Premieră în spațiul universitar digitalizat din România, la Universitatea de Vest din Timișoara (P)

Universitatea de Vest din Timișoara anunţă că se alătură unei inițiative a Comisiei Europene, European Student Card, conectând propria infrastructură, într-un mod inovativ, la rețeaua europeană.

 

Reprezentanţii Universităţii de Vest din Timișoara spun că nu este prima și, cu siguranță, nici ultima dată când se alătură unei inițiative valoroase a Comisiei Europene, menită să faciliteze procese academice, inclusiv mobilitatea de studii, administrată într-un mod mai eficient, digital, utilizând tehnologii moderne: European Student Card.

Aceştia spun că nu s-a făcut însă o simplă conectare de date, ci a fost creat un întreg flux automatizat, 100% digital, în premieră pentru România: „Dincolo de conectarea în resursa europeană care gestionează European Student Card, am creat, de asemenea, și o aplicație automatizată care generează, în același context, legitimația de student.”

European Student Card va permite fiecărui student să se identifice și să se înregistreze electronic, cu ușurință și în siguranță, la instituțiile de învățământ superior din Europa, eliminând necesitatea finalizării procedurilor și a lucrărilor pe hârtie.

„Instrumentul creat ne va permite să dezvoltăm într-un mod integrat, legitimații, carnete de note și alte elemente solicitate de legislația națională și europeană, evitând statul la cozi, tipăritul a zeci de mii de elemente și încărcarea administrativă de rigoare, la câteva click-uri distanță”, spun oficialii UVT.

Alte servicii ce urmează a fi adresate vor fi legate de recunoașterea statutului și identității studenților în diverse contexte, acces la spații controlate (de exemplu, la bibliotecă), servicii de plată, organizarea mobilităților educaționale (de pildă, Erasmus), precum și facilități legate de transportul în comun, parteneriate pentru studenți, acces la spectacole etc.

Procedurile administrative online simple și sigure, respectiv punerea informațiilor la îndemâna studenților sunt esențiale pentru a spori mobilitatea studenților în întreaga Europă, mai spun reptrezentanţii UVT. De asemenea, instrumentul digital este esențial pentru promovarea participării studenților la activități educaționale și culturale, în conformitate cu viziunea de a crea un spațiu european al educației până în 2025.

UVT este acum o universitate digitalizată, care s-a transformat semnificativ în 2020 și 2021. Pandemia ne-a obligat să accelerăm procesele de digitalizare pe care le aveam planificate. Rezultatele sunt spectaculoase, iar între acestea se află și implementarea noului instrument digital de identificare a calității de student european, o reușită majoră aliniată proceselor de digitalizare, inovare și transormare a UVT. Reacțiile studenților sunt pe măsura așteptărilor, platforma online înregistrând peste trei mii de legitimații digitale în prima zi de lansare”, declară rectorul UVT, prof. univ. dr. Marilen Gabriel Pirtea.

Ca universitate, tarnsmit oficialii instituţiei, „ne înțelegem rolul nu doar ca utilizatori de tehnologie, ci și drept creatori de tehnologie, venind în mod constant cu inovații și abordări inovative în zona educațională, de cercetare, dar și în zona de procese administrative complexe. Gestiunea eficientă a datelor complexe, siguranța și accesibilitatea datelor este o preocupare activă pe care o resimțim tot mai necesară în activitatea de zi cu zi”. Aceştia anunţă că vor continua să dezvolte instrumente inovative care facilitează o experiență educațională, dar și administrativă de înaltă performanță, utilizând tehnologii moderne, ori dezvoltându-le în comunitatea UVT.

Mai multe informații despre European Student Card Initative pot fi obținute accesând acest link.

 

 

Print Friendly, PDF & Email
PublicitateArticole din aceeaşi categorie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.