Poveşti ale Timişoarei de altădată, spuse în paşi de dans, în cartierele istorice ale orașului

Sursă foto: Spotlight Heritage Timişoara

Un proiect cultural inedit, intitulat Spotlighting Timisoaraʹs Heritage through Dance, îşi propune să pună în evidență patrimoniul cultural din cartierele istorice ale orașului. Evenimentele din cadrul acestuia, care se vor desfășura în cartierele Iosefin, Cetate, Fabric și Elisabetin, aduc la viață poveștile câte unui personaj feminin care a trăit în cartierul respectiv.

 

Acest proiect al Clubului de Dans Sportiv Magnum Team, cofinanțat de Primăria Timișoara prin Centrul de Proiecte și realizat în colaborare cu Universitatea Politehnica din Timișoara și Muzeul Naţional al Banatului, este continuarea unui alt proiect marca Magnum Team, intitulat În pași de dans prin clădiri de patrimoniu, derulat în 2021.

Primul show de teatru-dans intitulat Lumea Valeriei, va avea loc pe Podul de Fier din Iosefin, în 21 iulie, de la ora 21. Spectacolul este inspirat din viața Valeriei Pintea, și are ca punct de plecare expoziția Cartierul Iosefin și Valeria dr. Pintea. Un roman într-o expoziție”, organizată în 2019 de Muzeul Național al Banatului și Universitatea Politehnica Timișoara, în seria evenimentelor „Patrimoniul sub reflectoare Timișoara”. Spectacolul va prezenta momente din viața de zi cu zi a Valeriei Pintea (1983-1984), soția unui medic timișorean, Vasile Pintea, cu care s-a căsătorit în 1913, locuind într-o casă din actuala Piață Mocioni. După ce doctorul Pintea s-a stins din viață, Valeria s-a mutat într-o locuință aflată tot în Piața Mocioni, la câteva străzi mai încolo. Deși situația a obligat-o să ducă o viață mai modestă ca până atunci, a luat câteva tinere în gazdă și s-a ocupat îndeaproape de cultura și educația lor, introducându-le în înalta societate a Timişoarei.

„Porneşte alături de noi într-o călătorie în timp, să cunoaştem Timişoara de altădată. Vom spune în paşi de dans povestea din cartierul Iosefin a Valeriei Pintea, într-un spectacol care aduce trecutul în prezent. Te ajutăm să-ţi imaginezi oraşul din alte vremuri, cu elemente de realitate virtuală şi augmentată”, transmit organizatorii evenimentului.

Potrivit Spotlight Heritage Timişoara, Podul de Fier din Iosefin a fost iniţial montat, în 1871, în locul actualului Pod Traian situat între cartierele Cetate şi Iosefin-Elisabetin pentri ca în 1915 să fie demontat, apoi, în 1916, remontat pe actualul amplasament, tot în cartierul Iosefin.

Celelalte evenimente din cadrul proiectului Spotlighting Timisoaraʹs Heritage through Dance, care vor ilustra povești din alte trei cartiere istorice ale orașului, vor fi programate în lunile ce urmează, anunţă organizatorii.

 

Print Friendly, PDF & Email

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.