Numiri la şcoala doctorală a SRI, cu încălcarea legii
Adrian Ivan a fost numit la conducerea Şcolii Doctorale a Academiei Naţionale de Informaţii a SRI în contradicţie cu prevederile Codului Studiilor Universitare de Doctorat, adică ale unei hotărâri de guvern. În plus, ocupă aceeaşi funcţie de două ori, la două universităţi diferite. Ceea de implică un cumul de funcții care nu este legal.
Noul director al Consiliului pentru Studii Universitare de Doctorat (CSUD) al Academiei Naţionale de Informaţii „Mihai Viteazul” a SRI (ANIMV) este, din 7 martie, prof. univ. dr. Adrian Ivan. Funcție ocupată în urma unui concurs la care a fost unic candidat și care este asimilată celei de prorector. Până în 7 martie, fusese, începând cu 17 noiembrie 2016, coordonator al activității CSUD.
Adrian Ivan este, totodată, și „coordonatorul activității” Școlii Doctorale a acestei instituţii – funcţie din care conduce şi Consiliul Şcolii Doctorale (CSD). O titulatură interesantă pe care a găsit-o ANIMV, aceea de „coordonator al activităţii”, care nu este prevăzută în lege. Codul Studiilor Universitare de Doctorat (HG 681/28 iunie 2011) reglementează funcţia de director al Şcolii Doctorale, nu de coordonator. De ce a apelat ANIMV la o altă formulă decât cea prevăzută în lege? E posibil să fi recurs la acest artificiu pentru că Adrian Ivan nu îndeplineşte cerinţele legale pentru ocuparea funcţiei de director de şcoală doctorală.
Codul Studiilor Universitare de Doctorat stipulează, la art. 14.(9) că directorul şcolii doctorale este numit de către CSUD dintre conducătorii de doctorat din cadrul şcolii doctorale. Or, Adrian Ivan nu este conducător de doctorat la ANIMV. Pe site-ul instituției sunt anunţați drept conducători de doctorat profesorii universitari Constantin Romanoschi, Gheorghe Teodoru Ştefan, Cristian Troncotă, Ella-Magdalena Ciupercă, Irena Chiru, Cristian Barna şi Marian Sebe. Deci, se poate spune, CSUD a făcut o numire ilegală.
Componenţa Consiliului pentru Studii Universitare de Doctorat (CSUD):
Prof. univ. dr. Adrian Ivan – Universitatea „Babeş Bolyai"
Prof. univ. dr. Constantin Romanoschi – Academia Naţională de Informaţii
Prof. univ. dr. Teodoru-Gheorghe Ştefan – Academia Naţională de Informaţii
Prof. univ. dr. Radu Carp – Universitatea din București
C.S. I dr. Lucian Năstasă-Kovacs – Universitatea „Babeş Bolyai” Cluj Napoca
Prof. univ. dr. Ion Albulescu – Universitatea „Babeş Bolyai” Cluj Napoca
Prof. univ. dr. Eugen Gurzău, Universitatea „Babeş Bolyai” Cluj-Napoca
Prof. univ. dr. George Poede – Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iaşi
Prof. univ. dr. Victor Valeriu Patriciu – Academia Tehnică Militară
Prof. univ. dr. Iordan Gheorghe Bărbulescu – SNSPA Bucureşti
Prof. univ. dr. Ioan Horga – Universitatea din Oradea
Student doctorand Janina Ileana Ion (Burada)
În plus, Adrian Ivan ocupă aceeaşi funcţie de două ori, la două universităţi diferite. Este şi director/„coordonator al activităţii” al Școlii Doctorale a ANIMV, funcţie asimilată directorului de departament, şi director de departament la Universitatea „Babeş Bolyai”, din Cluj Napoca, unde, din iunie 2012, conduce Departamentul de Studii Internaţionale şi Istorie Contemporană, din cadrul Facultăţii de Istorie şi Filosofie. Funcție pe care, conform conducerii UBB Cluj Napoca, o deține și în momentul de față.
„Dacă eşti şi director de şcoală doctorală, şi director de departament înseamnă că ai aceeaşi funcţie de două ori. Presupunând că eşti director de şcoală doctorală în altă universitate – de exemplu, fiindcă universitatea ta nu are şcoală doctorală –, la aceasta a doua universitate nu poţi fi titular, ci doar afiliat. Iar persoanele afiliate, şi nu titulare într-o universitate, nu pot avea funcţii de conducere (implicit, nici pe cea de director de şcoală doctorală). E imposibil, legal vorbind, să le deţii pe amândouă”, explică un conducător de şcoală doctorală din Timişoara. Care mai spune că în această situaţie vorbim despre un cumul de funcţii, care nu este legal.
Citește și: ANI a SRI invocă legi care nu sunt în vigoare pentru a-şi proteja doctorii suspectaţi de plagiat
Am solicitat ANIMV un punct de vedere privind încadrarea oficială a lui Adrian Ivan la această instituție. Nu am primit niciun răspuns, deși termenul în care ANIMV trebuia să-l fi dat a fost depășit și deși i-am contactat telefonic, săptămâna trecută, reamintindu-le că au întârziat cu acest răspuns.
Articol publicat și în TIMPOLIS.
Urmăriți Puterea a Cincea și pe Google News