Patologia informațională. Surse
În contextul Covid-19, comunicarea publică și expunerea individuală la informații false au devenit precumpănitoare în raport cu rutina curentă. Ambele marcate de incertitudine, eterogenitate, scăpate de sub control.
Funcția vitală a informării publice, menită să ofere o perspectivă de ansamblu, dinamică și diversificată în lumea în care trăim, a fost abandonată. La nivel global, incluzând țări de top (SUA, Europa de Est [statele membre ale Uniunii Europene], China) și conturând, pe termen mediu, un “monopartidism” niciodată atins, chiar în cele mai ambițioase și agresive regimuri totalitare.
Principala resursă a crizei informaționale derivă tocmai din acceptare pe o tematică incompletă, din acest exces de ofertă, impact și incertă și, desigur, incomodă. Alarmism, senzațional, implacabil. Desigur, tulburător și dificil de contrazis. Lumea „reală” rămâne „palidă”, în umbră, aparent dispărută…
Creșterea exponențială a tehnologiei cu o diversificare scăpată de sub control a formelor de operare, extinderea tematicii, precum și a capacității extinse de depozitare se constituie ca un „Runaway Train” pornit către niciunde.
Nu lipsesc, desigur, nici abordările frauduloase, masiv profitabile, care nu ocolesc magaziile cu date personale. Tema GDPR a urcat nu întâmplător în topul agendei publice, competiția și adesea confruntarea dobândind o prezență de top pe lista VSI. Aparent mărunte, datele personale pot constitui materia primă pentru stări de neliniște, nesiguranță și nesupunere. Riscul pentru evoluții haotice, prin fragmentarea pieței informaționale, dificultatea controlului public și utilizări perfide, a devent un proces fără oprire.
Prin contrast, elitismul informațional, practicat de entități „superioare”, izolate în formule selecte care produc și consumă informații menite să le „glorifice”, să le separe, dincolo de nevoi și aspirații comunitare. Acaparând, adesea fără acoperire valorică, nivele de autoritate, influență, dominație. Ca lideri de opinie, ca autori de mesaje-cheie în dezbaterea curentă, mizând pe „popularitate” se instalează pentru intervale semnificative, ca surse legitime de autoritate în validarea și distribuirea informațiilor, în instalarea2temelor-cheie” ale intervalului.
Și de ce nu, uneori în virusarea informațiilor?
Articol publicat şi în Insectar politic.
Urmăriți Puterea a Cincea și pe Google News