PSD: „Ludovic Orban amenință cu violențe susținătorii PSD – ALDE”


 

MINCIUNĂ

Declarația lui Ludovic Orban, după ce Primăria Focșani a autorizat o contramanifestație a PSD, concomitent cu mitingul PNL, a fost: „Atrag atenţia primarului din municipiul Focşani (un fief al PSD – n.a.) şi PSD-ului în general, (…) că riscă să provoace conflicte, dispute, care pot să dea naştere la confruntări de stradă.”

 

CONTEXT

Înainte cu două zile de organizarea de către PNL a unui eveniment de prezentare a candidaților liberali la europarlamentare și a unui marș, autorizate pentru 5 mai la Focșani – de ani de zile un fief PSD, al „baronului” Marian Oprișan – PSD minte răstălmăcind o declarație politică a liderului liberal Ludovic Orban.

Ludovic Orban amenință cu violențe susținătorii PSD- ALDE” este titlul unui articol de vineri, 3 mai, publicat pe site-ul de campanie electorală al PSD, online.psd.ro (link aici), care indică drept sursă jurnalul.ro (link aici).

Pentru liberali, libertatea de expresie nu mai reprezintă un drept universal al oamenilor și nici un drept al românilor prevăzut de Constituție. Există doar interesele lor electorale. Liberalii par a merge după principiul extremist «cine nu e cu mine e împotriva mea» și exprimă acest lucru pe față”, își încep social-democrații articolul.

Apoi, în paragraful următor, atacul PSD este extins – probabil, pentru a da greutate „amenințărilor” făcute de Ludovic Orban – și la președintele Klaus Iohannis: „Încurajat de Iohannis, omul căruia românii i-au dat cea mai mare demnitate în stat la care a renunțat doar pentru a intra în campanie electorală, deși legea îi interzice acest lucru, Ludovic Orban declară că ar putea exista confruntări de stradă care să se termine cu «bătălia de la Focşani» în contextul în care autorităţile locale din municipiul reşedinţă al judeţului Vrancea au aprobat organizarea pentru duminică, în acelaşi timp, a unui marş al PSD-ALDE-UDMR şi a unui eveniment de prezentare a candidaţilor liberali.” Și continuă: „Dacă Iohannis a împărțit românii în două tabere, Orban merge mai departe și aproape că îi amenință cu violențe pe cei care au ales să susțină PSD.

 

VERIFICARE

Am verificat ce scrie sursa indicată de online.psd.ro, adică jurnalul.ro. În articolul respectiv, în care se menționează că a fost preluat de pe Agerpres, nu apare niciunde declarația atribuită de PSD lui Ludovic Orban, aceea de „amenințare cu violențe a electoratului PSD-ALDE”.

Nici în articolul inițial, publicat de Agerpres (link aici), nu se face referire la vreo amenințare proferată de liderul liberal. Din contră, se menționează că acesta „a arătat că PNL va organiza marşul planificat şi că liberalii vor respinge orice provocare şi a cerut PSD să renunţe la miting”.

Minciuna la care recurge PSD a fost lansată pe fondul unei declarații pe care liderul PNL, Ludovic Orban, o făcuse vineri, 3 mai, la Pitești, când a atras atenția că ar putea exista confruntări de stradă în 5 mai, la Focșani, în condițiile în care, după autorizarea unui eveniment de prezentare a candidaţilor liberali și a unui marș, Primăria locală a aprobat organizarea concomitentă de marșuri ale Puterii. „În data de 5 mai PNL a prevăzut organizarea unei acţiuni similare tot într-un fief al PSD, şi anume organizarea unei întâlniri publice de prezentare a candidaţilor şi programului PNL urmată de un marş prin Focşani pentru a transmite către cetăţenii din Focşani şi judeţul Vrancea mesajul PNL. Ce a făcut PSD? Deşi noi am depus solicitarea pentru miting şi marş în 23 aprilie, la data respectivă nu exista aprobată şi nu exista depusă nicio cerere referitor la vreo altă activitate politică, Primăria a aprobat în acelaşi interval orar în care se desfăşoară mitingul şi marşul PNL o acţiune similară, miting şi marş pentru PSD, ALDE şi UNPR. Atrag atenţia primarului din municipiul Focşani şi PSD-ului în general, că este împotriva democraţiei, împotriva oricărei logici şi bun simţ – mai ales în situaţia actuală în care lumea este profund revoltată de catastrofa provocată de guvernare în toate domeniile de activitate ale societăţii – că suntem în campanie electorală, că riscă să provoace bătălia de la Focşani, că riscă să provoace conflicte, dispute, care pot să dea naştere la confruntări de stradă”, a declarat Ludovic Orban, citat de Agerpres.

Cât despre „amenințarea” invocată de PSD, aceasta se dovedește a fi de fapt o temere și o invitație la luarea unor decizii pentru evitarea unor posibile evenimente violente: „Membrii, simpatizanţii şi participanţii PNL, care sunt oameni educaţi şi civilizaţi, vor respinge orice provocare făcută de PSD. Solicitarea către PSD: renunţaţi la acest miting, renunţaţi la această contramanifestaţie provocatoare, renunţaţi la această acţiuni care riscă să degenereze în conflicte între oameni care nu trebuie să ajungă să se lupte între ei pentru că au opţiuni politice diferite.”

 

CONCLUZIE

MINCIUNĂ. Deci, informația publicată de site-ul de campanie electorală al PSD potrivit căreia „Ludovic Orban amenință cu violențe susținătorii PSD- ALDE” este, indubitabil, falsă, neavând susținere în declarația publică făcută de acesta. În plus, ideea amenințării la adresa electoratului PSD-ALDE este menționată chiar în titlu, deci în partea cea mai de impact public dintr-un articol, ceea ce face ca nuanțarea ideii de amenințare la care PSD recurge spre finalul articolul („Orban merge mai departe și aproape că îi amenință cu violențe pe cei care au ales să susțină PSD”) să nu schimbe datele problemei: în mentalul cititorului acelui articol, al electoratului PSD rămâne ideea că este amenințat cu violențe. Strategia aceasta de manipulare mediatică la care recurge PSD nu este doar imorală, este și iresponsabilă, instigând practic și riscând să genereze violențe din partea electoratului propriu, ca ripostă la „amenințările” care, chipurile, îl vizează.

 

Articol publicat pe Detectoruldeminciuni.presshub.ro.

 


Articole din aceeaşi categorie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.