De ce e bine ca și oamenii decenți să aibă televiziuni?


E nevoie ca oamenii care mai pun preț pe rațiune, pe spirit critic, pe adevăr să aibă televizuni. Până atunci, vom avea minciuni sfruntate care vor trece drept „adevăruri”, pentru că vof fi impuse prin repetiție.

 

Se dă o afirmație. Următoarea: „Rudolph Giuliani este un celebru procuror federal al Statelor Unite.”

1. Cât este de adevărată această afirmație?

2. Ce anume credeți că se va întâmpla cu această afirmație?

Afirmația nu e inventată. E reală. Ea aparține lui Liviu Dragnea și a fost, recentissim, expusă de liderul social-democrat pe Facebook. Fiind reală, ea nu este automat și adevărată. Detaliul că X afirmă că 2 plus 2 egal 5 este, ca fapt, real. O afirmație care este făcută în realitate nu implică, automat, faptul că ea este și adevărată.

Ceea ce a spus Liviu Dragnea este real – în sensul că el sau, mai probabil, echipa de PR online, au făcut o asemenea afirmație – dar este, deopotrivă, și neadevărat.Neadevărul afirmației ține de timpul verbului folosit. „Este” nu mai… este demult valabil; nu mai e demult în acord cu realitatea faptelor, deci în concordanță cu adevărul.

Fapt este că Rudolph Giulliani nu mai este procuror federal. De mult timp. De câteva decenii. A fost, e adevărat, un primar foarte puternic – el era primarul New Yorkului la 9/11 –, dar după ce a plecat din această funcție, cariera sa politică a cunoscut mai degrabă coborâșuri.

În ultima vreme, e mai ales avocat. Și lobbyst. În cel puțin câteva dintre cauze cu un conținut sulfuros. Vedeți detalii, în acest sens, aiciAșadar, când faci lobby pentru tot felul de clienți dubioși (inclusiv pentru un grup iranian care e suspectat de terorism), ești departe, foarte departe de condiția de procuror. Una pe care, formal, cum spuneam, Rudolph Giulliani a abandonat-o de mult timp.

Și acum, pe scurt, răspunsul și la a doua întrebare. O reiau aici, ca să fie mai vizibilă: 2. Ce anume credeți că se va întâmpla cu această afirmație?

Ce face dl Dragnea – nu singur, ci (bine) învățat de oameni care știu a se juca, în multe feluri, cu mințile oamenilor – e o manipulare. Șansele ca ea să prindă și să rodească sunt destul de mari. Pentru că, de fapt, ceea ce contează, pentru a impune o percepție e suficient să o repeți. Chiar dacă ea e o minciună odioasă sau, cum e cazul cu acest „colet mediatic” pe care și-a pus semnătura Rudolph Giuliani cu dedicație pentru adversarii statului de drept din România, o manipulare inteligent construită și abil plasată.

Ei bine, și din acest motiv e nevoie ca oamenii decenți, oamenii care mai pun preț pe rațiune, pe spirit critic, (nu în ultimul rând) pe adevăr, să aibă televizuni. Până atunci, așa cum avem „experți” impuși prin repetiție, la fel, la actualele televiziuni – la majoritatea dintre ele, să nu fiu chiar un fatalist –, vom avea și minciuni sfruntate care vor trece drept „adevăruri”, pentru că vof fi impuse prin repetiție.

 

Articol publicat şi pe MarginaliaEtc.

 

Print Friendly, PDF & Email

Articole din aceeaşi categorie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.