Operațiunea de dezinformare „Infektion 2.0” și agenții săi în contextul invaziei ruse din Ucraina (I)
Pe 31 martie, portalul de știri vestidinrusia.ro afiliat rețelei de propagandă pro-Kremlin a preluat un comunicat al Ministerului rus al Apărării despre descoperirea, chipurile, unei „rețele de laboratoare” americane care desfășoară „activitate militar-biologică secretă” în Ucraina, gestionate de companii care ar fi avut legătură cu Hunter Biden, fiul președintelui american. Totuși, subiectul principal al dezinformării a fost altul, și anume: „Ucraina a încercat să utilizeze drone pentru a răspândi viruși letali” – una din subtemele temei-fanion de propagandă a Kremlinului în contextul invaziei militare împotriva statului vecin.
Mesaje cu origine în propaganda KGB din timpul Războiului Rece
Articolul a fost distribuit în aceeași zi și de pagina oficială de Facebook a Ambasadei Rusiei în România, într-un context special creat de fostul președinte american, Donald Trump. Într-un interviu difuzat marți, 29 martie, de programul „Just the News” din cadrul „Real America’s Voice”, Trump i-a cerut președintelui rus Vladimir Putin, în plin război din Ucraina, să dea publicității mai multe informații compromițătoare pe care le-ar putea avea despre fiul șefului statului american Joe Biden, Hunter.
Această linie de propagandă nu este o noutate. Sursele media de dezinformare, controlate de Kremlin, au distribuit-o în repetate rânduri începând cu anul 2015, exploatând sistematic tema laboratoarelor militare secrete sponsorizate de Occident (în special Pentagon) „în vecinătatea Rusiei”. Astfel, narativul a fost lansat în paralel cu o altă temă-fanion a lui Putin despre „Ucraina nazistă”.
Se pare că Rusia nu a făcut altceva decât să reactualizeze și să intensifice tot arsenalul de teme de propagandă pentru a implanta suficientă confuzie și îndoială pentru ca unii să înceapă să reinterpreteze sensul invaziei militare declanșate pe 24 februarie de Federația Rusă.
Originea acestor mesaje este propaganda sovietică modelată de KGB în contextul Războiului Rece. Designerii dezinformării de la Kremlin nu trebuie să inoveze, ci doar să adapteze vechile tactici și narațiuni de intoxicare informațională. Metodologia este aceeași.
„SIDA, boala misterioasă mortală care a făcut ravagii în SUA, se crede că este rezultatul experimentelor Pentagonului de a dezvolta arme biologice noi și periculoase” sau „Centrul de Cercetare a Malariei din Pakistan este un laborator al CIA pentru a folosi țânțarii pe post de arme biologice”. Vă sună cunoscut?
Ambele au fost cele mai de succes campanii de dezinformare lansate de Serviciul „A” al KGB (responsabil de dezinformare și „măsuri active”) analizate pe larg de profesorul american Thomas Rid, de la Universitatea John Hopkins, în cartea sa Active Measures: The Secret History of Disinformation and Political Warfare. Operațiunea Tarakanî (în traducere: gândacii de bucătărie) și Operațiunea Infektion, lansate încă la începutul anilor 1980 de KGB, reprezintă acum studii de caz în ceea ce privește designul campaniilor de manipulare și dezinformare a opiniei publice occidentale.
Chiar dacă declasificarea unor documente ale serviciilor secrete bulgare și germane a demonstrat că ambele narative n-au fost altceva decât niște minciuni mascate de un mix de date veridice scoase din context, propagandiștii de azi de la Kremlin le-au preluat din punctul de unde le lăsaseră sovieticii.
Mitraliera dezinformării la turații maxime
Imediat după atacul militar împotriva Ucrainei, Rusia a (re)lansat toate falsele narative folosite până acum împotriva statului vecin. Tema de dezinformare referitor la prezența unor așa-numite „laboratoare biologice” în Ucraina, precum și conexiunea guvernului SUA cu acestea, a fost una recurentă pe parcursul ultimilor șapte ani.
Fact-checkerii de la Stopfake și EUvsDisinfo le-au contabilizat și demontat în ordine cronologică din 2015 și până în prezent:
- 2015 – „Uciderea în masă a rușilor este planificată în laboratoarele secrete din apropierea regiunii Harkov”.
- 2016 – „În Ucraina se răspândește un virus necunoscut. Acesta a fost dezvoltat într-un laborator de lângă Harkov”.
- 2016 – „Dovezile sugerează că forțele armate ucrainene folosesc arme biologice în Mariupol”.
- 2017 – „Statele Unite transformă Ucraina într-o bombă biologică”.
- 2017 – „Epidemia de rujeolă din Ucraina a fost cauzată de laboratoarele americane care produc arme biologice”.
- 2017 – „Ucraina este un poligon de testare a armelor biologice pentru SUA”.
- 2018 – „SUA construiesc laboratoare biologice secrete în Uzbekistan, Ucraina, Azerbaidjan, Armenia și Georgia, cât mai aproape de granițele Rusiei”.
- 2018 – „Kievul a trimis arme biologice în Donbass”.
- 2019 – „Ucraina testează viruși și arme chimice pe proprii cetățeni”.
- 2020 – „SUA au impus Ucrainei un acord pentru înființarea unor laboratoare biologice militare pe teritoriul său”.
- 2020 – „Americanii nu doresc să facă cercetări și să păstreze laboratoare biologice pe teritoriul lor. Prin urmare au ales țări-colonii, precum este Ucraina”.
- 2020 – „Centrul de Știință și Tehnologie din Ucraina a creat un laborator biologic american în Republica Moldova”.
- 2020 – „SUA au recunoscut existența laboratoarelor biologice din Ucraina, apoi au șters mărturisirea”.
- 2020 – „Cel mai probabil că laboratoarele biologice din Ucraina au provocat epidemia de holeră. Din cauza vidului legislativ ucrainean, aceste laboratoare pot face experimente pe oameni”.
- 2020 – „Covid-19 a fost fabricat în unul din cele 15 laboratoarele biologice americane din Ucraina”.
- 2020 – „SUA se pregătesc pentru un război bacteriologic cu Rusia. În laboratoarele biologice americane din Ucraine și Georgia se colectează material genetic al etnicilor ruși”.
- 2020 – „[Rusia] a fost înconjurată de laboratoare construite în toate țările CSI. Americanii încearcă să creeze împotriva noastră [a Rusiei] o centură de arme biologice”.
- 2022 – „Pe teritoriul Ucrainei există 30 de laboratoare de dezvoltare a armelor biologice”.
- 2022 – „În laboratoarele biologice din Ucraina se făceau experimente pe lilieci infectați cu coronavirus”.
- 2022 – „Ucraina încearcă să ascundă urmele unor experimente cu agenți patogeni ai ciumei”.
- 2022 – „SUA dezvoltă o tulpină de gripă H5N1 ‘cu o rată a mortalității de 50%’ și boala Newcastle în laboratoarele din Kiev, Harkov și Odesa pe care vrea să le răspândească în Rusia cu ajutorul liliecilor și păsărilor migratoare”.
- 2022 – „Operațiunea specială militară a Rusiei pe teritoriul ucrainean i-a forțat pe virusologii americani să ascundă urgent urmele experimentelor din laboratoarele biologice”.
Fără a prezenta nicio dovadă în acest sens, Rusia a folosit falsul narativ despre cele 30 de laboratoarele americane din Ucraina (incluse în programul american „Biological Threat Reduction”) nu numai pentru a justifica invadarea Ucrainei, dar și a distrage atenția de la faptul că ea însăși ar putea să folosească arme chimice sau biologice împotriva civililor ucraineni.
Pe 1 martie, purtătorul de cuvânt al ministerului Apărării al Federației Ruse, generalul-maior Igor Konașenkov, a anunțat (citind de pe prompter) că ministerul va prezenta chiar și o analiză a „documentelor” privind un program de creare a armelor biologice în Ucraina. Evident că o astfel de analiză nu a mai apărut în spațiul public.
Potrivit aceluiași Konașenkov, în urma invaziei militare (denumită eufemistic de către propaganda rusă drept „operațiune militară specială”) „au fost descoperite faptele regimului de la Kiev de ascundere de urgență a urmelor programului biologic militar în curs de implementare din Ucraina, finanțat de Departamentul Apărării al SUA”.
Potrivit TASS, pe 24 februarie personalul laboratoarelor biologice din Ucraina ar fi primit ordinul de a distruge agenți patogeni extrem de periculoși, inclusiv agenți responsabili pentru ciumă, antrax, tularemie, holeră și alte boli mortale. TASS a publicat scanări digitale ale mai multor documente despre care ministerul rus al Apărării a susținut că ar fi dovezi clare ale programului de arme biologice din Ucraina, chiar dacă nu a detaliat proveniența acestora.
Urmând întocmai recomandările din Ghidul de tactici de manipulare ale vechiului KGB, Kremlinul a folosit și de această dată documente falsificate, inclusiv semnături false – o continuitate a „măsurilor active” anterioare din cadrul campaniei „Infektion 2.0”.
Pe 10 martie, Kremlinul și-a intensificat avalanșa de acuzații la adresa Guvernului de la Kiev. De data aceasta, falsul este mult mai grosier și lipsit de orice temei – dezvoltarea de arme biologice pentru a fi răspândite în Rusia prin lilieci și păsări migratoare.
„Ministerul rus al Apărării raportează că au devenit cunoscute detaliile proiectului UP-4, care a fost implementat cu participarea laboratoarelor din Kiev, Harkov și Odesa. Scopul său a fost să studieze posibilitatea răspândirii unor infecții deosebit de periculoase prin intermediul păsărilor migratoare, inclusiv a gripei H5N1 foarte patogenă, a cărei letalitate pentru oameni ajunge la 50%, precum și a bolii Newcastle”, scrie pe canalul de Telegram agenția rusă RIA Novosti.
În comunicat se mai vorbește și de posibilitatea ca virusurile să fie răspândite inclusiv de lilieci, purici și căpușe. În sprijinul falsului narativ, ministerul a venit cu hărți și texte, inclusiv stema SUA și fotografii cu păsări, susținând că ar fi fost prinse păsări infectate și eliberate din așa-numita „Rezervație Herson” din regiunile Ivanovo și Voronej. Și de data aceasta nu au fost prezentată nicio dovadă concludentă pentru a sprijini aceste afirmații.
„Potrivit documentelor, în Ucraina, în 2022, partea americană a planificat să efectueze cercetări asupra agenților patogeni de păsări, lilieci și reptile, apoi să treacă la verificarea posibilității ca aceștia să transmită pesta porcină africană și antraxul”, a mai dezvoltat narativul generalul Konașenkov.
Ca reacție la acest comunicat, mai mulți microbiologi și virusologi de renume din Marea Britanie, Australia și Statele Unite au declarat că astfel de alegații ale oficialilor ruși țin de domeniul SF.
Dar ideea că în Ucraina chipurile se fabricau arme biologice împotriva slavilor și că în acele laboratoare se studia ADN-ul rușilor, amintește mai mult de scenariul celui mai nou film din seria James Bond No Time to Die, decât de realitate. Doar acolo răufăcătorul se afla în posesia unei tehnologii periculoase care-i permitea să elimine popoare întregi pe baza armei biologice. Declarația despre armele create de „laboratoarele din Ucraina” pe criterii etnice aparține ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov:
„[…] Aceste atacuri sunt adresate și rușilor. […] Vorbesc acum de arme din laboratoarele secrete, pot fi folosite armele biologice, de asemenea, de către Ucraina. […] Aceste experimente [din laboratoarele secrete – n.a.] n-au fost sub nicio formă experimente pașnice, ci experimente îndreptate spre crearea de arme biologice, în afară de asta, ca să zic așa, folosite pe criterii etnice. În asta, practic, nu mai încape nicio îndoială”.
Acuzația devine și mai absurdă în momentul în care este rostită de aceiași oficiali ruși care mai ieri susțineau public propaganda lui Putin că ucrainenii și rușii ar fi același popor.
Propaganda rusă despre laboratoare a fost preluată din mers și de China, care a acuzat armata americană că operează facilități biologice secrete „periculoase” în Ucraina. „Laboratoarele biologice ale SUA din Ucraina au atras într-adevăr multă atenție recent”, declara purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Zhao Lijian, pe 8 martie, ca răspuns la o întrebare a unui reporter local, adăugând că „toți agenții patogeni periculoși din Ucraina trebuie depozitați în aceste laboratoare și că toate activitățile de cercetare sunt conduse de SUA”. De fapt, aceste comentarii ale oficialilor chinezi reflectă o tactică de diversiune informațională – falsa proiecție predictivă prin care se flutură preventiv un steag fals, folosită și anul trecut când au fost întrebați despre originile coronavirusului Sars-CoV-2. Răspunsurile lor indicau frecvent Fort Detrick, o unitate militară din statul Maryland și subiect de atac al propagandei sovietice anti-americane din anii 1980 care susținea în mod fals că aici s-ar afla sursa virusului care provoacă SIDA.
În general, organizațiile mass-media controlate de statul chinez se bazează în cea mai mare parte pe sursele rusești atunci când relatează despre războiul din Ucraina, susținând și amplificând astfel, cel puțin tacit, temele de propagandă ale Kremlinului. Nu este pentru prima dată când asistăm la o convergență ruso-chineză în ceea ce privește promovarea mesajelor de dezinformare și manipulare a opiniei publice.
Articolul complet, pe PressHub.
Urmăriți Puterea a Cincea și pe Google News