără P.N.L., dacă ne raportăm la experienţa trăită de Guvernul Tăriceanu. În momentul în care, în 2008, P.D.L. a plecat de la guvernare, P.N.L. a rămas cu U.D.M.R., având în continuare susţinere parlamentară.
2. Chiar dacă liberalii ar iniţia o moţiune de cenzură. Finalitatea nu este nepărat cea pe care mizează dl Antonescu. Potrivit Constituţiei, Camera Deputaţilor şi Senatul pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Dar va reuşi Crin Antonescu să coaguleze o majoritate în favoarea sa şi împotriva lui Victor Ponta, mergând chiar până la o trădare în masă a social-democraţilor la adresa liderului lor? Greu de crezut. Şi nu neapărat pe motiv de loialitate şi respect, cât de interese de clan. Apoi, să nu uităm că nemulţumirile în P.N.L. sunt mari la adresa lui Crin Antonescu. Unii sunt nemulţumiţi din cauza compromisurilor la care acesta a obligat partidul; să convieţuiască cu balastul comunist şi cu vexaţi turnători dovediţi ai fostei Securităţi – şi să mai şi spună public că îi este bine –, să calce în picioare separaţia puterilor în stat, să îşi ia angajamentul că va pune umărul la desfiinţarea unor instituţii democratice ale statului: C.C.R., D.N.A., A.N.I., să saboteze democraţia, să fie parte la ironia grobiană la adresa unor reprezentanţi ai Cancelariilor occidentale. De altfel, circulă demult zvonuri potrivit cărora aripa nemulţumiţilor liberali ia în calcul detronarea d-lui Antonescu şi prezentarea drept candidat pentru Cotroceni a lui Călin Popescu Tăriceanu. Alţi liberali sunt nemulţumiţi pentru că, în baza unor calcule mai mult decât pragmatice, nu vor să accepte ieşirea de la guvernare înainte de termen. Şi să nu-i uităm pe care făcuseră echipă bună cu miniştrii remaniaţi de Crin Antonescu.
Or, dacă P.N.L. iese de la guvernare şi, în lipsă de alternativă, va face Opoziţie, e clar că nu mai are cum să-i blocheze lui Victor Ponta o eventuală fructificare (neoficială) a unor instituţii-cheie ale statului în scop electoral. În cazul în care nu ţinerea în şah a lui Victor Ponta a fost, totuşi, miza reală a acestui conflict dacă nu creat de dl Antonescu, cel puţin întreţinut, la mijloc ar putea fi doar un calcul politic care să vizeze creşterea în sondaje – proces care să înceapă cu o rebranduire a liderului liberal, prin încercarea lui de întoarcere la valorile democratice pe care, în ultimii doi ani, le-a făcut, în cârdăşie cu Victor Ponta şi P.C., ţăndări. Înclin să cred că nu ar fi cel mai eficient calcul politic. Am mai spus-o: e prea târziu şi pentru o schimbare de discurs din partea d-lui Antonescu, şi pentru un pariu că el va fi candidat la prezidenţiale. Să nu uităm că a avut la îndemână o carte politică extrem de importantă pe care a jucat-o, însă, lamentabil. Pe motiv de indecizie: A răbufnit periodic. Atunci, părea decis să îşi părăsească tovarăşul de puci şi atentate la adresa statului de drept. Nu-l ţinea mult şi drumurile li se uneau din nou. Acum pare să fi aruncat, din nou mănuşa. Pe motiv de cârdăşie: Nu mai e necesară nicio trecere în revistă a ceea ce capii U.S.L. au făcut în vara lui 2012, şi nu numai, pentru că toate episoadele sunt arhicunoscute.
Rămâne de văzut dacă P.N.L. va reuşi, pe ultima sută de metri, să contabilizeze în favoarea sa această cea mai recentă mişcare a lui Crin Antonescu. P.N.L. pare, momentan, pe minus.
Urmăriți Puterea a Cincea și pe Google News