11 dirijori de pe patru continente, alături de Romanian Chamber Orchestra, în cadrul unui singur concert, la Timişoara

Romanian Chamber Orchestra. Foto: Facebook / Romanian Chamber Orchestra

Timișoara va fi gazda unui regal muzical: 11 dirijori de pe patru continente vor succede la conducerea muzicală a Romanian Chamber Orchestra, în cadrul unui concert extraordinar. Acesta încheie singurul curs de dirijat pe care îl susține în Europa renumitul dirijor originar din Timişoara Cristian Măcelaru, director artistic al Orchestrei Naționale a Franței și director artistic al Festivalului „George Enescu”.

 

În cadrul unui proiect al Romanian Chamber Orchestra, ajuns la ediția a IV-a, Cristian Măcelaru a pregătit 11 dirijori selectați din 50 de înscriși pentru programul RCO Conducting, singurul curs de dirijat pe care Cristian Măcelaru îl susține în Europa. Acești dirijori provin ţări de pe  patru continente: Kyungmin Park (Coreea de Sud), Vanessa Benelli Mosell (Italia), Sung Hyo Lee (Corea de Sud), Andrei Stănculescu (România), Chloé Meyzie (Franța), Christian Câșleanu (Germania/România), Ryan Murray (SUA), Abner Padrino (Venezuela), Filip Paluchowski (Polonia/Germania), Eleni Kotsmanidou (Grecia) şi Matteo Dal Maso (Italia).

Cristian Măcelaru. Foto: Foto: Joern Neumann

Cei 11 dirijori vor alterna la pupitrul Romanian Chamber Orchestra, într-un program care va cuprinde trei lucrări: Octet pentru suflători şi Simfonia nr. 2, de Igor Stravinski, şi Concertul pentru vioară și orchestră în re major, op. 77, de Johannes Brahms. Solistul serii va fi violonistul român Alexandru Tomescu. Acesta va interpreta Concertul pentru vioară și orchestră în re major, op. 77, de Johannes Brahms. Concertul va avea loc joi, 26 mai, de la ora 19, în Sala Capitol din Timișoara.

Anul acesta, proiectul cuprinde un program de masterclass – RCO Matserclasses, un curs de dirijat susținut de Cristian Măcelaru – RCO Conducting, cinci conferințe pe teme specifice industriei muzicii clasice – RCO Conferences, un concert extraordinar cu 11 dirijori prezenți la cursul de dirijat și un turneu în patru orașe Timișoara, Lugoj, Hunedoara și Brugg, din Elveția.

Alexandru Tomescu. Sursă foto: Radio Românai Cultural

Acesta este un proiect finanțat de Municipiul Timișoara, prin Centrul de Proiecte, partenerii proiectului fiind Stretta Concerts, Filarmonica “Banatul”, Ambasada Elveției în România, Swiss Sponsors Fund România, Werk, Bavaria Group, Medical Clinic, Pro Hunedoara, Fundația Remember Enescu, Casa del Sole şi Leul de Aur, iar parteneri educaționali – Facultatea de Muzică și Teatru din cadrul Universității de Vest din Timișoara, Liceul de Artă “Ion Vidu” din Timișoara.

Romanian Chamber Orchestra, înființată în 2019, reunește 22 de muzicieni români care fac performanță atât în țară, cât și în unele dintre cele mai importante orchestre ale lumii. Orchestra îi are ca directori artistici pe violonistul Alexandru Tomescu și pe violistul Cristian Andriș, în timp ce dirijorul ansamblului este maestrul Cristian Măcelaru, unul dintre cei mai importanți dirijori români recunoscuți pe plan mondial, director muzical al Orchestrei Naționale a Franței și director artistic al Festivalului „George Enescu”.

Biletele pentru concertul din 26 mai – organizat de Asociația Trib Art și Asociația Scena Muzicală pot fi achiziționate online pe site-ul Entertix. În limita disponibilității după vânzarea online, biletele se vor putea achiziționa și de la intrarea în concert, începând cu ora 17.30.

 

Citiţi şi: 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
PublicitateArticole din aceeaşi categorie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.