Păcatele presei apud Papa Francisc

Suveranul pontif s-a arătat îngrijorat de derapajele mass-media, de lipsa unui echilibru necesar pentru îndeplinirea misiunii sale „extrem de importante” în societatea democratică.

 

Mesajul papal de la sfârșitul acestui an și-a fixat ca subiect ravagiile pe care știrile false și dezinformarea le produc în societate. Anunțul a fost transmis în 16 decembrie de presa Vaticanului după ce Papa Francisc s-a exprimat la o întâlnire cu jurnaliștii italieni, membri ai Uniunii Presei Periodice Italiene(USPI) și ai Federației Revistelor Catolice Italiene (FISC). Suveranul pontif s-a arătat îngrijorat de derapajele mass-media, de lipsa unui echilibru necesar pentru îndeplinirea misiunii sale „extrem de importante” în societatea democratică. Fiindcă în prezent, observa Papa Francisc, presa se lasă dominată de emoții, de senzaționalism, producând știri care uimesc și ațâță, într-o cursă de mare viteză care eludează reflecția, informația exactă, corectă, verificată, stimulatoare pentru dezvoltarea „spiritului critic sănătos”. „Oamenii au nevoie să priceapă pentru a ajunge la concluzii juste. E important ca opiniile și informațiile să fie oferite cu paciență și metodic, astfel încât opinia publică să fie în stare să înțeleagă și să discearnă, iar nu să fie buimacă și dezorientată”, a explicat suveranul pontif.

Papa Francisc are propriile experiențe cu presa grăbită și avidă de senzațional. În februarie, cuvintele sale au fost răstălmăcite grav de mass-media din toată lumea. The Guardian, Reuters, CNN au titrat pe prima pagină și au deschis emisiunile cu afirmația uluitoare atribuită Papei că „e mai bine să fii ateu decât catolic ipocrit”. Ce spusese, de fapt, Suveranul pontif? Exact inversul: că oamenii care duc o viață duplicitară își acoperă faptele cu acest argument: „Și atât de mulți creștini sunt astfel, și asemenea oameni îi scandalizează pe alții. De câte ori nu auzim – toți, printre vecini sau pe aiurea – «dar decât să fii un astfel de catolic, mai bine să fii un ateu». Acesta este scandalul. Distrugi. Ai o influență foarte proastă. Și asta se întâmplă zilnic, este de ajuns să te uiți la știri la TV sau să citești ziarele. În ziare sunt atât de multe scandaluri și se face atât de multă publicitate scandalurilor. Și din scandaluri vine distrugerea.”

Nu s-a vorbit până acum apăsat despre „păcatul comunicării”, iar fake news nu a mai fost tema principală a vreunui mesaj papal. Fenomenul e serios, iar jurnaliștii sunt îndemnați să se gândească la asta. Jurnaliștii sunt implicați, cu sau fără voia lor, în ceea ce doctrina strategică rusă a definit ca „război informațional”. Lipsa de acuratețe, setea de click-uri și de audiență, accelerate de rețelele sociale, distrug credibilitatea presei. În aceste zile, Sputnik, ediția sârbească, a pus în circulație o știre contrafăcută de interes larg pentru public despre un presupus „genocid gastronomic”: că Parlamentul European și Comisia Europeană pun la cale interzicerea kebabului și a gyrosului în Uniunea Europeană. Dincolo de mesajul direcționat către sârbi pentru a insufla antieuropenism în perioada preaderării, falsa informație s-a învârtit în cerc în presa de pe continent, stârnind indignare mai ales în țările cu tradiții balcanice, fiind interpretată ca un atac mascat împotriva musulmanilor. În fapt, Comisia pentru Sănătate a Parlamentului European discutase despre riscul fosfaților utilizați ca aditivi în alimente. Nimic mai mult. Însă, se știe, dezmințirile nu au aceeași forță, iar pe asta se bazează dezinformarea.

O imagine recentă devenită virală a produs un alt caz de amplă manipulare: un urs muribund, lihnit de foame din cauza încălzirii globale, își trăiește ulimele clipe. Clipul video transmis de activistul ecologic Paul Nicklen a rupt inimile, a creat o adevărată isterie și a făcut credibilă cauza, adică topirea calotei glaciare din cauza emisiilor de gaze. Statisticile și cercetarea științifică contrazic fenomenul dispariției urșilor polari, așa cum arată și Constantin Crânganu într-un articol publicat pe Contributors.ro. Există studii serioase făcute de canadieni care nu neagă poluarea, dar demonstrează că urșii polari sunt „supraviețuitori remarcabili ai schimbărilor climatice”, cum arăta prof. Susan J. Crockford de la Universitatea din Toronto.

Presa „păcătuiește” zilnic, mustrările Suveranului pontif fiind nu doar justificate, ci și un semnal de alarmă puternic. „Nu ar trebui să cădeți în păcatele comunicării”: dezinformare, părtinire, calomnie, știri vechi servite ca știri noi, defăimare. Acestea se răsfrâng asupra tuturor, fiindcă „sunt păcate foarte grave care rănesc sufletul jurnaliștilor și produc daune oamenilor”, le-a transmis Papa Francisc jurnaliștilor de pe mapamond.

 

Articol apărut şi în Revista „22”.

 


Google News icon  Urmăriți Puterea a Cincea și pe Google News


Print Friendly, PDF & Email

Alte articole ...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.