Misterul Referendumului: O rugăminte-apel pentru jurnalişti şi nu numai…
O rugăminte pentru jurnalişti şi nu numai. Orice cititor Marginalia care poate ajuta, nu ne ajută doar pe noi, ajuta întreaga societate românească… Poate cineva să facă o anchetă/investigaţie jurnalistică ca să afle şi să ne spună tuturor ce este cu acest Referendum? Să identifice a cui e ideea, să îi întrebe pe promotori ce şi cum, să încerce să ne explice ce doresc ei de fapt şi cum văd lucrurile…
Vedem că oamenii se anunţă deja ferm pentru sau împotriva, se declară gata să meargă la urne, există un entuziasm debordant în anumite cercuri… Şi este ciudat. Ne este foarte greu să ne formăm o părere despre ce e vorba în absenţa oricărei informaţii elementare. Iar în absenţa oricăror precizări s-a creat o situaţie absurdă.
- Citiţi şi: Mizele referendumului pe Justiţie
Este absolut bizar să ne aflăm cu două luni înainte de un referendum naţional dar să nu ştim ce referendam. Şi, totuşi, să ne certăm public deja pe tema referendumului. Ne aflăm în faţa celui mai ciudat demers referendar din istoria acestei ţări…
- Ce problemă şi dilema adresează el, referendumul?
- Cum este prezentă dilema în conştiinţa publică? Sub ce formă, mai precis?
- De ce problemă, în formă prezenta în conştiinţa publică, necesită o decizie colectivă?
- Creează dilema respectivă un clivaj suficient de puternic şi există suficientă ambigutate cu privire la raportul între cele două părţi ale populaţiei pentru a necesita consultare naţională referendara?
- Cât de urgentă este necesitatea consultării populare şi a deciziei?
- Cum ar arăta decizia în termeni practici şi concreţi? Ce se urmăreşte ca obiectiv concret?
- Ce decurge mai precis din decizie în plan constituţional şi/sau legislativ?
- Care ar fi în mod concret instrumentul legal constituţional potentat de decizia referendara?
- Care ar fi calendarul de implementare a deciziei colective, presupunând că ar fi aprobată în plan referendar?
- Cum ar schimba situaţia măsură respectivă, odată implementată şi cum am putea evalua succesul sau eşecul acestei măsuri?
Sunt întrebări legitime. În mod normal, ca să putem avea o dezbatere publică, ar trebui să ştim despre ce vorbim. În absenţa oricărei informaţii logice, coerente, raţionale cu privire la natură, intenţiile şi probabilitatea de impact ale acestui referendum, pur şi simplu ne aflăm într-o situaţie absurdă.
Un referendum nu e o jucărie sau o tehnologie electorală instrumentabilă conjunctural. Este recursul ultim al sistemelor democratice la baza suverană populară. Este, totuşi, bizar să ne aflăm cu două luni înainte de un referendum naţional, să discutăm despre el ca despre ceva iminent, dar să nu ştim ce vrem mai precis să supunem deciziei directe a masei electorale naţionale chemată la urne să decidă.
Marginalia deschide paginile oricui ar putea aduce lămuriri pe liniile de mai sus cu privire la acest demers naţional. Nu e vorba de a fi împotriva sau pentru, de a susţine votul “da” sau “nu”, de a intra în dezbateri şi polemici, atât timp cât nici nu ştim despre ce este vorba şi ce utilitate ar avea tot demersul.
Articol publicat și pe MarginaliaEtc.
Urmăriți Puterea a Cincea și pe Google News
Un articol foarte elocvent despre referendum este cel scris de Moise Guran:
https://www.moise.ro/2018/06/14/referendumul-consultativ-are-forta-juridica-si-produce-efecte-inclusiv-cel-din-2009-a-produs/
Un altul despre intrebările care ar putea fi puse la referendum: https://www.moise.ro/2019/03/19/ce-intrebari-poate-pune-si-ce-intrebari-n-ar-trebui-sa-puna-presedintele-la-referendum/