Ludovic Orban, în haină de lider sau în palton cu balast?
Domnule Ludovic Orban, daţi şansa tinerilor liberali să fie conduşi de o persoană care să le fie model şi să inspire prin profunzimea gândirii şi articularea acțiunii, nu de una care a reuşit, în cel mai bun caz, să se hlizească la cafea împreună cu câţiva colegi, cu decont electoral masiv împotriva PNL. Acţionaţi acum, până nu este prea târziu: demiteţi conducerea TNL.
Stimate domnule preşedinte Orban,
Nu mi-a fost niciodată clar dacă dumneavoastră vă daţi seama de responsabilitatea aproape istorică pe care o aveţi de a învinge PSD în 2020.
Împreună cu mulţi alţii, nu aşteaptăm decât argumente minimale pentru a susţine PNL; trecem cu vederea multe, dar nu încercaţi să ne îndepărtaţi prin calcule de partid care, în interior, par savante, dar din exterior se văd rău de tot.
Nouă, celor mulţi, ne va fi clar cine sunteţi şi ce calităţi de lider aveţi în funcţie de modul în care veţi ieşi din situaţia creată de tinerii penelişti.
Este primul test adevărat la care sunteţi supus în calitate de lider al unui mare partid. Ceea ce veţi face ne va spune dacă aţi îmbrăcat haina de lider al milioanelor de români care vor normalitate sau încă mai purtaţi paltonul omului politic pentru care glumiţele şi pozele cu pisici sunt considerate argumente electorale. Da, acest palton vi se potrivea, Domnule Orban, atâta timp cât eraţi marginalizat în PNL pentru curajul dumneavoastră de a fi votat împotriva formării USL, gest realmente remarcabil. Dar acum, când ditamai PNL-ul v-a ales preşedinte, domnule Orban, nu e de joacă! Nu e de joacă dintr-un motiv simplu: profilul tinerilor pe care îi susţineţi arată exact cum vedeţi România de mâine.
Inteligenţă, înţelepciune, discernământ, cultură, asumare, perseverenţă, capacitatea de a uni oamenii în jurul unui proiect, curaj şi viziune sunt calităţile minimale ale unui om politic, tânăr sau bătrân, care vrea să conducă România. În cazul TNL, niciuna dintre aceste calităţi nu e prezentă.
Cum atât cititorii mei, cât şi votanţii dumneavoastră sunt mai inteligenţi decât ai lor, nu cred că e nevoie să explic de ce mărul cade din copac, altfel spus de ce gândirea teneliştilor referitoare la decreţei este o imbecilitate de neiertat. Survenită, tragic, concomitent cu decesul eroinei României, Doina Cornea. De ce menţionez numele ei în acest context? Pentru că viaţa publică operează cu simboluri, domnule Orban. Viaţa publică operează cu simboluri, nu cu meschine calcule politice. Iar simbolul de care va fi legat PNLul de acum înainte va fi simbolul imbecilităţii tinerilor săi. Cert, nu aveţi o Doina Cornea, şi niciun partid nu va avea o Doina Cornea, dar măcar evitaţi să vă faceţi de râs.
Apostolii iertării teneliştilor spun: „Vor învăţa”. Nu, domnule preşedinte, acesta nu este un argument: administraţie se învaţă, drept se învaţă, chimie se învaţă, comportament public se învaţă, dar cele de mai sus sunt calităţi elementare pe care trebuie să le ai înainte să faci pasul înspre viaţa publică. Ele sunt atribute adânc întipărite în personalitatea unui om: dacă nu le ai până la 20 de ani e puţin probabil să le ai vreodată. Iar vieţile milioanelor de români care aşteaptă de prea multă vreme să aibă o ţară normală nu sunt teren de experimente de învăţare pentru tineri necopţi la minte.
Stimate domnule Orban,
Aţi trecut prin multe încercări în viaţa dumneavoastră publică. De la un pion în negocierile dintre Valeriu Stoica şi Adrian Năstase, în 2000, la postura de lider al celui mai mare partid de opoziţie din România şi posibil premier. Sunteţi unul dintre cei mai longevivi oameni politici. Ştiţi foarte bine că de multe ori ieşi mai întărit dintr-o demisie ca dintr-o rămânere în funcţie. Mai ştiu că în viaţa politică unii îţi devin prieteni, tovarăşi de cafea sau, pur şi simplu, confidenţi în momente fericite sau grele. Şi că aproape permanent eşti într-un sfâşietor conflict de loialitate: loialitate faţă de amiciţia unui coleg sau loialitate faţă de binele public?
Oamenii de stat, oamenii politici adevăraţi, nu sunt captivi relaţiilor personale. Domnule Orban, lăsaţi-ne să vă susţinem şi arătaţi că puteţi să fiţi un om de stat. Scuturaţi-vă de paltonul prea căptuşit cu înţelegeri politicianiste şi îmbrăcaţi haina unui adevărat lider. Dacă nu o veţi face acum, balastul pe care îl veţi purta va fi din ce în ce mai greu şi cel mai probabil vă va trage la fund cu proximele alegeri. Pentru că oamenii simt diferența dintre lideri şi combinatori. Daţi şansa tinerilor liberali să fie conduşi de o persoană care să le fie model şi să inspire prin profunzimea gândirii şi articularea acțiunii, nu de una care a reuşit, în cel mai bun caz, să se hlizească la cafea împreună cu câţiva colegi, cu decont electoral masiv împotriva PNL. Acţionaţi acum, până nu este prea târziu: demiteţi conducerea TNL. Ca om cu experienţă politică ce sunteţi, sigur vă dați seama că lipsa unei acţiuni ferme acum va da apă la moară adversarilor dumneavoastră din interior – şi ei nu sunt puţini – care vă vor toca mărunt din pricina acestui eveniment multă vreme de acum înainte. Întrebarea pe care trebuie să v-o puneţi, mâine dimineaţă în oglindă, este: „Vreau să fiu lider sau şefuleţ fără relief?” Iar noi vrem să ştim răspunsul.
Articol publicat şi pe blogul lui Daniel Funeriu.
Urmăriți Puterea a Cincea și pe Google News