Cine şi de ce l-a dorit pe Mihai Tudose ca premier?


În România, poţi guverna liniştit și cu tinicheaua unui doctorat plagiat zdrăngănind în urma ta. Iar dacă are antetul SRI, cu atât mai bine…

 

E adevărat, numirea unui prim-ministru trebuia grăbită, pentru a nu prelungi criza politică. De asemenea, preşedintele Iohannis era obligat constituţional să desemneze premierul din rândul oamenilor propuşi de PSD-ALDE, care au majoritate parlamentară. iar Mihai Tudose a fost propunerea majorităţii PSD-ALDE. Dar nu a fost nu singura propunere de pe lista cu care reprezentanţii PSD-ALDE au mers la negocieri, la Cotroceni. Se putea, aşadar, opta pentru o altă persoană, la fel cum dl Iohannis putea refuza prima nominalizare și cere încă una, aşa cum a procedat în cazul lui Sevil Shhaideh, când a întârziat procedura de numire cu doar două-trei zile.

E surprinzător că, în ciuda acestei probleme şi în ciuda faptului că nu se încadra nici în portretul premierului dorit de preşedinte – care ceruse un om integru –, nici în cel al prim-ministrului dorit de preşedintele PSD – deranjat de legăturile cu serviciile secrete, pe care insinua că le-ar fi avut Sorin Grindeanu –, dl Tudose a fost prima propunere a PSD-ALDE, propunere acceptată, tot din prima, de preşedintele României.

Prin desemnarea ca prim-ministru al României a unui politician asupra căruia planează acuze publice de  plagiat al lucrării de doctorat, preşedintele Klaus Iohannis nu doar că a abdicat de la integritatea pe care o clama public („Noul premier trebuie să fie integru”, declara, acum câteva zile, iar în toamna anului trecut, la deschiderea anului universitar 2016-2017 de la Timişoara, era la fel de tranşant: „Dacă un politician este dovedit ca plagiator, el trebuie să dispară din politică.”), dar a banalizat furtul intelectual. Oferindu-i clemenţă de la cel mai înalt nivel al statului român, Preşedintele României. Acelaşi preşedinte care a iniţiat proiectul național România educată, „menit să susțină reașezarea societății pe valori, dezvoltarea unei culturi a succesului bazată pe performanță, muncă, talent, onestitate și integritate”.

E adevărat, lui Mihai Tudose îi lipseşte patalamaua oficială de plagiator. Dar nu pentru că nu a plagiat – Centrul Român pentru Jurnalism de Investigaţii a venit cu probe în acest sens, iar dl Tudose nu contestă acuzele, doar le nuanţează –, ci din alte motive. 1. Pe de o parte, datorită (da, datorită, nu din cauza) Guvernului Ponta. Din motive subiective şi ultracunoscute – adică, pentru a cauţiona furtul academic al prim-ministrului Victor Ponta, pentru a-l exonera de răspundere pentru plagiat –, Guvernul Ponta a mutilat Legea Educaţiei, prin ordonanţă de urgenţă. Prin OUG 94/2014, emisă în 29 decembrie 2014, titularul unui titlu științific urma să poată solicita Ministerului Educației renunțarea la titlul în cauză, situaţie în care ministerul lua act de renunțare, printr-un ordin de revocare. Şi cu asta, „cazierul academic” rămânea imaculat. Halucinant, dar real. Totuşi, din cauza scandalului public, ministrul Educaţiei a evitat să emită normele de aplicare a legii, astfel că ea nu e funcţională. Cu toate acestea, în baza ei, în martie 2016, Academia Naţională de Informaţii a SRI a trimis Ministerului Educaţiei nouă cereri de renunţare la titlul de doctor – interesant cum s-au nimerit toţi în aceeaşi zi… –, printre ele, şi pe cea a lui Mihai Tudose. 2. Pe de altă parte, datorită (da, tot datorită) ANI a SRI, care refuză să analizeze (şi) această teză de doctorat şi să dea un verdict clar – deşi acest lucru i-a fost cerut public, anul trecut, de fostul ministru al Educaţiei, Mircea Dumitru. Iar pentru a-şi proteja doctorii suspectaţi de plagiat, invocă în mod fals legi care nu sunt în vigoare. Mai mult, după susţinerea doctoratului, în 2011 Mihai Tudose fusese încadrat la ANI, ca lector, iar în 2013, conferenţiar.

Concluzionând: dl Tudose este un politician care, prin plagierea tezei de doctorat, a căzut testul integrităţii solicitate, până mai zilele trecute, de preşedintele Klaus Iohannis. Deci, nu se încadrează în portretul premierului dorit de şeful statului. E un ministru care nu a performat în Guvernul Grindeanu, demis de majoritatea ALDE-PSD exact pe motive de incompetenţă. E un nume care a apărut în ultimul moment pe lista nominalizărilor pentru funcţia de premier şi, atunci, ca primă variantă. E un politician cu strânse legături cu SRI, prin afaceri pe care le-a avut cu oameni apropiaţi de această zonă, prin studiile făcute – un curs postuniversitar în Securitate Naţională şi un doctorat în Ştiinţe Militare şi Informaţii –, prin angajarea, întâi ca lector, apoi, conferenţiar, la ANI a SRI – or, preşedintele PSD pare să nu agreeze aceste relaţii, dacă ne raportăm la insinuarea acestuia, pe ton critic, că Sorin Grindeanu ar fi omul serviciilor. Deci, dl Tudose nu se încadrează nici în portretul premierului dorit de şeful preşedintele PSD. Rămâne, atunci, o întrebare. Retorică. De fapt, cine l-a dorit şi de ce pe Mihai Tudose, în funcţia de prim-ministru al României?

 

Articol publicat şi în România Liberă.


Articole din aceeaşi categorie:

3 Răspunsuri

  1. Stefan Donath spune:

    Pe MT si l-au dorit mai multi, fie pe post de apucator de cartofi fierbinti (pragul la abuz, fondul de investitii, etc., etc.), fie pe post de ruinator definitiv al maretei epoci Dragnea, fie pe post de unealta pentru pescuitorii in ape tulburi, care aduna-aduna in tot acest timp, fie ca tzinator de locul cald pentru daddy-salvatorul natiunii pesediste dar nu numai… un singur lucru e sigur, se incearca totul pentru ca dupa noi potopul sa nu ramana doar o legenda. La fel ca mioritza sau catelush cu parul cretz. Trist si adevarat, grotesc pe ici pe colo prin partile esentiale.

  2. Maria Rusu spune:

    Păi,escobarul de Teleorman s-a dus la Cotroceni numai cu un singur nume,cică restul(vreo 4) s-au derobat din start.Și unii zic că așa poate pieri PSD pre limba sa,fiindcă de pe urma tragediei Colectiv,debarcarea aia le-a suit saci în căruță…

  3. Ana spune:

    Sunt curioasă cam cum suna un curs tinut de el. Oare trece pe la cursuri?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.