Regimul Dragnea şi vocaţia autocratică


Regimul Dragnea pare să evolueze, cu fiecare zi şi cu fiecare gest, în direcţia autocraţiei. Pentru regimul Dragnea, critica este o crimă de lez-naţiune, în vreme ce manifestaţiile publice sunt preludii ale loviturilor de stat.

 

Circulaţia ideilor are un aer suspect în această Românie pesedistă pentru care unica modalitate de a imagina patriotismul este slugărnicia.

Iniţiativele evocate de exponenţii regimului Dragnea, de la limitarea libertăţii de întrunire până la cenzurarea reţelelor sociale sau atribuirea de competenţe extinse Jandarmeriei, sunt tot atâtea semne ale acestei derive dictatoriale. Partidul-stat al domnului Dragnea este confruntat cu societatea ce refuză obedienţa. Reacţia naturală este apelul la interdicţie, la represiune, la cenzură, la intimidare.

Calea pe care merge regimul Dragnea este una familiară. Dincolo de formulele pe care le putem folosi, se află realitatea ordinii poliţieneşti şi totalitare din Rusia sau Turcia. Partidul-stat din România alege să edifice, prin mutilarea statului de drept şi prin amputarea libertăţilor constituţionale, un model similar, definită prin închidere deliberată şi comtrol statal.

România evocată de toate aceste proiecte ar fi o ţară a unanimităţii feseniste, îndrumată patern de un conducător validat de CEX, cu majorităţi entuziaste. În această Românie, cei care cârtesc ar fi amuţiţi, iar cei care protestează ar fi anchetaţi. În această Românie, bunul-plac al represiunii ar fi unica regulă de conduită a statului ce se confundă cu PSD. În această Românie, libertatea de exprimare ar fi o prerogativă de vitrină, un ornament ridicol.

Este această Românie a regimului Dragnea posibilă? În condiţiile letargiei politice, acest proiect dictatorial va fi viitorul nostru. Alegerile pe care le facem angajează calitatea noastră de cetăţeni ai unei patrii. Laşitatea sau onestitatea: iată termenii opţiunii care ni se înfăţişează, fiecăruia dintre noi. Libertatea pe care o cunoaştem este atacată. Tăcerea şi complicitatea sunt aliaţii regimului Dragnea. România autocratică este, astăzi, mai ameninţătoare ca oricând.

 

Articol apărut şi în MarginaliaEtc.

Print Friendly, PDF & Email

Articole din aceeaşi categorie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.