Ioana Pârvulescu, Radu Paraschivescu, Valentin Naumescu şi Sorin Ioniță, conferențiari la festivalul „Despre lumea în care trăim”

Ioana Pârvulescu, Radu Paraschivescu, Valentin Naumescu şi Sorin Ioniţă sunt invitaţii de anul acesta al Festivalului „Despre lumea în care trăim”. Partenerii acestora de dialog vor fi jurnaliştii Cătălin Ştefănescu, Cătălin Striblea, Ovidiu Nahoi şi Marian Voicu.

 

Festivalul „Despre lumea în care trăim”– conferințe și dialoguri culturale şi ştiinţifice pe teme de actualitate organizate de Fundaţia Humanitas Aqua Forte, în parteneriat cu Editura Humanitas și Asociația ARCCA –, a ajuns la a patra ediție. Anul acesta, conferințele se vor desfășura, exclusiv online, în 27 și 28 martie și vor putea fi urmărite live pe platformele Eventbook și Vimeo.

Biletele, în valoare de 35 de lei, sunt disponibile în rețeaua Eventbook. Un bilet permite urmărirea live a unei conferință și are valabilitatea de două săptămâni, timp în care evenimentul poate fi revăzut.

 

Radu Paraschivescu: „Prostul şi escrocul. Mecanisme ale deformării în lumea de azi”

Seria acestor conferinţe va fi deschisă de scriitorul Radu Paraschivescu, sâmbătă, 27 martie, de la ora 11.30. Acesta va conferenția pe tema Prostul şi escrocul. Mecanisme ale deformării în lumea de azi, analizând o tendință tot mai accentuată în ziua de azi, aceea că oricine pare a fi dispus să creadă aproape orice. Iată de ce, spun organizatorii, n-ar fi rău să vedem cum arată raportul dintre adevăr şi minciună, dintre cercetare şi scorneală, dintre cel care influenţează şi cel care se lasă influenţat: „În lumea în care totul e la un click distanţă, merită să aflăm care sunt mecanismele bunei informări şi capcanele în care putem cădea.” Conferința va fi urmată de un dialog în profunzime cu jurnalistul Cătălin Striblea.

 

Valentin Naumescu: „Unde a dispărut încrederea? Criza democrației liberale și scenariile guvernării lumii de mâine“.

În aceeaşi zi, de la ora 14.30, Valentin Naumescu, profesor de Relații Internaționale la Facultatea de Studii Europene a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj, președintele think tank-ului Inițiativa pentru Cultură Democratică Europeană și expert independent al Comisiei Europene în domeniul relații internaționale, va susține conferința cu tema Unde a dispărut încrederea? Criza democrației liberale și scenariile guvernării lumii de mâine. O temă aleasă pentru că ruperea relației de încredere popor-tehnocrație, accentuată de pandemia de covid-19, explică organizatorii, pune la încercare însăși esența democrațiilor liberale, ideea de moderație politică, meritocrație și cunoaștere științifică, deschizând piste de reflecție pentru posibile scenarii ale guvernărilor viitoare, mergând până la cele ale unei lumi post-liberale. Conferința va fi urmată de un dialog cu jurnalistul Ovidiu Nahoi.

 

Ioana Pârvulescu: „Librăriile: de unde și până unde? Din istoria romantică a cărților”

Conferința scriitoarei Ioana Pârvulescu, programată pentru duminică, 28 martie, ora 11, va avea tema Librăriile: de unde și până unde? Din istoria romantică a cărților. În unele țări, în timpul pandemiei, librăriile nu s-au închis, cartea fiind socotită o necesitate vitală: „Într-adevăr, intrăm în librării și ne cumpărăm cărți cu firescul cu care ne cumpărăm pâine. Îndărătul acestui firesc se află însă niște oameni și o istorie zbuciumată. Care e istoria librăriilor românești? Când, unde și cum au apărut librăriile în viața strămoșilor noștri entuziaști și progresiști? Cum arătau și cum au evoluat? Cine erau librarii? Iată câteva întrebări la care această conferință își propune cu gândiri și cu imagini să răspundă.” Conferința va fi urmată de un dialog cu jurnalistul Cătălin Ștefănescu.

 

Sorin Ioniţă: „Ce ne desparte de o Românie normală”

Ce ne desparte de o Românie normală sau ce ne mai lipseşte ca să fim Suedia, partea plină şi partea goală a paharului tranziţiei post-comuniste, este tema pe care a ales-o Sorin Ioniță, analist de politici publice și fondator al think tank-ului ExpertForum, expert internaţional în dezvoltare locală în ţări din Balcani, Europa de Est şi Transcaucazia. Conferința, car va avea loc tot în 28 martie, de la ora 14.30, va fi urmată de un dialog cu jurnalistul Marian Voicu.

Acesta va fi şi amfitrionul acestor conferinţe din ciclul „Despre lumea în care trăim”, prezentând fiecare întâlnire. Marian Voicu, jurnalist premiat și realizator de emisiuni și documentare pentru TVR, a publicat la Editura Humanitas, în 2016, volumul Tezaurul României de la Moscova. Inventarul unei istorii de o sută de ani, iar în 2018, Matrioşka mincinoşilor. Fake news, manipulare, populism.


Google News icon  Urmăriți Puterea a Cincea și pe Google News


Print Friendly, PDF & Email

Alte articole ...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.