Grădina Urbană UVT, parte a unui proiect finalist la premiile New European Bauhaus acordate de Comisia Europeană (P)

Foto: UVT

Comisia Europeană a anunțat lista celor 52 de finaliști ai premiilor “New European Bauhaus” 2022, selectați din peste 1100 de proiecte depuse din toată Europa sub sloganul: “Be the change! Make Europe more beautiful, more sustainable and more inclusive!”. Printre finalişti se află Grădina Urbană a Universităţii de Vest din Timişoara și Greenfeel – parte din proiectul „Healthy Places”, nominalizat printre finaliștii premiilor New European Bauhaus 2022, acordate de Comisia Europeană.

 

Aflat printre finaliste, proiectul Healthy Places (Locuri sănătoase), propus de o echipă multidisciplinară ce include și echipa Universității de Vest din Timișoara, a fost selecționat la categoria “Regaining a sense of belonging” („Recâștigarea unui sentiment de apartenență”) a premiilor New European Bauhaus 2022, acordate de Comisia Europeană. Proiectul a reactivat două locații din Timișoara, Grădina Urbană UVT și Greenfeel Ronaț, transformându-le în adevărate platforme de interacțiune și simbioză cu natura.

52 de proiecte au fost selectate de către un juriu internațional de experți independenți, urmând ca pe 11 Iunie să se desemneze și să se acorde echipelor câștigătoare cele 18 premii NEB Awards 2022. Două dintre premii se vor acorda pe baza votului de popularitate la care poate să participe oricine.

„Comunitatea academică a UVT a primit cu multă bucurie anunțul calificării proiectului «Locuri sănătoase»  în etapa finală a premiilor New European Bauhaus 2022, un proiect propus de o echipă multidisciplinară ce include și echipa Universității de Vest din Timișoara. Sunt convins că acest proiect, care a permis realizarea Grădinii Urbane UVT, merită votul nostru, în număr cât mai mare, pentru a câștiga unul dintre cele 18 premii din finala New European Bauhaus 2022. Vă încurajez să nu ezitați în acordarea votului dumneavoastră, ca studenți, cadre universitare și timișoreni. Votul fiecărui timișorean este important și va asigura o vizibilitate europeană pentru Timișoara și UVT”, declară Rrectorul UVT, prof. univ. dr. Marilen Gabriel Pirtea.

Voturile pentru susținerea proiectului Healthy places pot fi acordate până pe 16 mai accesând link-ul: prizes.new-european-bauhaus.eu.

Foto: UVT

Odată cu debutul perioadei de vot participativ pentru New European Bauhaus Awards 2022, Universitatea de Vest din Timișoara dă startul Lunii verzi la UVT, care va include, în perioada 5 mai – 5 iunie, o serie de conferințe, ateliere, mese rotunde și dezbateri menite să crească gradul de conștientizare asupra obiectivelor de dezvoltare durabilă și a Pactului Verde European.

Prin proiectul Healthy places, Timișoara a redobândit două grădini comunitare care au devenit între timp locuri pentru dialog, experimentare în concordanță cu principiile de sustenabilitate, precum și o platformă pentru diseminarea cunoștințelor practice locale. Soluții variate inspirate din natură au fost abordate participativ pentru a remodela aceste locații care și-au redescoperit frumusețea prin diversitatea de nevoi pe care le adresează și de aspirații pe care le dezvoltă. Prin intervenții reversibile s-a demonstrat cum comunitățile pot întreține și adapta propriilor nevoi locurile din apropiere și prin aceasta reușesc să creeze un sentiment de apartenență și de implicare.

Această comunitate este formată din cercetători, grădinari, antreprenori, artiști, oameni de diverse condiții, de diverse etnii, cu povești și amintiri personale care îmbogățesc zilnic cele două locații. Modelul creat în urma acestui proiect este o platformă de educare care poate scala și în alte locații la nivel regional.

Noul Bauhaus european – frumos, sustenabil, împreună este procesul care conectează “Pactul verde european” (The European Green Deal) la viața noastră de zi cu zi și la spațiile noastre de locuit. Ea invită toți europenii să-și imagineze și să construiască împreună un viitor durabil și incluziv, care să fie frumos pentru ochii, mințile și sufletele noastre.

Pe lângă proiectul din Timișoara, în lista celor 52 de finaliști au mai fost selectate alte trei proiecte din România, unul din Piatra Neamț și două din București. La categoria “Recâștigarea unui sentiment de apartenență” concurează nouă proiecte din Lituania, Suedia, Estonia, Austria, Cipru, Malta, Italia și două din România.

Print Friendly, PDF & Email
PublicitateArticole din aceeaşi categorie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.