Operaţiunea Barbarossa

Acum 83 de ani, pe 22 iunie 1941, trupele germane au atacat URSS. Ştirea era ca o mega-bombă, până în ultima clipă, informaţiile de la Richard Sorge şi “Orchestra Roșie” au fost considerate “provocări” britanice.

 

Lavrenti Pavlovici Beria era comisarul poporului (narkom) pentru afacerile interne şi controla la sânge lumea spionajului sovietic. Omul său, Merkulov, îndeplinea perinde ac cadaver ordinele lui Beria. Găsim în excelenta biografie a lui Beria, de Francoise Thom, mesajul din 21 iunie 1941 în care Beria îl încredinţa pe Stalin că nu există niciun risc al unui atac iminent împotriva statului sovietic. În regimurile totalitare şi neototalitare, informaţiile secretizate sunt fabricate şi manipulate pentru a-l flata şi linişti pe dictator.

Probabil că pe 23 februarie 2022, Putin a primit un raport ultraconfidential asigurându-l că ucrainenii vor capitula rapid şi că “operaţiunea militară specială” va triumfa într-o săptămână.

Totalitarismul este un sistem care funcţionează prin disfuncţionalităţi, fracturi logice şi înşelătorii (mistificări). Liderul suprem este infailibil şi omniscient. Informaţiile care i-ar contrazice certitudinile şi l-ar putea indispune sunt ignorate, minimalizate, negate. În volumul II din monumentala sa biografie a lui Stalin, istoricul Stephen Kotkin demonstrează că dictatorul bolşevic era convins că Hitler nu va declanşa atacul înainte de primăvara anului 1942. Aparatele de informaţii se conformau gândirii deziderative a liderului providenţial. Stalin îl aştepta pe Hitler, dar nu pe 22 iunie 1941…

Publicitate

Google News icon  Urmăriți Puterea a Cincea și pe Google News


Print Friendly, PDF & Email

Alte articole ...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.