Kathleen Kavalec: „Cooperarea SUA-România, la toate nivelurile, nu a fost niciodată mai puternică”
La doi ani de războiul declanşat de Rusia în Ucraina, Centrul „George C. Marshall”, din Bucureşti a organizat conferința „Schimbarea dinamicii în regiunea Mării Negre”. Invitată la eveniment, Kathleen Kavalec, ambasadorul SUA la Bucureşti, a atras atenţia că Rusia a transformat cu cinism securitatea alimentară într-o armă şi că impactul invaziei rusești asupra Ucrainei se întinde mult în afara Europei. Diplomatul american dă însă asigurări că NATO a devenit și mai puternic şi că România este pregătită să își apere teritoriul suveran, cu ajutorul aliaților și partenerilor din NATO. „Cooperarea noastră la toate nivelurile – de la securitate, la comerț și schimburi culturale – nu a fost niciodată mai puternică”, a declarat Kathleen Kavalec în discursul său, pe care îl redăm mai jos.
Acum două săptămâni, am sărbătorit Mărțișorul și sosirea primăverii în România. Totuși, peste Dunăre și Marea Neagră, am marcat o aniversare mult mai sumbră – doi ani de la începutul invaziei rusești în Ucraina. Doi ani de agresiune neprovocată a Rusiei, care a lăsat în urmă un val de distrugeri și suferință umană.
Este dificil să înțelegem amploarea distrugerii și tulburările provocate de acest război oribil. De la începutul invaziei rusești în Ucraina, mai mult de șase milioane de refugiați și-au părăsit țara și alte câteva milioane au fost strămutați în interiorul Ucrainei. Sute de mii au murit.
Chiar săptămâna trecută, Rusia a atacat, din nou, cu rachete, infrastructura civilă, de data aceasta în Odesa, omorând 20 de civili, inclusiv opt persoane care încercau să salveze viața civililor. Rușii au transformat cu cinism securitatea alimentară într-o armă. Retragerea Rusiei din Inițiativa privind Exportul Cerealelor prin Marea Neagră a extins conflictul dincolo de granițele Ucrainei. A pus securitatea alimentară globală în pericol pentru cei mai vulnerabili locuitori ai planetei.
România a răspuns strategic, îmbunătățind infrastructura și eficientizând procedurile din porturi, drumuri, puncte de trecere a frontierei și transportul feroviar, care oferă alternative pentru tranzitul cerealelor ucrainene. Când Ucraina s-a grăbit să transporte cerealele prin porturile dunărene, Rusia a atacat trimițând drone și lovind în mod repetat infrastructura civilă critică. Este dificil să măsurăm cruzimea lui Putin, când a blocat porturile și a trimis drone pentru a opri accesul la alimente la prețuri accesibile pentru cei înfometați.
Dincolo de Ucraina, Rusia încearcă în mod activ să răspândească haosul în Europa, inclusiv în țara vecină, Republica Moldova. Rămânem îngrijorați profund în privința activității Rusiei, menită să destabilizeze Guvernul moldovean. Statele Unite rămân ferm alături de Republica Moldova, în sprijinul securității, independenței și integrității sale teritoriale. De asemenea, susținem aspirațiile europene ale Republicii Moldova și reformele importante pe care le fac președinta Maia Sandu și Guvernul său.
Impactul invaziei rusești asupra Ucrainei se întinde mult în afara Europei. China privește cu atenție cum răspunde restul lumii la războiul lui Putin. Înaintea invaziei, Republica Populară Chineză și Rusia au semnat un parteneriat „fără limite”. S-a raportat pe scară largă că schimburile comerciale dintre Rusia și China au atins un maxim istoric de peste 240 de miliarde de dolari. Cu toate acestea, Rusia este mai izolată ca niciodată, din punct de vedere diplomatic, la nivel global; două treimi dintre statele membre ONU votând pentru suveranitatea Ucrainei.
De la începutul invaziei până acum, Europa a făcut pași importanți pentru a se decupla de dependența față de energia rusească. Sancțiunile europene și americane și controlul exporturilor continuă să afecteze perspectivele economice ale Rusiei, să intensifice fuga capitalului uman, să degradeze industria de apărare rusească și, în final, să submineze succesul Rusiei pe câmpul de luptă.
Apărarea Ucrainei nu ne-a distras atenția, și nu o va face, de la responsabilitatea noastră față de aliații și partenerii noștri din regiunea indo-pacifică. Am demonstrat cu adevărat că suntem uniți, de încredere, capabili și hotărâți. Împreună, am arătat că provocarea lui Putin la adresa sistemului internațional bazat pe reguli, care a păstrat pacea relativă în Europa timp de aproape 80 de ani, a fost un eșec strategic.
În ciuda provocărilor considerabile, în ultimii doi ani, NATO a devenit și mai puternic. În 2023, am primit Finlanda în NATO, iar în 7 martie Suedia a urmat exemplul. Per total, NATO a crescut ca număr de state și putere. 18 țări membre NATO cheltuie acum cel puțin 2% din PIB pentru apărare. România este lider în NATO cu alocarea a 2,5% din PIB pentru apărare, împreună cu dobândirea de noi capacități de luptă prin multe parteneriate. Bugetele crescute au permis națiunilor membre NATO să-și modernizeze armatele, să doneze echipamentele în exces, să-și sporească gradul de pregătire și să sprijine reorganizarea NATO.
România continuă să țintească peste clasa sa de greutate în NATO. În noiembrie 2023, România, în parteneriat cu olandezii și industria de apărare din SUA, a deschis Centrul European de Instruire pentru avioanele F-16 la Borcea. Acest centru este primul de acest fel din NATO și deja pregătește piloți români, înainte de cumpărarea a două escadrile suplimentare de avioane F-16. Eforturile României vor contribui la completarea unei lacune critice în cererea de formare a piloților din cadrul Alianței NATO. Centrul va găzdui, de asemenea, în final, și piloți ucraineni, pe măsură ce țara lor va avea aeronave F-16.
Astăzi, România este pregătită să își apere teritoriul suveran, cu ajutorul aliaților și partenerilor din NATO. Țara este acum mai prosperă și mai rezistentă. Cooperarea noastră la toate nivelurile – de la securitate, la comerț și schimburi culturale – nu a fost niciodată mai puternică. Importanța legăturii noastre transatlantice – ancorată în valorile comune – este mai vitală ca oricând.
Împreună, vom proteja viitorul nostru comun. Este esențial să facem asta, având în vedere ce este în joc pentru Alianță. Așa cum a spus Președintele Biden, în recentul său discurs despre Starea Națiunii: „Dacă cineva din această sală crede că președintele Vladimir Putin va opri Ucraina, vă asigur că acest lucru nu se va întâmpla”. Președintele Biden a mai spus foarte clar că Statele Unite nu se vor retrage, în această perioadă dificilă. „Nu vom capitula”, a spus el.
Cred că este corect să spun că nici România nu va face asta.
Urmăriți Puterea a Cincea și pe Google News