De ce susţine PSD miniştri penali? Pentru că poate.


Când nu sunt obraznici sau nu mint prin omisiune, pot invoca Codul Etică şi Conduită pe care îl ignoră de obicei. Şi care, în numele integrităţii clamate public, prevede că nu vor fi numiţi sau menţinuţi în funcţii membri de partid cercetaţi penal sau trimişi în judecată. Dar nu pentru orice faptă. Pentru că nu vor. Şi pentru că pot.

 

O susţinem pe doamna Plumb pentru postul de vicepremier”, declara azi, ritos, înaintea votului din PSD, pentru noul Executiv, Gabriela Firea, întrebată de jurnalişti despre posibili membri ai Guvernului cu probleme penale. Şi asta, pentru că vor. Şi, deci, pot. Pentru că, în cazul unora, iată, verbul „a vrea” e sinonim cu „a putea”.

A spus-o, de altfel, răspicat un alt lider al PSD, Codrin Ştefănescu. Întrebat, acum câteva zile, de un jurnalist de ce unii membri de partid cu probleme penale ar putea face parte din Cabinetul Dăncilă, Codrin Ştefănescu a răspuns sfidător: „Pentru că putem”. A mai lipsit din peisaj un scuipat cu boltă. Replica, deşi a deranjat, totuşi nu a surprins. Pentru că dl Ştefănescu nu e la prima ieşire în decor. Ba, ca fost membru PRM – unde limbajul pestriţ e posibil să fi fost o probă care preceda primirea carnetului de membru –, a avut altele şi mai colorate. Şi nici nu e singur în acest tablou. Mai sunt şi alţi (actuali sau foşti) social-democraţi, care nu se sfiesc să înjure ori să ameninţe oameni care nu le împărtăşesc opţiunea politică şi opiniile, nici să-şi arate chiloţii în public, nici să sară la bătaie. PSD le-a arătat, însă, toleranţă. Asta, deşi partidul are un Cod Etică şi Conduită, care prevede că nu pot fi membri persoanele compromise moral. Un cod care vorbeşte, printre altele, despre menţinerea la un înalt nivel de prestigiu al PSD, despre eliminarea faptelor ce-i pot afecta imaginea, despre respect reciproc între partid şi cetăţeni.

Aceeaşi toleranţă dusă la absurd o manifestă şi faţă de membri cu probleme penale, meninţându-i sau promovându-i în funcţii importante. Dacă unii, ca dl Ştefănescu, recurg la răspunsuri insolente pe post de argument, alţii, mai delicaţi în exprimare, servesc drept adevăr absolut idei fabricate din adevăruri trunchiate şi care, puse în alt context decât cel din care au fost extrase, devin minciuni. Aici se încadrează declaraţia premierului desemnat Vioricăi Dăncilă, referitoare la prezumţia de nevinovăţie. Întrebată de presă dacă va accepta miniştri cu probleme penale în Guvern, răspunde că, în calitate de europarlamentar, a votat o directivă europeană care prevede că există prezumţia de nevinovăţie până la condamnare. Da, dna Dăncilă are dreptate, există un astfel de document care vizează protejarea prezumţiei de nevinovăţie. E Directiva UE 2016/343 din 9 martie 2016, privind consolidarea anumitor aspecte ale prezumției de nevinovăție și a dreptului de a fi prezent la proces în cadrul procedurilor penale. Dar acest document presupune altceva. Şi anume că toţi cei care fac publice informaţii referitoare la dosare penale trebuie să nu se refere la persoanele suspectate sau acuzate ca și cum ar fi vinovate: „Statele membre iau măsuri adecvate pentru a garanta că persoanele suspectate și acuzate nu sunt prezentate ca și cum ar fi vinovate, în fața instanței sau în mod public, prin utilizarea unor măsuri de constrângere fizică.” (art. 4, alin. 3). Deci, nicidecum acest act pe care îl invocă tranşant dna Dăncilă nu dă dreptul unei persoane cercetate penal să fie numită sau menţinută într-o funcţie, în numele prezumţiei de nevinovăţie. Nici că, dacă nu e numită, pe motiv de dosar penal, se cheamă că i-a fost încălcată  prezumţia de nevinovăţie.

Ideea dnei Dăncilă e susţinută cu aplomb şi de alţii. Liderul PSD Bistriţa-Năsăud, de exemplu, invocă şi el aceeaşi directivă. Pe ton scorţos: „Eu ştiu că în toată lumea asta există o prezumţie de nevinovăţie şi cei care pot decide dacă ai sau n-ai o problemă sunt instanţele de judecată, nu anumiţi deontologi.” La fel, Gabriela Firea, vicepreşedinte PSD, le explică jurnaliştilor, fără să clipească: „O susţinem pe doamna Plumb pentru postul de vicepremier. Până la o hotărâre definitivă a unei instanţe, orice persoană este nevinovată.” Iar liderul partidului, Liviu Dragnea, răspunde, la aceeaşi întrebare, cu o alta: „Rovana Plumb ce problemă are?”.

Iar atunci când nu sunt obraznici sau nu mint prin omisiune, pot invoca acelaşi Cod de Etică şi Conduită pe care de obicei îl ignoră. Şi care, în numele integrităţii clamate public, prevede că nu vor fi numiţi sau menţinuţi în funcţii politice ori administrative membri de partid cercetaţi penal sau trimişi în judecată. Dar nu pentru orice faptă, ci doar pentru luare şi dare de mită. De ce nu şi pentru alte infracţiuni? Pentru că nu vor. Şi pentru că, să nu uităm, pot.

 

Update: Pe lista cu miniştri ai Guvernului Dăncilă, votată în această după-amiază de PSD, se găsesc oameni cu probleme judiciare. Un exemplu este Rovana Plumb, desemnată pentru portofoliul Fondurilor Europene, care e cercetată de Parchetul General pentru abuz în serviciu, după ce judecătorii au admis o plângere depusă de fostul director al Romsilva Ion Dumitru, iar în dosarul Belina, DNA a cerut Parlamentului încuviinţarea pentru punerea sub urmărire penală, pentru abuz în serviciu. Un alt exemplu este Radu Oprea, propus la Mediul de Afaceri, care este trimis în judecată pentru evaziune fiscală şi spălare de bani.

Print Friendly, PDF & Email

Articole din aceeaşi categorie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.