Revoluția antitotalitară din 1989 vs deriva populist-suveranistă din 2024
16 decembrie 1989 (declicul Revoluției anticomuniste începute la Timișoara) – 16 decembrie 2024 (amnezie socială, ignoranță populară, orbecăire electorală, derivă națională antioccidentală). 35 de ani de compromisuri morale și de incubație a „suveranismului” post-ceaușist cu chipul actual al celor vizați de lucidul Apel către lichele.
Cartea neagră a comunismului. Crime, teroare, represiune este una pe care, în România, o vor citi din păcate prea puțini. Infim de puțini. Din varii motive:
Incapacitatea cognitivă de a străbate un text mai lung decât cel al unui mesaj online sau al unei reclame (Cartea… are peste 900 de pagini. Ceva cumplit, înfricoșător).
Analfabetismul (ne)funcțional, generalizat, care se uită stupefiat la poarta nouă de pătrundere într-o carte, întrucât nu înțelege frazele care compun un text și mai ales rostul de a citi.
Absența deplină și pe scară largă a interesului pentru o asemenea temă nepercepută ca necesară în cadrul educațional, social și politic. Chiar dacă ea este/ redevine una de viață și de moarte societală. Populismul suveranist rânjește deja satisfăcut cu un ochi la Moscova și cu altul la masa electorală care încă mai crede că de acolo poate veni „lumina”.
Sistematica ignorare a necesarei familiarizări a omului majoritar cu oroarea față de totalitarismul de orice fel.
Recenta reafirmare oficială a prezenței în programa școlară a Istoriei Revoluţiei din 1989 şi a schimbării de regim din România este o diluată picătură de informație ruptă de context într-un ocean de ignoranță și nepăsare. Istoria Revoluției din 1989 rămâne o minusculă fărâmă din istoria totalitarismului comunist criminal, terorist și represiv. Câteva lecții despre revoluție nu pot deschide mintea nimănui spre înțelegerea demonicului ideologic care stă la baza totalitarismelor secolului XX. Unul care ar putea fi, poate, înțeles pe parcursul unui ciclu de învățământ liceal.
Pentru a imuniza spiritul cuiva la orice formă de totalitarism (comunist, nazist sau de altă natură) este necesară familiarizarea sa cu oroarea ideologică mascată inițial în (ultra)naționalism, populism și suveranism – stimulatoare ale mândriei de a fi, spre pildă, român (gigantic merit personal sabotat de străini și nedrept subestimat care, de aceea, trebuie reafirmat) – stimulente ideologice care conduc la șovinism, xenofobie și, în cazul nostru, la filetism ortodoxist care macină, precum o tumoră, Biserica din interior, smintindu-i și pe cei din exterior.
Istoria națională și universală, scandalos periferizată în școala românească, confirmă clarisim procesul de satanizare ideologică derulat în societățile capturate de comunism și fascism în secolul trecut.
Confirmarea Istoriei, lecțiile trecutului sunt profund sanificatoare, desigur, cu condiția ca ele să ajungă cât mai devreme la mințile celor ce sunt pe cale să și le piardă.
P.S. Recenta reeditare a Cărții negre a comunismului de către distinsa editură Spandugino este, contextual, și un act memorial față de cei 1.116 de oameni uciși și 4.089 de oameni răniți de gloanțele totalitarismului care le-au străpuns, exact acum 35 de ani, hainele, carnea, oasele, creierii împrăștiați pe trotuar. Oameni uciși sau răniți și azi prin nepăsarea generalizată alimentată de populiști față de sensul luptei acestor veritabili eori și prin ignorarea rațiunii înalte a curajului lor de a înfrunta cu mâinile goale și sufletele pline demonii comunismului.
Reeditarea Cărții… este nu doar un act editorial necesar, ci și parte a unui demers moral menit să ne adune solidar cu fața spre un trecut care trebuie exorcizat și niciodată uitat, respectiv să ne întoarcă privirea minții spre un viitor imun la cântecele sirenelor populismului șerpesc și latent totalitar, care perorează cu aer justițiar despre un suspect „mai bine”, oferit în urma parierii electorale nebunești pe Nimicul promis viclean. Răul, ca absență radicală a Binelui, nu poate oferi decât Nimicul. Calea spre bine nu e niciodată o scurtătură și nu e obscură. E situată în lumină, dincolo de minciună, violență și ură.
Urmăriți Puterea a Cincea și pe Google News