Premiul „George Enescu” al Academiei Române, decernat unui compozitor din Timişoara

Gabriel Almaşi, premiat la Gala UVT. Foto: UVT

Gabriel Almaşi, conferenţiar la de la Facultatea de Muzică și Teatru a Universității de Vest din Timișoara,  afost distins de Academia Română cu premiul “George Enescu”.

 

Distincția i-a fost acordată compozitorului Gabriel Almași pentru lucrarea sa Themes /Anthemes. Acest opus, premiat și de Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România în anul 2021, este dedicat Filarmonicii Banatul şi Timișoarei, iar prima audiție a avut loc în 28 februarie 2020, la Filarmonică.

Mă onorează și mă responsabilizează în același timp, cu atât mai mult cu cât acest premiu poate fi  acordat doar o singură dată în viață. Doresc să mulțumesc Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor pentru nominalizare, tuturor celor care m-au susținut și mă susțin, familiei mele (soției, părinților și fetiței mele) care mă acceptă așa cum sunt, mulțumesc  tuturor celor care prin ceea ce fac mă inspiră și mă țin mereu motivat, mulțumesc regretatului Maestru Remus Georgescu, fără de care drumul meu ar fi fost cu totul altul și, nu în ultimul rând, mulțumesc lui Johny Bota fără de care, probabil, nu aș fi început acest drum. Mulțumesc  Corinei Ciuplea pentru editarea partiturii”, transmite Gabriel Almaşi.

Oficialii Universităţii de Vest din Timişoara declară că acest premiu acordat lui Gabriel-Vicenţiu Almaşi de către Academia Română, în secțiunea Arte, Arhitectură și Audiovizual, este o onorantă confirmare a valorii școlii muzicale timișorene.

Ceremonia de decernare a Premiilor Academiei Române va avea loc în 7 decembrie, în Aula Academiei Române. Premiile Academiei Române reprezintă “cea mai prestigioasă recunoaștere românească acordată unui creator sau om de știință, din ţară sau din străinătate, pentru meritul de a fi contribuit, prin activitatea şi opera sa, la dezvoltarea culturii şi ştiinţei româneşti”.

La sfârşitul lunii trecute, în cadrul Galei Universităţii de Vest din Timişoara Gabriel Almaşi a primit Premiul „Nicolae Boboc”, pentru Arte și Sport.

Print Friendly, PDF & Email

Alte articole ...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.