Stranie și dezamăgitoare metamorfoză a Renatei Weber

Deși pusă sub umbrela de jure a drepturilor şi a libertăţilor persoanelor, atacarea la CCR de către Avocatului Poporului, Renate Weber, a OUG privind starea de urgență – în perioadă de pandemie, în care de respectarea regulilor ține evitarea unei tragedii de sănătate publică –, este, de facto, joc politic. Făcut în an electoral, în favoarea PSD.

 

În 16 aprilie, în plină pandemie de coronavirus – când autoritățile încercau să țină sub control numărul infecțiilor prin măsuri restrictive provizorii care, este adevărat, ne-au deranjat pe mulți dintre noi, dar care au fost înțelese și acceptate pe termen provizoriu –, Avocatul Poporului, Renate Weber, ataca la CCR  ordonanța privind starea de urgență, susținând că mai multe articole din OUG 1/1999 privind starea de urgență și din OUG 32/2020, care o modifică pe prima, sunt neconstituționale întrucât i-ar permite președintelui să legifereze în domenii pentru care Constituția cere intervenția Parlamentului. Și solicita  anularea amenzilor date în timpul stării de urgenţă. Sesizare acceptată zilele acestea de CCR, care decide că ordonanța este neconstituțională.

Controversată atitudinea doamnei Weber în privința ordonanței privind starea de urgență, dacă ne uităm cu doar o lună în urmă la ceea ce spunea aceasta referitor la același subiect, față de care, atunci, nu avea nicio obiecţie. În 12 martie, Avocatul Poporului solicita decretarea stării de urgență în România, menționând că „România are legislație în materie, respectiv OUG nr. 1/1999, iar prevederile acestui act normativ trebuie respectate întocmai.” Adică, exact ordonanța incriminată acum ca neconstituțională.

Trecând peste incoerența doamnei Weber, rămân câteva întrebări. Pe ce considerent cei sancționați pentru încălcarea unei legi emise pentru protejarea sănătății populației au, în viziunea Avocatului Poporului, mai multe drepturi și libertăți decât cei pe care, prin nerespectarea ei, aceștia i-ar putea expune pericolului de a se îmbolnăvi? De ce o persoană care fuge din carantină, riscând să infecteze mulți alți oameni, are, în viziunea aceluiași Avocat al Poporului, mai multe drepturi decât cei pe care i-ar putea îmbolnăvi sau chiar ucide? Nu sunt dubii că printre sancțiunile date de Poliție în această perioadă unele au fost aplicate abuziv, din exces de zel sau din neprofesionalismul unor polițiști. Dar derapajele se puteau îndrepta în justiție.

De ce Avocatul Poporului s-a erijat în apărător strict al drepturilor şi a libertăţilor celor sancționați, adică al celor care au încălcat o lege, acum cât încă există pericolul ca situația să fie scăpată de sub control la nivel de sănătate public? Nu avea timp să atace la CCR Ordonanța privind starea de urgență după ieșirea din starea de urgență? Sigur că avea. Dar acum era un moment prielnic, pentru că tensiunea în rândul populației este încă mare, nemulțumirile, pe măsură – și vorbim, de sute de mii de oameni amendați în ultimele două luni. Era, deci, un moment oportun să coalizeze oficial împotriva guvernului liberal câteva sute de mii de oameni – cărora, prin această acțiune, li s-a transmis mesajul că au fost victimele unui abuz, situație pe care PNL ar putea să o deconteze electoral și la locale și, mai ales, la parlamentare. De asemenea, dacă lucrurile ar lua-o razna și am avea noi și extinse focare de infecție din cauza nerespectării măsurilor impuse de autorități, așa cum au fost în alte state, situație care ar bloca, din nou, pentru o altă perioadă de timp, și economia, decontul va veni nu la Avocatul Poporului, nu la CCR, ci la Guvern și Președinte. Adică, la PNL.

În an electoral, cum spuneam, este o acțiune care vine mănușă pentru PSD, partid care, alături de Pro România și ALDE – care a desemnat-o în funcția de Avocat al Poporului – îi ține  isonul în acțiunile din ultima perioadă. În aplauzele propagandei oficiale ruse, Sputnik apreciindu-i acțiunea de la CCR drept „spectaculoasă”. Iar pe Renate Weber – fost vicepreședinte al Federației Internaționale Helsinki, fost director al Fundaţiei pentru o Societate Deschisă, a lui George Soros, fost europarlamentar PNL, aleasă în 2007, 2009 și 2014 – o numește „distinsa juristă / eminentul jurist și consacrată apărătoare a drepturilor omului”. Asta după ce doamna Weber – sărită din barca PPE în cea a familiei ALDE, după prezidențialele din 2014 –, a ajuns să susțină în Parlamentul European loviturile date Justiției de coaliția PSD-ALDE și jocuri ale Guvernului lui Viktor Orban, un admirator al politicilor lui Vladimir Putin, și, nu în ultimul rând, să atace SUA, partenerul strategic al României. Iată ce declara Renate Weber, în toamna lui 2018, după ce se încrisese în partidul lui Călin Popescu Tăriceanu, într-un interviu pentru Q Magazine, punând, pe linia propagandei ruse, sub semnul întrebării faptul că scutul antirachetă american de la Deveselu este defensiv: „Cu Statele Unite e o altă poveste. Știu că e partenerul nostru strategic… dar nu prea înțeleg ce anume înseamnă asta. Să dăm bani în neștire pentru industria de armament americană? Sincer, nu cred că aveam nevoie de asta. Înțeleg că ne apără de ruși. Dar mi se pare că asta se întâmplă pentru că noi i-am stârnit pe ruși cu instalarea scutului. Apropos, totuși…e defensiv sau cum? Sunt convinsă că Rusia are un interes major să destabilizeze Uniunea Europeană, inclusiv destabilizând state membre, în diferite feluri, iar noi suntem o bună țintă, dar întrebarea mea e cum ne-au ajutat până acum americanii să contracarăm acțiunile rușilor? Cum ne-au ajutat să nu mai fim vulnerabili la manipulările lor? Cumva cumpărând armament?”. Interviul îi fusese acordat lui Bogdan Duca – fost editorialist la Sputnik, după cum semnala Hotnews într-o analiză din 2017.

Stranie și dezamăgitoare metamorfoză a doamnei Weber…

 

Articol publicat și în Revista 22.

Print Friendly, PDF & Email
PublicitateArticole din aceeaşi categorie:

7 Răspunsuri

 1. Stefan-Virgil Hobai spune:

  Un articol excelent al tinerei jurnaliste timisorene.

 2. K'melia spune:

  O analiza corecta, obiectiva, facuta de un jurnalist adevarat care a folosit argumente nu jigniri sau etichetari si un limbaj corect romaneste si sobru, fara mahalagisme, fara smecherii , aluzii sau injuraturi. Felicitari Melania Cincea, pe mine m-ati castigat in grupul admiratorilor dumneavoastra.

 3. Marian M. spune:

  Cu tot respectul, tind să vă contrazic cu privire la aprecierea ca fiind „neoportună” intervenția Avocatului Poporului în toată această situație.

  Principalul scop al Av. P. este apărarea drepturilor și libertăților cetățenești. În situația care a dus la declanșarea stării de urgență, pentru Guvern exista o linie destul de subțire în ceea ce privește proporționalitatea măsurilor prin care gestionezi situația. Și nu numai că nu a apreciat corect linia respectivă, dar a și decis să sancționeze populația într-un mod care excede cadrului legal.

  Până la urmă, toată situația este despre „rule of law”, supremația legii. Să nu o invocăm doar în anumite contexte. Adevărul juridic diferă de ceea ce probabil considerăm ca fiind valabil drept un obiectiv adevăr în situația dată: acela de a descuraja populația să nu desconsidere măsurile de distanțare socială.

  Din perspectiva identificării adevărului juridic avem:
  – gafa majoră de tehnică legislativă a Guvernului, cum a apreciat Curtea;
  – aplicarea unor sancțiuni extraordinar de împovărătoare și disproporționale cu gradul de pericol social al potențialelor contravenții în situația de față;
  – alte câteva potențiale încălcări în practică raportate la procedura de aplicare a contravențiilor – așa cum este reglementată de OG 2/2001.

  Nu sunt fan al d-nei Weber, nu am legătură cu vreun partid politic, însă faptul că în martie aprecia ca fiind oportună decretarea stării de urgență nu are vreo legătură cu faptul că ulterior a considerat modul în care a fost interpretat în practică OG 1/1999. Dezbaterea politică e de multe ori total opusă celei privind aspectele juridice sau oportunitatea de a apela la anumite instrumente din sfera dreptului.

 4. Rusu Aurel spune:

  Am cunoscut o in 90.Era prinsa in actiunile pentru a apara dr.omului,dar pana la urma m am convins ca era pe o linie cu Iliescu,mai bine zis cu telefonul rosu.

 5. George.s spune:

  Poate ai avea dreptate Marian M., dar cand la noi legile devin din ce in ce mai blande, mergand pana la eliberarea detinutilor periculosi doar pentru a culege voturi, actiunea madamei pusa ca avocat al poporului e doar o figura urata de stil. Aplaudata doar de aceiasi care n-ar vrea „suprematia legii”, cum argumentezi tu.

 6. Marius spune:

  Renate a mers cit a putut ea de bine si la PE si apoi acasa. Isi face datoria loial si cu raspunderea unei misiuni grele, in timpuri si mai grele, de cedare aproape completa de suveranitate. Cu leaderi locali confuzi si care preiua comenzi de la extern. Ce a facut pina acum Renate, e si corect si in linie cu un interes legitim al cetateanului, in relatie cu o masura in esenta in regula si necesara dar exagerata ca si aplicare. In rest, stim ce e si 22 si cincea si mai ales citi mai citesc si aproba ca reale, idei fixe, vechi si finantate tot de la extern.

 7. Cetățean responsabil spune:

  Dragă Melania, iar ai dat cu oiștea în gard. Tu care te pricepi la toate. Nu ți-e frică de coronavirus, ci de moarte. Încă nu s-a găsit leacul pentru a scăpa de moarte. Oricât te-ai ascunde până la urmă te găsește moartea. Avocatul Poporului, Renate Weber, atunci când Președintele și Guvernul lui, încercau să restrângă drepturile cetățenilor, a cerut să fie dat decret de stare de urgență, neimaginând-și că prin decret, președintele va deveni LEGIUITOR. Acuma, această eroare a președintelui nu trebuia corectată? Așa că nu mai huli ca să dai în PSD. Te înțeleg că ți-e frică, dar pune masca pe mufă și vezi-ți de treabă. Poți purta mănuși, că așa cum nu ajută așa nu strică. Însă să te speli pe față și mâini cu apă (dacă se poate neîncepută) și săpun cât mai des cu putință. Și stai, într-un loc retras, la soare, că ultravioletele omoară virușii (cu sau fără coroană), iar în organismul uman sintetizează vitamina D, cu important rol în creșterea imunității organismului. Apucă-te de scris beletristică, poate ai mai mult succes. SUCCES!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.