Trei nume mari ale jazzului contemporan, în concert la Timişoara

Colaj: Jazz Updates

Trei dintre cei mai creativi muzicieni contemporani de jazz vor concerta împreună la Timişoara, în cadrul cadrul Still Live: renumitul trompetist american Ralph Alessi alături de legendarul Louis Sclavis și de pianistul newyorkez de origine română Lucian Ban.

 

Cei trei vor concerta în 5 şi 6 iulie, de la ora 19.30, în curtea noului Centru de Proiecte al Primăriei Timișoara, pe str. Vasile  Alecsandri nr.1; restaurată recent, clădirea este una din cele mai vechi din centrul Timișoarei, datând din secolul XVIII. Aceştia vor susţine o serie de solo-uri, duete şi trio-uri. Sub umbrela Moving Forward recitalurile vor fi urmate de dialoguri cu muzicienii și invitații lor, moderate de Andrei Ţărnea, director general pentru comunicare și diplomație publică la Ministerul Afacerilor Externe din România. Conversaţiile îşi propun să investigheze jazz-ul şi improvizaţia că practică culturală astăzi şi posibilitatea jazz-ului de a deveni un brand de regenerare culturală regională.

Toate veniturile din vânzarea biletelor la evenimentele Sill Live! vor fi donate pentru campania O pianină pentru Liceul de Muzică „Ion Vidu” din Timișoara.

Am început să improvizez la pian în adolescentă și, cum nu aveam un  pian acasă, mă strecuram în chiliile de studiu de la Liceul de Muzică din Cluj Napoca, aflat la vremea aceea în Mănăstirea Franciscană din Piața Muzeului. Fiind în număr limitat îmi aduc aminte de competiția acerbă pentru a obține una din acele chilli de studiu cu pian. Îmi aduc aminte de fapt cât de mult îmi lipsea accesul la un instrument decent, un pian, o pianină. O situație care continua, din păcate, și astăzi pentru mulți studenți din România. O pianină pentru Liceul de Muzica își propune să schimbe ceva din toate acestea”, spune Lucian Ban

Curatoriat de Jazz Updates şi Lucian Ban Still Live! este în același timp o celebrare a restartului cultural post pandemie și o dezbatere creativă a modalităților prin care comunitatea artistică şi culturală din Timişoara poate să meargă înainte în contextul Capitalei Europene a Culturii, transmit organizatorii evenimentului. Still Live! este un eveniment Jazz Upadetes co-produs împreună cu PrimăriaTimișoara şi este parte din iniţiativa Jazzed Up Banat 2021.

Louis Sclavis este unul dintre cei mai buni clarinetişti și este considerat ca fiind una din figurile-cheie ale jazz-ului contemporan european. A studiat clarinetul de la vârsta de nouă ani şi este absolvent al Conservatorului de Muzică din Lyon. În 1982 a format propriul grup, Tour De France, având şansa să cânte cu pleiada de muzicieni-cheie ai avantgardei europene precum Evan Parker, Lol Coxhill, Tony Oxley, Peter Brotzmann. În anii 90′ reputația și renumele său internațional sunt solidificate de o serie de premii precum British Jazz Award (1991), Django D’Or (1993) şi Grand Prix SACEM (2009). A colaborat cu Trilok Gurtu, Aldo Romano, Dominique Pifarely, Cecil Taylor Large Ensemble și compune muzică pentru teatru & film fiind considerat unul dintre cei mai importanți muzicieni de jazz europeni.

Numit de ziarul britanic The Guardian „A name to watch”, Lucian Ban este un pianist de jazz și compozitor newyorkez de origine română recunoscut internaţional pentru fuziunea dintre improvizaţie şi muzica tradițională din Transilvania, dintre muzica clasică europeană și jazz, și pentru explorările sale sale în vederea unui ideal de jazz cameral modern. După studii în orașul natal, Cluj Napoca, Lucian Ban a studiat jazz & compoziție la Academia de Muzică din București, iar în 1999 s-a mutat la New York unde a absolvit programul de jazz al New School University. Şi-a câștigat renumele pe scena newyorkeză grație unei serii de proiecte și albume de primă mână ce au în componenţa pe unii dintre cei mai importanți muzicieni de jazz americani contemporani precum Octetul Enesco Re-Imagined, dedicat reinterpretării lucrărilor lui George Enescu, un proiect care s-a bucurat de elogiile presei internaționale, câștigând o serie de premii Best of 2010 și este prezentat live pe marile scene ale lumii. În 2013 și-a făcut debutul pentru celebra casă de discuri ECM Records cu Transylvanian Concert, album ce-i va aduce consacrarea internațională, iar în 2016 Sunnyside Records lansează  Songs from Afar cu cvartetul său Elevation, album ce câştigă Downbeat Best Album of The Year. În 2020 a lansat Transylvanian Folk Songs / The Bela Bartok Field Recordings .

Ralph Alessi, unul dintre cei mai importanți trompetişti și compozitori de jazz contemporan, activează pe scena newyorkeză din 1991. Născut în 1963 în San Francisco Bay Area, Alessi a crescut într-o familie muzicală cu tatăl său, trompetistul clasic Joe Alessi și mama sa, Maria Leone, cântăreața de operă. La mijlocul anilor ’80, a studiat la California Institute for the Arts cu legendarul bassist Charlie Haden. În această perioadă a cântat cu Haden’s Liberation Music Orchestră și cu mulți alți muzicieni de renume. De-a lungul carierei sale Ralph Alessi a colaborat  și a înregistrat alături de Fred Hersch, Steve Coleman, Ravi Coltrane, Jason Moran, Sam Rivers, Tim Berne, Uri Caine și mulți alții. Albumul său This Against That a fost votat unul dintre Top 10 Albums of 2002 de Jazz Times. În calitate de educator, Ralph Alessi a predat la Eastman School of Music, New York University și la Universitatea din Nevada Reno. De asemenea, este fondatorul / directorul School for Improvisational Music, profesor invitat la Accademia Nazionale del Jazz din Siena, Italia și recent s-a alăturat facultății de la Hochschule der Künste Bern Jazz.

 

Print Friendly, PDF & Email

Articole din aceeaşi categorie:

1 Răspuns

  1. dan spune:

    Concertul are alocat vreo 20.000 de coco de la bugetul local prin atribuire directa (0 concurs, ca ala e doar pentru fraieri! apropo – parca trecuse era robu???) prin casa de cultura a primariei. De banii astia cumpara orasul 50 de pianine. Descrieti-l oricum (eveniment bun, deosebit, etc. ) dar nu ca pe un concert caritabil. Ca nu e. Baietii canta pe bani grei in timp ce muzicienii din timisoara primesc in continuare vorbe frumoase.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.