Klaus Iohannis, președinte din primul tur? Exclus!


La ora actuală, Klaus Iohannis este, detașat, lejer, favorit pentru a câștiga un al doilea mandat de șef al statului. Dar: exclus din primul tur.

 

Tema aceasta nu e lansată în premieră de Ludovic Orban. Liderul PNL a spus, foarte recent, că, în cazul în care ar exista o largă coaliție, Klaus Iohannis ar câștiga alegerile prezidențiale din acest an încă din primul tur. Dar ideea că actualul președinte și-ar putea face viața ușoară încă din primul tur e prezentă de un timp în diverse mesaje și face deja folclor, dar unul inutil. Pentru că, în realitate și conform legii, lucrurile sunt foarte clare cu privire la cum se câștigă alegerile prezidențiale din România.

Art. 81/paragraf 2 din Constituția României:

„(2) Este declarat ales candidatul care a întrunit, în primul tur de scrutin, majoritatea de voturi ale alegătorilor înscrişi în listele electorale.”

Art. 81/paragraf 3 din Constituția României:

„(3) În cazul în care nici unul dintre candidaţi nu a întrunit această majoritate, se organizează al doilea tur de scrutin, între primii doi candidaţi stabiliţi în ordinea numărului de voturi obţinute în primul tur. Este declarat ales candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi.”

După căderea comunismului din România, o singură dată s-au câștigat prezidențialele de la noi din primul tur, în condițiile unui record de participare la urne (peste 86% prezenţă!). Ion Iliescu a fost (ne)fericitul câștigător – fix în „Duminica Orbului”, dacă mai țineți minte, cu 85,07% din voturi procentual vorbind, ceea ce înseamnă peste 12.200.000 de voturi în favoarea sa.

În 1992, 1996, 2000, 2004, 2009, 2015, alegerile prezidențiale din România s-au câștigat după două tururi de scrutin. Niciun candidat, indiferent că a vorba de tur I sau tur II, nu a mai luat, începând cu 1992, peste 7.400.000 de voturi. La ultimele trei runde prezidențiale, câștigătorii nu au trecut nici măcar de 6.000.000 de voturi.

În 2019, Klaus Iohannis nu poate lua, lucrăm în coordonatele realismului, nu ale unei logici posibile, dar aproape excluse, peste 9.476.000 de voturi. În condițiile în care, date din octombrie anul trecut, de la Autoritatea Electorală Permanentă, numărul total de cetățeni cu drept de vot înscriși în Registrul electoral la data de 2 octombrie 2018 este de 18.951.721.

Aceasta însă nu înseamnă că, la ora actuală, Klaus Iohannis nu este, detașat, lejer, favorit pentru a câștiga un al doilea mandat de șef al statului. Dar: exclus din primul tur!

 

Articol publicat şi pe MarginaliaEtc.

Print Friendly, PDF & Email

Articole din aceeaşi categorie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.