Europa Liberă – libertatea de a fi informat

Sursă foto: Radio Europa Liberă România

Departamentul Românesc al postului de radio Europa Liberă s-a înfiinţat în această zi, cu 74 de ani în urmă. Instituția-mamă prinsese fiinţă pe 4 iulie 1949.

 

Istoria raporturilor dintre politică şi cultură în deceniile Războiului Rece nu poate fi înţeleasă fără a cerceta şi lumina evoluţia, obiectivele şi impactul acestei instituţii de-a lungul existenţei sale. Se întâlnesc aici istoria intelectuală cu aceea politică.

Pentru generaţia mea, Radio Europa Liberă a însemnat, concret, audibil, fără niciun echivoc, libertatea de a fi informat. În absenţa acesteia, a autonomiei de gândire, ne transformam în masă de manevră, în stup, în turmă. Eram victimele heteronomiei de partid şi de stat. Modelul meu de jurnalism l-a întruchipat Noel Bernard. Obiectiv, calm, tranşant. Cu o greu egalabilă stăpânire a sensurilor şi a nuanţelor.

Scriu aceste rânduri şi aud, precum atunci, vocea bunei mele prietene, regretata Ioana Măgura Bernard, anunţând: “Transmitem comentariul săptămânii. La microfon Noel Bernard, directorul postului nostru de radio”.

La Philadelphia, prima capitală a Statelor Unite, există un Muzeu Naţional al Libertăţii. Poate că ar merita să ne gândim la un Muzeu al Libertăţii şi la Bucureşti. Un loc de memorie în care să existe Sala Europa Liberă, cu istoria şi personalităţile care au dat măsură Adevărului în deceniile Marii Minciuni.


Google News icon  Urmăriți Puterea a Cincea și pe Google News


Print Friendly, PDF & Email

Alte articole ...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.